KİÜ'de Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Değerler paneli düzenlendi
GÜNDEMKıbrıs İlim Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından organize edilen ‘’Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Değerler’’ adlı bir panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Tokay Gedikoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen panelde Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Karamustafaoğlu ‘’Alternatif Öğretim Yöntemleri’’, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Gelişli ‘’Öğretmen Eğitiminde Sorunlar’’, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Titrek ‘’Eğitimde Yeni Liderlik Yaklaşımları’’ ve Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Tutkun ‘’21. Yüzyılda Eğitim Programlarında Öne Çıkan Değerler’’ konuları hakkında detaylı bilgiler aktardılar.
GÖKSEL
Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Bülend Göksel okuma yeterlilik düzeylerimize baktığımızda ileri düzeyde olmadığımızın ve yaptığımız panelin ne kadar çok önemli olduğu; yeni yaklaşımlar ve değerlerle ortaya çıkacağını açıkladı. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Değerler panelinde eski günlerine değinerek öğretmenlerini saygıyla andı.
ARSLANBAŞ
Kıbrıs İlim Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Selman Arslanbaş üniversite olarak üzerinde durduğumuz vizyon ve misyonumuzun, insan kaynağını yetiştirmeye yönelik, yeni nesil üniversite anlayışı ile şekillendirdiğimiz; akademik altyapının en temel noktalarından olan eğitimde yeni yaklaşımlar panelini dinlemiş olacağız. Türkiyedeki eğitim sistemi hatasından ötürü istemediği mesleği yapmak zorunda kalan veya farklı tercihlerde bulunan, işsiz birçok öğrenci var. Z kuşağının eğitimdeki yerinin önemi olduğundan ötürü yarının bilgisayar mühendisi yetiştiriliyor bu öğrenci kod yazacaksak fakat düşünceyi kim verecek, fikri kim verecek? Şeklinde açıklamalarda bulunuldu. Sn. Arslanbaş, herkesi memur zihniyetinde yetiştiriyoruz. Hayatta var olabilmek için batı zihniyetine göre yenilebilir enerji, internet ve uzay teknolojilerinin önemli olduğu ayrıca Türkiyenin, adanın gelişimine yön verecek bu eğitimler sayesinde dünyada söz sahibi bireyler yetiştirebiliriz açıklamasında bulundu.
GEDİKOĞLU
Moderatör: Prof. Dr. Tokay Gedikoğlu Eğitimin en büyük sermayesi olan insanı gereken bilgi ve becerilerle donatarak geleceğini güvence altına alma girişimi olarak tanımlanmaktadır. Bir ülkenin sosyal ekonomik ve bilimsel kalkınmaların en büyük etkiyi eğitim yapmaktadır. Eğitim ülkeler için var olma meselesi haline gelmiştir. Eğitim bir ülkenin geleceğidir. Eğitim alanındaki gelişmeleri izlemeyen ve takip etmeyen uluslar değişim rüzgarının karşısında yok olmaya mahkumdur. Bilgi giderek kıymetli hale gelmektedir.insan kaynağını yetiştirmesi gerektiren yaklaşım olan 4.0 dijital teknoloji, bireye özgü ve uygulama temelli eğitimi önceler gelişen bilgi teknolojiye yansımaktadır açıklamasında bulunmuştur.
KARAMUSTAFAOĞLU
Prof. Dr. Orhan Karamustafaoğlu ‘’Alternatif Öğretim Yöntemleri’’
Bizler öğretme işini üstlenen kişileriz. “Öğretmenlerin temek görevi ne?” okul öncesi, yüksek öğretim kurumu dahil anlayabileceği yetkiler sergileme çabasındayız. Ne kadar öğretebiliyoruz? Bizim adımız öğretmenlik etiketine tamamen uygun mu ? Sınıf ortamında öğretmenlerimizin eğitim uygulamalarına yönelik çalışmalar artmaktadır. Öğretmen kişi öğrettiğini görmelidir şeklinde vurguladı. Anlatım Yönlemi, Soru – cevap yöntemi, Örnek olay, Drama ve Stem konularına dayanarak Öğretmenlerin teknolojilere yönelik yeni yöntemler uygulaması gerektiğini açıkladı. Ayrıca React stratejisi, Gems ve 6 – Sigma stratejilerine değindi. Meraklı öğrenme ve sürpriz yaparak öğretmenin önemli olduğunu ifade etti.
GELİŞLİ
Prof. Dr. Yücel Gelişli ‘’Öğretmen Eğitiminde Sorunlar’’
Eğitim öğretim faaliyetleri eğer sınıfta yapılacaksa nitelikli öğretmen ve öğrenciyle olması gerektiği açıklandı. Asıl Sorun Nitelikli öğretmen yetiştirememekten kaynaklı Türkiyede görev yapan öğretmenlerin yetiştirme biçimi olduğu; eğitimin sınıfta gerçekleştiğinde öğretmenin ve öğrencinin hangi düzeyde oldukları talihsel olarak geriye gittiğimizi göstermektedir şeklinde konuşmasına devam etti. İhtisas meslekleri yaklaşık dört yüz otuz bölümden mevcut. Bu durumda nasıl yetiştirilecek ve hangi sistemle nasıl başarıya ilerlenecek diye detay açıklamalarda bulunuldu. Teorik ağırlıklı eğitimden ziyade uygulama eğitimlerinin olması öğrenci ve öğretmen açısından verim kazanılacağı ifade edildi.
TİTREK
Prof. Dr. Osman Titrek ‘’Eğitimde Yeni Liderlik Yaklaşımları’’
“Ezbere dayalı eğitim unutuluyor” diye konuşmasına başlayan Sn. Titrek Yönetim ve Lilerlik nedir? Sorusuyla giriş yapmıştır. Son dönemlerde liderliğin baskın olarak gündeme gelmekte olduğunu ifade etmiştir. Liderlik yapabilmek için bir amacınız olması gerekmektedir. Amaca uygun yaşantı üretirken, kimin için üretileceğide ortaya çıkmıştır. Örgütler insanlardan oluşmuş organizmalardır şeklinde vurgulamıştır. Yönetim ve Lilerlik dendiğinde 3 boyut unutmamalı amaç, organizasyon ve birey. Gücünüz varsa yürütebilirsiniz. Anahtar kelime insanları etkilemekten geçtiğini ifade etti. Öğretmenlerimizin öğrencileri kendilerine bağlama noktasında ham maddenin insan olduğunu söyleyerek; nasıl davranış sergilediklerinin, vizyon sahibi olmanın da önemli olduğunu açıklayarak teknik becerilerin de olması gerektiğinin söyledi. Yönetimin her zaman bir sanat boyutu olduğunuda ifade etti.
Prof. Dr. Ömer Tutkun ‘’21. Yüzyılda Eğitim Programlarında Öne Çıkan Değerler’’
Önemli olan eğitimin nasıl olduğunu içselleştirmemiz gerektiğini açıklandı. Her çağın bir anlayışı ve bir felsefesi var. Hedefler doğru belirlenirse eğitim bilimleri sistemleri bu düzeyde belirlenmesi gerekmektedir. Medeniyetler çatışması vardır. Ara medeniyette olursanız yok olursunuz. Küreselleşirken özümüze uygun yeni değerler üretmek zorundayız. 21. yy çatışmaların ve yoksullukların çağı olduğunu da vurgulandı. Yaşadığımız sorunları gören bireyler yetiştirmekteyiz. Sonuç olarak saygı kavramını benimsemiş bireyler yetiştirmemiz gerekmekte olduğu açıklamıştır. Toplumun hedefleri belirlemeli ve eğitim biçimleri bu noktada uygulanmalı şeklinde son olarak açıklamada bulundu.
Daha sonra katılımcılardan soruların alınarak cevaplanması ve panelistlere Kıbrıs İlim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selman Arslanbaş’ın plaket takdimi ile panel sona erdi.
İlginizi Çekebilir