Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 58. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi
GÜNDEMKıbrıs Türk Ticaret Odası, 58. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. COVID-19 salgını önlemlerine uygun olarak sadece Oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurul odanın sosyal medya hesabından canlı olarak yayınlandı. Genel Kurul’da ilk olarak divan oluşturularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Genel Kurula gönderilen mesajlar okundu. Törende daha sonra Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz bir konuşma yaptı.
Turgay Deniz, aradan geçen bir yıllık sürede salgının değişiklik gösterdiğini aşılamanın başladığını ancak yine de salgının ve ekonomik etkilerinin devam ettiğini belirtti. KKTC’de kamu ağırlıklı bir yapının egemen olduğuna işaret eden Deniz, özel sektörün ise salgının etkisi ile çok daha zor günler geçirdiğini hükümetin de özel sektör ve çalışanlarını korumakta yetersiz kaldığını savundu. Turgay Deniz, “Siyasilerin gündeminde sadece kamu görevlilerinin maaş ve özlük haklarını ödemek olmuştur. Seçimler, kurultaylar, hükümet değişiklikleri salgını daha da etkilemiştir. Salgının başlamasından bu yana geçen 18 aylık süre içerisinde ticaret odası salgından etkilenen işletmelerin korunması için çalışmıştır, çalışmaktadır.
Geliştirdiğimiz fikirleri hem paydaşlarımızla hem hükümetle paylaştık. Odanın salgın süresindeki önceliğinin özel sektör işletmelerinin ve çalışanlarının korunması olduğunu ve bu ilkeye sadık kaldık.” ifadelerini kullandı. Hükümet tarafından öne sürülen ‘kaynak yoktur’ denmesi istedikleri düzeyde sonuç almalarını engellediğini ifade eden Deniz, salgının başından beri yaptıkları uyarıları yapmaya devam edeceklerini ve mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.
Aşılama oranın yeterli seviyeye ulaşmadığını gördüklerini söyleyen Deniz, PCR testlerinin ücretli yapılmasını da eleştirdi. Reform için ciddi bir yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Turgay Deniz, Pandemi, ile mücadelede Odanın yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Bütünlüklü bir ekonomik anlayışla 3 yıllık bir ekonomik paket hazırlamakta olduklarını kaydeden Deniz, kısa sürede bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti. Kıb-Tek’in faaliyetlerini de mercek altına aldıklarını bu sistemin artık sürdürülebilir olmadığını yetkililerle sürekli görüştüklerini ve Enerji Üst Kurulu’nun oluşması için bir yasa tasarıları olduğunu aktardı.
Genel Kurul’daki protokol konuşmaları, önceden kaydedilen video ile gerçekleştirildi. İlk olarak TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit gönderdiği video yayınlandı. Özyiğit, ekonominin çökme noktasında olduğunu belirterek ilk günden beridir nasıl kaynak yaratılabileceğini anlatmaya çalıştıklarını ancak önerilerinin hükümet tarafından hiç dikkate alnmadığını kaydetti. HP Genel Başkanı Kudret Özersay da dünya ekonomisinin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğine dikkat çekti.
Geleceği öngörebilmek için Ekonominin paydaşlarıyla planlı bir şekilde çalışmanın önemine değinen Özersay, Ticaret Odasının misyonunun bu noktada önemli olduğunu belirtti. Maliye Bakanı Dursun Oğuz ise “hükümet olarak ülkenin imkanları çerçevesinde ekonomik olarak bazı tedbirler aldık almaya da devam ediyoruz” dedi. “Bu zor günleri toplumsal dayanışmayla attaracağız” diyen Bakan Oğuz, bu süreci bundan sonra da hep birlikte götürmek zorunda olduklarını ifade etti. Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı da Genel kurulun hayırlı olmasını dileyerek zor ekonomik bir dönemden geçildiğine işaret etti. Arıklı, bu dönemde birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğinin altını çizerek her zamankinden fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Arıklı, hem siyasilerin hem sivil toplum örgütlerinin katalizör bir görev üstlenebileceğini ifade etti. Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ise video mesajında ekonomiye, çarşıya verdiğimiz önem demokrasiye verdiğimiz önemi gösterir dedi.
Erhürman, “Ekonomimiz ciddi bir hasar gördü ve buna bağlı olarak maliye de hasar gördü demokrasimiz de hasar gördü. Yeni şeyleri yapmamız gerekiyor sadece siyasetle de yapamayız artık. Tüm meslek kuruluşlarıyla yeni bir ülkeyi kurmak zorundayız. Tekrardan sıfırdan her şeye başlamak zorundayız.” ifadelerini kullandı. Başbakan Ersan Saner de uluslararası tanınmış örgütlerin başında gelen Ticaret Odasının ülke için ciddi çalışmalar yapan önemli bir kuruluş olduğunu ifade etti. Başbakan Saner, Türkiye ile ilişkileri kapsamında ve Türkiye ile KKTC arasındaki işbirlikleri sayesinde ekonominin gelişimini görmekten mutlu olduğunu ifade etti.
Saner, Oda üyelerine teşekkür ederek genel kurulun başarılı olmasını temenni etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar gönderdiği videoda “hem ekonominin hem de maliyenin ayakta durabilmesi için uğraş veren herkesi kutlamak istiyorum” diyerek sözlerine başladı. Tatar, “Kapalı bir ekonomide müesseselerimizin ayakta durabilmesi hükümetimizle istişare ve Türkiye’nin desteği sayesinde geleceğe umutla bakıyorsak sizlerin de büyük önemi vardır.” dedi. Aşılanmanın artmasıyla umarım Covid dönemini geride bırakırız. daha güçlü bir ekonomiyle daha güçlü bir KKTC olarak yolumuza devam ederiz.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, iki ayrı egemen devlet ve bu siyasete verilecek destek ve işbirliğiyle daha güçlü bir KKTC’ye olan inancının tam olduğunu ifade etti. ve genel kurulun hayırlara vesile olmasını diledi. Konuşmaların ardından Faaliyet ve Mali Raporlar okunup onaylandı. Oda murakıbının tayini ile devam eden Genel Kurul, dilek ve temennilerin sunulması ile tamamlandı.
İlginizi Çekebilir