Kıbrıs’ta Faşist Yunan Cuntası Darbesi'nin 47’inci yılı
GÜNDEMKıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması yani Enosis idealinin yaşama geçirilmesi için 15 Temmuz 1974'te darbe yapıldı
Bugün, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması yani Enosis idealinin yaşama geçirilmesini amaçlayan faşist Yunan cuntası darbesinin 47’inci yıldönümü.
Yunanistan’ın Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği darbenin yıldönümü nedeniyle Güney Kıbrıs’ta darbe sırasında öldürülenler için kilise ayinleri düzenleniyor. Rum lider Makarios'u devirmek için yapılan darbenin başlangıç saati olan 8.20'de hava saldırısı sirenleri çaldı.
Yunanistan cuntası tarafından desteklenen Ulusal Muhafız birlikleri ve Eoka B paramiliter örgüt üyeleri, 15 Temmuz 1974'te Makarios'u geçici olarak devirdi ve onun yerine Enosis yanlısı eski Eoka savaşçısı ve gazete yayıncısı Nicos Sampson'ı getirdi.
Garantör ülke Türkiye darbeden 5 gün sonra 20 Temmuz'da aday çıkarma yaparak, Kıbrıs Barış Harekatını düzenledi.
Darbenin ardından 21 Nisan 1967'den beri demir yumrukla hüküm süren Yunanistan'daki askeri cuntanın saltanatı 8 gün sonra sona erdi.
Resmi verilere göre darbe sırasında 98 kişi hayatını kaybetti.
Kıbrıs'taki Yunan askeri kuvvetlerinin komutanı Tuğgeneral Michalis Georgitsis, 'İskender hastaneye girdi' kodunu kullanarak, cunta liderliğine Makarios'a karşı darbenin başladığını bildirdi.
Makarios'un bir grup Mısırlı çocukla buluştuğu cumhurbaşkanlığı sarayına giden Lefkoşa sokaklarında tanklar göründüğünde saat 8.20 civarındaydı. Toplantı, silah sesleri ile kesildi. Makarios, görevlileri tarafından, darbeciler tarafından korumasız bırakılan yerleşke tarafındaki bir geçitten aşağı götürüldü. Sonunda ülke dışına uçtuğu yerden bir İngiliz askeri üssüne ulaştı.
Öğleden sonra, Sampson cumhurbaşkanı olarak atandı. Başkanlığı sadece sekiz gün sürdü ve ona kabaca sekiz günlük adam veya başkan anlamına gelen Oktaimeros takma adını kazandırdı.
İlginizi Çekebilir