KKTC'deki çitfiçiden Türkiye'ye sözleşmeli üretim
GÜNDEMTürkiye ve KKTC’nin ihtiyacı olan ürünlerin karşılıklı olarak temin edilmesi çerçevesinde, tarım sektöründe işbirliği platformu kurulması çalışmalarına başlandı.
Buna göre, önümüzdeki dönemde, ülkemizdeki çiftçilerin sözleşmeli üretim karşılığında ürünlerinin Türkiye’ye ihraç edilmesi hedefleniyor.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, amacın ülkedeki tarım ve hayvancılık sektöründe yer alan üreticinin hem kaliteli ürün üretmesi hem ürünün pazarlanması hem de üreticinin daha fazla gelir elde etmesi olduğunu dile getirdi.
Bakan Oğuz, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ve beraberindeki heyeti kabul etti. Ziyarette, bakanlık yetkilileri de hazır bulundu.
POYRAZ: AMAÇ, HER İKİ ÜLKENİN MENFAATLERİNİ MAKSİMİZE EDECEK İŞBİRLİĞİ ORTAMI OLUŞTURMAK
Poyraz, Bakan Oğuz’a hem hayırlısı olsun ziyaretinde bulunduklarını hem de daha önceden başlatılan işbirliğinin geliştirilmesi konusunda görüştüklerini söyledi.
Poyraz, amaçlarının her iki ülkenin menfaatlerini maksimize edecek bir işbirliği ortamı oluşturmak olduğunu belirterek, “Bu çerçevede, Türkiye’nin ihtiyacı olan ve yurtdışından temin etmek durumunda kaldığı ürünleri, önümüzdeki dönemde Kıbrıs’taki çiftçilerle sözleşmeli üretimle ürettirilip Türkiye’ye taşınması noktasında bir işbirliği çalışması oldu. Bakanımız ve ekibinin bu anlamda sıcak yaklaşımları çerçevesinde bunun gerçekleştirilmesi noktasında güzel adımlar atmaya başladık” dedi.
Poyraz, KKTC’nin ihtiyacı olan ürünleri ülkeye sağlama ve aynı zamanda Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünlerin öncelikle KKTC’den temin edilmesi ile ilgili bir işbirliği platformu kurulmasını hedeflediklerini kaydetti. Hellimin, Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden de uluslararası pazara taşınması konusunda işbirliği protokolü imzalandığını anımsatan Poyraz, bu konudaki çalışmanın devam ettiğini aktardı.
OĞUZ: TARIM SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ AÇILIMLARI KONUŞTUK
Bakan Oğuz, ziyaretten dolayı çok memnun olduklarını ifade ederek, toplantıda özellikle tarım ve hayvancılık alanında varolan ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni yapılabilecek plan ve projeler üzerinde konuştuklarını söyledi. Bakan Oğuz, mevcut işbirliğinin daha genişletilmesi konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayarak, “Ülkemizden alım garantili ürün ihracı, üreticiye, çiftçiye daha fazla gelir getirilmesi ve üreticinin pazar sorunu yaşamadan sektörün içinde kalması ile ilgili açılımları konuştuk. Çok büyük geniş imkanlar var. Bu tür imkanlar ile ilgili bize yardıma hazır olduklarını belirttiler” diye konuştu.
Bakan Oğuz, yürütülmekte olan işbirliğinin önemine değinerek, amacın ülkedeki tarım ve hayvancılık sektöründe yer alan üreticinin hem kaliteli ürün üretmesi hem ürünün pazarlanması hem de üreticinin daha fazla gelir elde etmesi olduğunu dile getirdi.
Girdi maliyetlerinin arttığı ortamda, rekabet koşullarının zorlaştığını vurgulayan Bakan Oğuz, “ Bu rekabet koşullarında girdi maliyetlerini ne kadar daha aşağıya çekebileceğimiz yönünde bize destek vereceklerini de beyan ettiler. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek” dedi.
İlginizi Çekebilir