Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye yaptırım uygulanması mücadelesi
GÜNDEMKıbrıs Cumhuriyeti Türkiye’ye yaptırım uygulanması için verdiği mücadeleyle Ankara’nın, AB üyesi ülkelere (Kıbrıs Cumhuriyeti hariç) gönderdiği non-paper (belge olmayan belge) Rum basınında ele alındı.
“TÜRKİYE’DEN MAT HAMLESİ”
Öte yandan Simerini gazetesi “Türkler Bürksel’e Mayın Döşüyor ve Mat Hamlesi Planlıyor” başlıklı harita destekli haberinde, Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’de kendisine ait yapılandırılmış bir planla, kendi politikasını gütmeye devam ettiğini yazdı.
Bir kimsenin, Ankara’nın, “Barbaros” gemisiyle nerede araştırma vurgusu yaptığının incelenmesi halinde nasıl hamlede bulunacağı ve ne planladığının da anlaşılmış olacağını savundu.
Bunun, Atina ve Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi tarafından da analiz edildiğini yazan gazete, Atina’nın, Türkiye’nin Meis yakınlarında “mat” hamlesinden korktuğunu, bu hamlenin de “Türkiye’nin bu noktaya yakın yerde sondaj çalışması yapmasıyla” ilgili olduğunu yazan gazete, bu hamlenin de Yunanistan’daki seçimlerin ardından yapılacağına dair bir inancın bulunduğunu belirtti.
Gazete harita destekli haberinde, Türkiye ve Kıbrıs arasındaki haritaya yer vererek, Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki parsellere ve Türkiye’nin sondaj çalışmaları yaptığı bölgelere yer verdi.
“YAVUZ GEMİSİ OLDUBİTTİLERİ KAPATMAK İÇİN GELİYOR”
Politis gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Kıbrıs Rum diplomasisinin yaptırımlar aracılığıyla Türkiye’ye bir maliyete neden olmak için yürüttüğü çabalara karşın Türkiye’nin koordineli bir şekilde Karpaz veya Mağusa yakınlarına gelmeye hazır olan “Fatih” sondaj gemisinin kardeşi “Yavuz” sondaj gemisinin hazırlığını yoğunlaştırdığını belirtti.
Gazete Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Maraş ile ilgili açıklamalarına ilişkin bu hamlenin, “toprak” konusundaki olguları değiştiren faaliyetlerle Türk provokasyonunu tırmandırdığını savundu.
Gazete haberinde ayrıca Kıbrıs Rum diplomasinin, Türkiye’nin “yasalara aykırı faaliyetleri” nedeniyle bir bedele sahip olması için AB’nin gerçek desteğini almaya yönelik koordineli çabalara rağmen Avrupa Konseyi zirvesi sonuç bildirgesinde ortaya çıkan sonuçların Rusya’ya uygulanan yaptırımlar formatında, Türkiye’ye yönelik yaptırımları garanti altına almadığına da dikkati çekti.
“TÜRKİYE ENERJİ KONUSUNDA MÜZAKERE İSTİYOR”
Kathimerini gazetesi ise “Türkiye Enerji Konusunda Müzakere İstiyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, TC Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in “Türkiye’nin, doğal gazdan kaynaklanan kazançların adil bir şekilde dağıtılmasından yana olduğu” şeklindeki açıklamasına atıfta bulundu ve bu taktiğin üç nedeni olduğunu savundu.
Gazete elde ettiği bilgilere dayandırdığını iddia ettiği haberinde bu taktiğin nedenlerini şöyle sıraladı:
“1.Ankara, MEB’deki sorunun çözümlenmesi için doğrudan müzakere edilmesine ilgi gösteriyor; 2) Müzakere masasına oturmadan önce Ankara kendi koşullarını ortaya koymak istiyor; 3) Ortamın bütünlüklü olarak değiştirilmesi için yabancı unsurların perde gerisinde çabalar sarf etmesi.”
Habere göre bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, Türk hükümet yetkililerinin açıklamalarının tek başına konuştuğunu, Türk tarafının, enerji konusunda bölgesel iş birliği için ısrarlı olduğunu ve talebinin bu olduğunu savundu.
Gazete Türkiye’nin, MEB’deki sorununun çözümlenmesi için müzakere etmek istemekle birlikte dört de koşul ortaya koyduğunu ileri sürdü.
Gazete bunları; “1) Ankara, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin, Doğu Akdeniz’deki doğal gazın taşınması girişimine müdahil olmasına yüksek önem veriyor, Türkiye; altyapıları ve teknik bilgisiyle buna katkı koymaya hazırdır; 2)Ankara, doğal gaz konusunun ele alınmasında Kıbrıs Türk toplumu için özlü rol talep ediyor; 3) Kıbrıs Rum tarafının iş birliği dışında Türk tarafı bölgedeki diğer ülkelerle iş birliğine önem veriyor; 4) Doğal gaz konusunda bölgesel bir iş birliği ortaya çıktığı sürece Türk tarafı büyük dinamiklerin bu girişime dahil olmasına olumlu yaklaşıyor” şeklinde sıraladı.
İlginizi Çekebilir