KİU'den ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI
GÜNDEM24 Kasım Öğretmenler Günü, Kıbrıs İlim Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen kutlama programı, davetlilerin de katıldığı bir konferans ile kutlandı.
Konferansta açılış konuşmasını yapan Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Gökçakan geleceğin öğretmen adaylarına nasihatlarda bulundu. Başöğretmenimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize öğretmenlik mesleğinin ne kadar değerli olduğunu ilk öğreten kişi olduğuna değinerek, ‘’Milletvekillerinin maaşlarını belirleyeceğiz, ne kadar olsun Paşam?’’ sorusuna ‘’Öğretmen maaşlarını geçmesin’’ cevabı vererek Atatürk’ün öğretmenlik mesleğine verdiği değeri hatırlatmıştır. Eğitim çocuğu sevmekle başlar sözünün önemine değinip, ‘Eğer bir öğretmen öğrencileri tarafından sevilmek istiyorsa o koşulsuz olarak öğrencilerini sevmelidir. Eğer bu duyguyu veriyorsa öğrenciler onu severler ve sayarlar’ diyerek sevginin önemini vurgulamıştır.
KİÜ Rektörü Ahmet Bülend Göksel konuşmasında, doğru ve yanlışı bize ilk öğreten kişilerin öğretmenlerimiz olduğundan bahsederek, özellikle ilk öğretmenlerimizin ebeveynlerimiz kadar önemli olduğunun önemine değinmiştir. Anıları ile zenginleştirdiği konuşmasında öğretmenlerin davranışlarının hayatlarımızdaki önemine vurgu yapmış, ‘’Fikri hür vicdanı hür’’ nesiller yetiştirecek olan öğretmenlerimize çok şey borçluyuz, iyi ki varsınız öğretmenlerim’’ diyerek konuşmasını tamamlamıştır.
KİÜ Mütevelli Heyet Başkanı Selman Arslanbaş, eğitimci bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek, ‘’Tüm öğretmenlerimin önünde saygıyla eğiliyorum’’ diyerek konuşmasına başlamıştır. Eğitimin yazılmamış kurallarının olduğunu, öğrenci-öğretmen ilişkisinin önemi ile Başöğretmenimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Sınıfta cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir.’’ sözleri ile öğretmenlik mesleğinin kutsallığını ve değerini vurgulamıştır. Konuşmasında, Özbekistan ziyareti sırasında Emir Timur’un kabrini ziyaret ederken çok etkilendiği bir bilgiyi aktarmıştır. ‘Emir Timur gibi İzmir’den Çin sınırlarına kadar dayanmış, 1402 yılında Osmanlıyı mağlup etmiş güçlü bir kumandan olmasına rağmen ölmeden önce hocasının kabrinin ayak ucuna defnedilmeyi vasiyet ettiğine’ dikkat çekmiştir. Fatih Sultan Mehmet’ten ve eğitimci babasının sözlerinden örnekler vererek ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ olan nesiller inşa edebilecek, insan mühendisliği yapabilecek kişilerin öğretmenler olduğuna vurgu yaparak tüm öğretmenlere sevgi ve saygılarını sunduğunu belirtmiştir.
Türkçe Öğretmenliği bölümü 1. Sınıf öğrencisi Merve Sena Karaman ’Dünya’nın Bütün Çiçekleri’ adlı şiiri okurken katılımcılar duygulu anlar yaşadı.
KİÜ Rektör Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tokay Gedikoğlu ise konuşmasında ‘’Öğretmenlik Mesleği ve Çağdaş Toplumda Öğretmenin Rolü’’ne değindi. ‘’İnsan davranışlarına biçim vermek; tahtaya, demire biçim vermeye benzemez.’’ diyerek bu konunun ne kadar karmaşık olduğuna ve insan davranışında en büyük rolün öğretmenlere ait olduğuna vurgu yaparak dünyanın en iyi öğetmeninden biri seçilen Dilek Livaneli ve onun sınırlı imkanlarla fark yapan çalışmalarına değindi.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Zeynep Sena Tepegül, ‘’Herşeyin Ölçüsü Öğretmen!’’ adlı şiirini okuduktan sonra söz alan KİÜ akademisyeni Yard. Doç. Dr. Hayrettin Parlakyıldız konuşmasına, Urfa’da öğretmenlik yaptığı ilk yıllarından bir anısına değinerek ‘’Öğretmenlik Mehmet’i tanıma sanatıdır.’’, öğretmenin en büyük görevinin öğrenciyi tanımak olduğunu belirtti.
Türkiye’de ortaöğretim kurumlarında ve KKTC’de Anafartalar Lisesi’nde görev yapan Meral Tüfekçi konuk öğretmen olarak ‘’Benim Adım Hür Düşünce’’ anıları adı altında etkili bir konuşma yaptı.
Emekli öğretmen Olgun Arman aslen Baflı olduğunu belirterek, konuşmasında Kıbrıs’ta eğitim aalanında yaşananları özetlemiş, Kıbrıs’ta öğretmen olmak ile ilgili konular ile 1571’de Osmanlı Fethi sonrasında eğitim ve öğretim faaliyetlerine değinerek, 1878 yılında İngilizlerin adadaki egemenliği ile Latin alfabesine geçilmesine ve sonrasındaki eğitim süreçlerine değindi. ’Hepimizin bir öğretmeni var.’’ diyerek Balıkesir Eğitim Enstitüsü’nde okurken hocası olan KİÜ Akademisyeni Hayrettin Parlakyıldız ile 47 yıl sonra KKKTC’de buluşmasından duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir. ‘’Başta Şehit olan öğretmenlerimiz olmak üzere tüm öğretmenlerin 24 Kasım öğretmenler günü kutlu olsun.’’ dileklerini iletti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Öğretmenler Günü kutlaması, Alnımızda Bilgilerden Bir Çelenk – Öğretmen Marşı videosunun izlenmesi, konuklara plaket takdimi ve tüm öğretmenlere dağıtılan çiçekler ile son buldu.
İlginizi Çekebilir