Kayısının Dünya Başkenti Malatya
EKONOMİKayısının dünya başkenti Malatya'da işler iyi gitmiyor. Don yüzünden kayısı rekoltesinde yüzde 95'e varan düşüşler şehir ekonomisinin her alanında etkisini hissettirmiş durumda. Konut ve arsa satışlarının durma noktasına geldiği şehirden göç başladı.
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey Malatya ekonomisinin temel direği olan kayısıdan elde edilen gelirden don sebebiyle 1 milyar TL'lik bir kayıp yaşandığını belirtti.
Bundan bütün sektörlerin etkilendiğini belirten Özbey, "Bayram öncesi bayram şekerinden tutun da berberinden ayakkabı boyacısına kadar her türlü faaliyet etkilendi. Malatya ölçekli bir ilde kayısıdan gerçekleşen 1 milyar TL'lik kayıp büyük ölçüde hissediliyor. Vatandaş siftahsız dükkanını kapatıyor" dedi.
Henüz destek göremedik
Kayısı üreticilerine destek verilmesi gerektiğini ifade eden Özbey şöyle konuştu: "Arazinin durumuna göre üreticiye destek verilebilir. Maalesef henüz yardım göremedik. Sadece üreticimizin tarım kredisinde Ziraat Bankası'na borçları ertelendi. 350-400 milyon dolar ihracat geliri kaybı, geri kalan da iç piyasada kaybı var. Malatya, bölgesinde ihracatta birinci sırada olan bir il. Üreticiye alternatif ürün çalışması yapılması gerekiyor. Kayısı olmasa farklı bir ürün olsa vatandaş onu satardı sıkıntıya girmezdi. Kuru erik, badem gibi ürünler hakkında çalışma yapılabilirdi ama bu Tarım Bakanlığı'nın yapması gereken bir çalışma."
200 tondan 10 tona düştü
Kayısıda yaşanan felaketin, Malatya'nın ekonomisinin temelini sarstığını dile getiren Özbey, "30 Mart'ta Türkiye genelinde yaşanan don olayı Malatya'mızda çok büyük bir hasara neden oldu. 200 bin ton olarak beklenen kuru kayısı rekoltesi 10 bin tona düştü. Bu da Malatya
ekonomisinin temelini sarstı" dedi.
Ehliyet için 450 lira ödenemiyor
Kayısının bu sene olmayışı sürücü kurslarını bile zora soktu. Ehliyet almak için tüm prosedürlerini tamamlayan adaylar 450 lira ödeyemediği için ehliyetlerini alamıyor. Bu durumun sürücü kurslarında dosya yığılmasına yol açtığını vurgulayan Emin Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Kaffar, “Bu yıl kayısıyı donun vurması Malatya ekonomisini direk etkiledi. Sürücü kursları çok ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Geçtiğimiz yılların bu aylarında elimizde dosya kalmazken bu yıl sadece yüzde 10’luk bir dosya talebi oldu” diye konuştu.
Şehirden göç başladı
Kayısının bu sene ürün vermemesi yüzünden birçok kişinin gündelik işlerde çalışmak için ilden göç ettiğini ifade eden Kaffar, “Her sene kayısı toplamak için göç alan Malatya bu sene göç veriyor. Birçok kişi Antalya’da turistik tesislerde çalışmaya gitti. Çevre illerde çalışmaya giden birçok aile oldu. Anlayacağınız kayısı bu sene Malatya’ya top attırdı. Birçok kişi iflas etti” dedi
3 bin 500 kişi ehliyet alamadı
Sadece kendi kursunda 300’ün üzerinde dosyanın kaldığına vurgu yapan Kaffar "Birçok kişi parasını ödemiş, sınavları geçmiş ama dosyasını alamıyor. Çünkü ehliyet almak için verecek 450 lirası yok. Şehir genelinde 30’a yakın sürücü kursu var. Bunlarda 3 bin 3 bin 500 civarında dosya bekliyor. Sadece memur ve memur çocukları ehliyet alıyor.
Eskiden çocuğuna 2 çuval kayısı veren baba oğlunun ehliyet almasını sağlıyordu" dedi. Kaffar, yaklaşık 1000 kişinin istihdam edildiği sektörün bu yıl çok kötü darbe yediğini ve gerekli destekler sağlanmaz ise kayıplarının çok olacağını söyledi.
Emlak büroları kapandı
Şehrin ekonomisinde yaşanan sıkıntı emlak sektöründe de kendini gösteriyor. Geçtiğimiz yıla göre konut satışlarının bu mevsimde yüzde 60 gerilediğini belirten Malatya Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Ali Özgül, "Emlak sektörüne büyük darbe vuruldu. 2014 yılında 100 kişi emlak bürosunu kapattı. Herkes artık 2015'i bekliyor. Geçen yıla kıyasla ev fiyatlarında yüzde 15 düşüş oldu" dedi.
İlginizi Çekebilir