Kan grubu 0 olan erkekler şanslı mı?
GÜNDEM1900 yılında Avusturyalı bilim adamı Karl Landsteiner tarafından tanımlandığından beri kan grupları birçok araştırmacının ilgi alanı olmuştur. Bu kan gruplarının tanımlanması sayesinde insanlar arasında kan nakli mümkün hale gelmiş, kan kaybı nedeniyle yaşamı tehlike altında olan bir çok hastanın hayatı kurtulmuştur. Ayrıca anne ile bebek arasında olan kan uyuşmazlıklarının zamanında tespitine ve tedavisine olanak veren kan grupları, çok sayıda anne ve bebeğin yaşamasını sağlamıştır. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ege Can Şerefoğlu, kan grubu ve sertleşme bozukluğu ilişkisi ile ilgili yapılan çalışmaları sizler için değerlendirdi.
Kan grubu kanımızda bulunan antijenler ve antikorlara göre tayin edilir. Antijenler vücudun bağışıklık sistemini harekete geçiren yabancı maddelere verilen isimdir. Antikorlar ise bu maddeleri ortadan kaldırmak için vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği protein yapılı moleküllerdir. Bu antijen ve antikorların varlığı bir kişinin kan grubunu belirler. İnsanlarda A, B, ve Rh antijenlerinin durumuna göre 8 kan grubu mevcuttur.
Her ne kadar kan grupları temelde kan nakli için önem taşısa da, son yıllarda bazı hastalıkların belirli kan gruplarında daha fazla ortaya çıktığına dair ilginç çalışmalar yapılmaktadır. İtalyan Üroloji ve Androloji Arşivi Dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir çalışma ise sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) riski ile A grubu, B grubu veya AB grubu kan arasında olası bir bağlantı bulmuşlardır.
İlginizi Çekebilir