© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Kamu hekimleri özeldeki hastalarına makbuz kesiyorsa paralar nerde?

UBP milletvekili Çaluda, Kamu Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü’ne göre devlet hekimlerinin özel hastanelerde günlük baktıkları hastalar için makbuz kesmesi gerektiğini ancak bu güne kadar bunun hiç yapılmadığını belirterek, Sağlık Bakanı Besim’e soru sordu:

Mecliste konuşan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda, Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkdaki dönüşüm konusunda sınıfta kaldığına dikkat çekerek Yargıtay’ın Sağlık Bakanlığı aleyhine verdiği kamu hekimlerinin yasa dışı ikinci iş yapmasının engellenmesine yönelik Mandamus emrine uymadığını vurguladı.

Ağustos 2017’de yürürlüğe giren Kamu Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü’ne göre devlet hekimlerinin özel hastanelerde günlük baktıkları hastalar için makbuz kesilmesi gerektiğini ve bu makbuzların toplam tutarlarının da aynı gün içinde Maliye’ye yatırılması gerektiğine dikkat çeken Çaluda, bu güne kadar herhangi bir kamu hekiminin özelde baktığı hastalar için makbuz kesilmediğini öğrendiklerini söyledi.

“Devlet kasasına girmesi gereken ve girmeyen paraların hesabını kim verecek?” diye soran Çaluda, eğer makbuz kesiliyor ve paralar da maliyenin kasasına giriyorsa makbuzların ve yatırım dekontlarının kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en temel göstergelerinden birinin sağlık hizmetlerinde ulaşılan nokta olduğuna işaret eden Çaluda, sağlıkta gelinen noktanın halkın ihtiyaçlarını karşılama noktasından çok uzakta olduğunu söyledi.

Çaluda, ana muhalefet partisi milletvekili olarak her hafta bir bakanlığın icraatlarını, bakanların söz verip de yapmadığı konuları incelediğini ve meclis kürsüsünden de gerçekleri halk ile paylaştığını dile getirdi.

Aytaç Çaluda, hükümetin 4 mensubu dışında önceki günkü Meclis Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanı Filiz Besim de dahil hiç bir bakanın olmamasının halka karşı büyük bir hakaret olduğunu vurguladı.

Bakan Besim’e 11 soru

Sorularını belgelere ve yapılan açıklamalara dayandıran Aytaç Çaluda’nın Sağlık Bakanı Besim’e yönelttiği sorular şöyle:

“1-Yargıtay’ın Sağlık Bakanlığı aleyhine verdiği kamu hekimlerinin yasa dışı ikinci iş yapmasının engellenmesine yönelik Mandamus emrine uymadığınızı Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin yaptığı açıklamalarda görüyoruz. Bu emre neden uymuyorsunuz?

2-5 Temmuz 2018 tarihinde basında yer alan açıklamanızda Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçmeden önce daha uygulanabilir olduğunu iddia ettiğiniz “Hastalık fonu’ adı altında toplanan paraların bir şekilde hastalara vermesi gerektiğini söylemiştiniz.

Bu konuda örnek de vererek, herhangi bir sosyal sigorta hastası 500 TL’lik bir MR’ı herhangi bir merkezde çektiğinde devletin bunun 300 TL’sini karşılayacak demiştiniz. Bu uygulamaya başladınız mı? Ayrıca insanımıza hastane ve hekim seçme hakkını verecek esas yasa olan Genel Sağlık Sigortası Yasası’ndan vaz mı geçtiniz?

3-Ağustos 2017’de yürürlüğe giren Kamu Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü’ne göre devlet hekimlerinin özel hastanelerde günlük baktıkları hastalar için makbuz kesilmesi ve bu makbuzların toplam tutarlarının da aynı gün içinde Maliye’ye yatırılması gerekiyor. Yaptığımız araştırmada bu güne kadar herhangi bir kamu hekiminin özelde baktığı hastalar için makbuz kesdiği sonucuna rastlayamadık. Bu güne kadar özelde bakılan hastalar için herhangi bir makbuz kesildi mi? Ve Maliye’ye de bu paralar yatırıldı mı? Eğer makbuz kesiliyor ve paralar da maliyenin kasasına yatırılmış ise bunları kamuoyu ile paylaşmanızı bekliyoruz.

4-İnsan hakkı diyerek kürtajı 14 haftaya çıkarmak için büyük çaba içinde olduğunuzu görüyoruz. Ülkemizdeki bütün insanları ilgilendiren ve geçmiş hükümet döneminde hazırlıkları tamamlanarak sizin de 14 Şubat 2018 tarihinde basına yaptığınız açıklamada imzalayıp Bakanlar Kurulu’na gönderdim dediğiniz hasta hakları yasasından vaz mı geçtiniz?

5- 25 Ekim 2018 tarihinde basına yaptığınız açıklamada Sağlıkta ciddi bir dönüşüm yapacağız' diyerek ülkemizde çok iyi bir internet ve dijital ağ kuracağınızı ve sağlıkta ciddi bir dönüşüm yapacağızızı söylemiştiniz. Dönüşüm yapmaktan vaz mı geçtiniz?

6-Göz hastalıklarıyla ilgili sevklere yapılan ödemelerin fazla olduğunu öne sürdünüz ve yurt dışından hekim getirerek ameliyatları devlet hastaneside yaptırmaya başladınız. Söz konusu göz ameliyatlarında kullanılan sarf malzemelerin ihalesine baktığımızda bu malzemelere piyasanın çok üzerinde paralar ödendiğini görüyoruz. Böyle bir ödeme yaparak devleti sevklerden daha fazla para ödemeye mahkum etmenizin farkında mısınız?

7-21 Mayıs 2018 tarihinde Yenizdüzen Gazetesi’ne yaptığınız açıklamada “Hükümet Lefkoşa’ya yeni bir devlet hastanesi yapma kararlılığındadır” demiştiniz. Hükümet bu kararlılığından vaz mı geçti?

8- Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı olarak 18 Mayıs 2016 tarihinde dönemin UBP’li Çalışma Bakanını ziyaretinizde basına yaptığınız açıklamada, 25/2008 sayılı İş Sağlığı ve İşyeri Güvenliği Yasası’nda işyeri hekimliği maddesinin yer almasına karşın bu konuda adım atılmadığı konusunda şikayette bulunmuştunuz. Sağlık Bakanı olarak işyerlerinde onlarca ölümün yaşanmasına rağmen siz bu konu herhengi bir adım attınız mı?

9-Çoğu sağlık ocağında hekim eksikliği yaşanıyor. Merkezlerde belli branşlarda hekim fazlalığı bulunmasına rağmen siz neden hekimleri rotasyona koyarak insanımızın kendi bölgelerinde ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamıyorsunuz?

10-Verdiginiz sponsorlu facebook reklamlarında kamu sağlık kuruluşlarında poliklinik hizmetlerininin yasal olarak saat 14.30’a kadar yapıldığını duyurdunuz. Bunun gerçekteki uygulamaları ile ilgili denetim yapıyor musunuz?

11-Sağlık kuruluşlarını yasanın emrettiği şekilde denetliyor musunuz? Denetliyorsanız neden bu denetim sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıyorsunuz?”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER