KAMU-SEN’DEN ZAMLARA TEPKİ
GÜNDEM“Halkın Cebinden Elinizi Çekin” Dövizde düşüş yaşandığı dönemlerde temel giderlerde indirim yapmayan artış yaşandığında da ‘fırsatçılık’ yaparak en hızlı şekilde zamları sıralayan hükümetin maaş ve ücretlerdeki erimeyi durduracak önlem alması istendi.
Tüp Gaz, elektrik ve akaryakıta yapılan zamları eleştiren Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) hükümete zamları geri alarak ‘halkın cebinden elini çek’ çağrısı yaptı.
KAMU-SEN Genel Sekreteri Özgür Kıdrışlıoğlu dün yaptığı açıklamada, mümkün olabilecek en hızlı şekilde zam yapmayı beceren hükümetin sıra maaş ve asgari ücrete gelince yavaşladığını, zamlarla topladığının ‘ucundan’ memura ve asgari ücretliye artış yaptığını söyleyerek şirin gözükmeye çalışacağını ifade etti.
Ülkede asgari ücretin de altında maaşla geçinmeye çalışanlar olduğunun da dikkate alınmasını isteyen Kıdrışlıoğlu’nun görüşleri şöyle:
“ Hükümet yapılan bu zamlarla özellikle kırsal kesimlerde yaşayanları, bununla birlikte asgari ücretliyi ve şöminesi olanları odun kullanmaya yöneltmektedir. Zaten orman fakiri olan ülkemizde kaçak ağaç kesimlerine daha da önemlisi hava kirliliğine sebep olacaktır. Ayrıca kış dönemlerinde sebzelerin seralarda yetişmesinden dolayı seraları ısıtma ve manavlara kadar ulaştırmada tüm maliyetler artmaktadır. Bu da sebze fiyatlarında artış ve tüm vatandaşın mutfak masrafının ciddi şekilde artmasına yol açmaktadır.
Ocak 2016 yılına bakacak olursak Euro; 3.18 TL iken asgari ücret 1730 TL idi. Yani bu durumda asgari ücret 544 Euro denk etmekteydi. O zaman da tüp gaz ise 33 TL idi. Ancak Ocak 2017 de Euro 3.78 TL olurken asgari ücret ise 1834 TL yani 485 Euro'ya denk gelmektedir. Tüp gaz ise şu anda 45 TL.dir. yani maaşlar döviz karşısında düşerken satın alınan ürünler fiyat olarak artmakta olup halkın alım gücü düşmektedir.
Dövize endeksli artış yapan hükümet, maaşların döviz karşısında erimesine rağmen, temel ihtiyaçlarda dövizi baz alarak artış yapmasına rağmen maaşlara gelince hayat pahalılığı artışında aynı yöntemi kullanmamaktadır. Hükümeti, "dövizde düşüş olduğunda petrol ve elektrikte indirime gitmeyerek sabit tuttuğu gibi" maaşları da "sabit" tutmaya, "dövizde artış gerçekleştiğinde ise petrol ve elektrikte olduğu gibi maaşlara da "zam" yapmaya ve "halkın cebinden elini çekmeye" davet ediyoruz.
Maaş artışına aylarca karar veremeyen hükümetin, zamlara hızlıca karar vermesi takdir edilecek bir durum değildir. Ancak takdir görmek isterlerse bu soğuk kış aylarında yapılan zamları geri çekmek en doğru karar olacaktır.” Lha
İlginizi Çekebilir