© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

KİRA VE GECİKME BORÇLARI İLGİLİ YASA TASARISI GÖRÜŞÜLÜYOR

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeye geçildi.

Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar, tasarıya ilişkin raporu okudu.

ÖZGÜR

Rapor üzerine ilk sözü CTP milletvekili Birikim Özgür aldı.

Özgür, hükümetin birçok alanda olduğu gibi maliyede de ciddiyetten uzak davrandığını savunarak, “Harcamalara ilişkin bütünlüklü politika uygulanmıyor” dedi.

Hükümetin, iş bilmediğini, konulara yeteri kadar hakim olmadığını, projeleri ilerletemediğini, önünü göremediğini ileri süren Özgür, “Sadece harcamalar konusunda değil, gelirler konusunda da belirsizlik var” dedi.

Özgür, söz konusu yasa tasarısının Vakıflar İdaresi’nin bilgisi olmaksızın, Başbakanlık tarafından hazırlandığını ve meclise gönderildiğini söyledi.
Birikim Özgür, vergi affı gibi bu konuyu da seçim öncesinde sakıncalı bulduklarını söyledi, tasarıya red oyu vereceklerini belirtti. 

ANGOLEMLİ 

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümetin afla ilgili politikasını eleştirerek, “Vergisini vermeyenler durmadan teşvik ediliyor. Vergilerini zamanında ödeyenler mükâfatlandırılmalı” dedi.

Vakıfların bu düzenlemeyle gelir kaybı yaşayacağını dile getiren Angolemli, “Bugünü kurtarabilirsiniz ama geleceği riske atıyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

19 milletvekilinin meclise taşıdıkları önerinin seçimle ilgili olduğunu savunan Angolemli, “Kıbrıs konusundaki tüm kararlar Meclisten konsensüsle alındı. Kıbrıs konusu bu kadar basit bir konu değil” dedi.

Vekillerin bu konuda muhalefetle, Türkiye ile birlikte hareket etmediğini kaydeden Angolemli, “Kimsenin Kıbrıs konusunu seçim malzemesi yapmaya hakkı yok” şeklinde konuştu.  

ÇAKICI

Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, hükümet yetkililerinin birbirinden habersiz olduğunu savunarak, “Birbirine hodri meydan çeken, danışıklı dövüş yapan iki parti var” dedi.

Sağlıkta, eğitimde, kamuda, hukukta, tarımda ne değiştiğini soran Çakıcı, “Bu ülkede ne değişti, kayda değer ne yapıldı. Asıl konuşmamız gereken bunlar” dedi.

5 yıl önceki tartışmaların aynısının bugün de yapıldığını kaydeden Çakıcı, “Değişen nedir bana söyleyin. Bu hükümetin yaptığı yeni değişiklikler nedir?” diye sordu.

Bu düzenlemeleri, “Seçime, kişiye yönelik düzenlemeler” olarak nitelendiren Çakıcı, vatandaşlık verilmesini de eleştirdi.

Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na değinen ve yasayı “fiyasko” olarak nitelendirilen Çakıcı, “Yasayla bulmaca gibi bir seçim sistemi yapılması sağlandı” dedi. 

Çakıcı, Kıbrıs Türk halkının kötü durumda olduğunu, seçimin insanlar için bir fırsat olacağını belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER