KAÜ’DE ÇOCUK MERKEZLİ İLETİŞİM VE MEDYA SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİ
GÜNDEM4 Aralık Pazartesi saat 14:00’de Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Arabahmet Kültür ve Sanat Evi’nde Gazeteci Yazar Ferhat Atik eşliğinde ‘’Çocuk Merkezli İletişim ve Medya’’ semineri gerçekleşti.
ATİK ‘’Doğru bir gelecek için çocukların doğru yetişen bireyler olması kaçınılmazdır.’’
Gazeteci, yazar Ferhat Atik, çocukla iletişimin öncelikli olması gerektiğinin altını çizdi. Atik çocukları iyi dinlemeyi öğrenmeliyiz, dinliyormuş gibi yapmak değil, gerçekten dinlemek gerek. Onlar birer birey çocuklarla konuşurken mutlaka göz göze gelmeliyiz. Göz teması kurmalıyız. Kendilerini önemli hissetmelerine izin vermeliyiz. Çocukların görüşlerini saygıyla dinlemeliyiz. Haksız oldukları bir konuda bile onlarında dinlenmeye hakkı vardır, hepimiz gibi. Kendi duygularını düşüncelerini tanımaları ve özgürce bunu söyleme hakkı olduğunu bilmeleri, onların iletişimi öğrenmelerini sağlar.
ATİK ‘’Çocuk hakları ve medyada yer alma biçimleri ne kadar doğru? ’’
Atik ‘’Çocuk hakları’’ 18 yaş altındaki bireylerin haklarıdır. 1989 da benimsenen Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi 18 yaşın altındaki herkes çocuk olarak tanımlıyor; sözleşmede çocukların tüm insan haklarına sahip olduğu teyid ediliyor. Sözleşmeye göre 18 yaşın altındaki insanlar ırk, din veya yetenek farkı gözetmeksizin düşünceleri veya söyledikleri her ne olursa olsun ve nasıl bir aileden gelirse gelsinler bu haklara sahiptirler.
Sözleşmede ise şu kategoriler yer alıyor. Koruma; çocukların güvenliğini garanti altına alır. İstismar; ihmal ve sömürü gibi özel konularda çocuğun korunması yönünde şartlar getirir. Sağlama; Çocukların eğitim ve sağlık bakımı gibi temel ihtiyaçlarının sağlanması konularını ele alır. Katılım; Çocukların gelişim halindeki yeteneklerini, olgunlaşma dönemine doğru karar verme ve topluma katılma durumunu sağlayacağını ön görür. Bu kavramlar ışığında çocukların yetişkinlerden çok daha hassas bir filtreleme ile medya aygıtlarında yer almaları sağlanır, sağlanmalıdır!
‘’Çocuk Odaklı Haberlerin Durumu’’
Atik çocuk odaklı haberlerle ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, internet dahil 25 gazetede pozitif çocuk odaklı haberlerin tüm haberlere oranı %1.8 olarak yok denecek kadar az durumda olduğunu belirtti. Özel günler ve haftalar veya bayramlar dışında çocuklar haberlerde sadece istismar, taciz, suç ve hatta mülteci acısı ile geldiğini belirten Atik, çocuklar dünyada yokmuş gibi davranılıyor. ‘’Oysa en pozitif yanımız çocuklarımız’’ dedi.
Atik ‘’Çocuklarımızla ileitşimimiz güçlü tutulmazsa onları kaybetme olasılığımız artar’’
Medyanın çocuklarımız üzerine etkisinin önemini vurgulayan gazeteci - yazar Ferhat Atik ‘’Terörle yaşıyoruz ve artık terör örgütleri milyarlarca dolar servetleri olan yapılar. Terör ajansları kurmuşlar. Ülkemizden bile çocuk ve gençlerimizi sosyal medya, oyun programları vb. takiplerle detaylıca tanıyıp, ikna edilebilenleri seçiyorlar. Onlara farkettirmeden bu sayede yaklaşabiliyorlar. Bunun için bütçeler ayırıyorlar. Çocuklarımızla iletişimimiz güçlü tutulmazsa onları kaybetme olasılığımız günden güne artıyor’’ dedi.
Atik son olarak ‘’İletişimi kopardığımız zaman, çözüm olasılıkları zayıflar, kazanımlarımız ortadan kalkar. Çocuklarımıza artık sadece geleneksel ve yeni medya tehlikelerinden korumak yetmez. Onları iletişimsizlikten de korumalıyız. Bunu doğru iletişimi öğreterek yapmalıyız çünkü yanıbaşımızda kötülük kol geziyor’’ şeklinde toplumu aydınlatacak sözler söyledi.
Gerçekleşen seminerin ardından Gazeteci-yazar Ferhat Atik’e anı plaketi takdim edildi.
İlginizi Çekebilir