“Koronavirüse karşı solunum hijyenini uygulayın”
GÜNDEMGAÜ akademisyeni Yıldırım, koronavirüse karşı alınabilecek önlemleri anlattı.
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Reyhan Yıldırım yeni ölümcül Korona Virüsü ve virüsten korunma yöntemlerini hakkında açıklamalarda bulundu.
Çin'in Wuhan kenti merkezli ortaya çıkmış olan yeni tip Korona virüsü hızla dünya ülkelerine yayılmaya devam ederken pek çok ülke de güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkarmış durumda olduğunu belirten Yıldırım Corona virüsü hakkında; “Ağır Akut Solunum Yetmezliği Sendromu’na yol açan ve tedavi edilmediği takdirde yüksek oranda ölümcül olan Corona Virüs nedeniyle tüm Dünya ülkeleri ve Türkiye'de de kırmızı alarm verilmiştir. Kitlesel insan ölümlerine neden olabilen Corona Virüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Korona Virüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince’deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Corona virüsü (taçlı virüs) ismi verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Yıldırım; 2002 yılından itibaren görülmeye başlayan yeni Koronavirüslerin soğuk algınlığından farklı, adeta grip benzeri daha ağır seyirli solunum yolu enfeksiyonu ile kendini göstermeye başladığını, Corona Virüslerinin şu ana kadar ilk görülen ve dikkat çekilen belirtilerini sıralayacak olursak; İştahsızlık ve kilo kaybı, yüksek ateş, halsizlik ve yorgunluk hali, karın bölgesinde görülen şişlikler, görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi, solunum sorunları ve nezle, denge sorunları ve genel psikolojik durumda değişme olarak sıralanabildiğinden bahsetti.
Hastalığın nasıl bulaştığı hakkında açıklamalarda bulunan Yıldırım; “Bu virüs genel olarak solunum sistemine yerleşmesi nedeniyle damlacık yoluyla dediğimiz, öksürük, hapsırık veya hasta kişiyle konuşma sırasında bulaşabilmektedir. Ortalama inkübasyon süresi yani hastalığın ortaya çıkışı ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen uzmanlar, MERS-CoV ve SARS-CoV epidemiyoloji bilgisine göre 14 güne kadar inkübasyon süresi olabileceği düşünülmektedir” dedi.
Hastalık görülme oranları ile ilgili olarak; “Amerika Birleşik Devletleri merkezli Johns Hopkins Üniversitesi tarafından gerçek zamanlı yayılma haritası hazırlanmıştır. Çin’in Wuhan kentinde başlayan salgının yayılma alanını gerçek zamanlı olarak takip etmeyi sağlayan haritada toplam vaka sayısı, Corona Virüsü’nün yayılma haritasında 31510 kişi bu virüse yakalanmış durumdadır. Şu ana kadar 638 kişi hayatını kaybederken, 1634 kişi de tedavi edilmiş durumdadır. Ayrıca yapılan açıklamalarda Corona Virüsü nedeniyle bir gün içerisinde ölen kişi sayısı 86 olarak belirtilmiştir. Bu da tehlikenin boyutunu göstermesi bakımından önemlidir.”
Hastalığın önlenebilmesi için hastalığının kaynağının bulunması da önemli olduğunu belirten Yıldırım; “Bu konu ile ilgili birden fazla iddia ortaya atılmıştır. Bu iddialar arasında virüsün yarasalardaki virüslerle
İlginizi Çekebilir