© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

LAÜ Öğretim Üyesi Ermiyagil’in makalesi Londra’da yayınlandı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Selen Abbasoğlu Ermiyagil ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Erem’in “Adapted Design Generation for Turkish Vernacular Housing Grammar” adlı makalesi, Londra’da yayınlanan “Environment and Planning B: Planning and Design” dergisinin Eylül 2016 sayısında yayınlandı.

“Environment and Planning B: Planning and Design” dergisinin kentsel planlama ve tasarım alanında en fazla okuyucuya sahip olan ve en hızlı büyüyen dergilerden biri olduğunu belirten Ermiyagil, dergiye kabul edilen yayınların yapılı çevrenin, kentlerin ve bölgelerin mekansal yapısını içeren mekansal sorunlara biçimsel yöntemleri, metotları, modelleri, teorileri, uygulamaları  içermesi  ve  yüksek kaliteli makeleler olması  gerektiğini dile getirdi.

   Çalışma ile ilgili bilgi veren Ermiyagil, günümüzde geleneksel Türk konut mimarisinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Yeni gelişmelerin, sosyal yaşam ve yerleşimlerde değişimlere neden olduğunu, buna bağlı olarak da şehir, köy, kent  dokularında bozulmalar yaşandığını belirten Ermiyagil, Erem ile yaptığı ortak çalışmasının “design methods, shape grammer ve adaptive design” konusunda tasarımın method ve mimari dile bağlı olarak geliştirildiğini söyledi.

Türk konut mimarisindeki tasarım dili çözümlendi

   Yapılan pilot çalışma ve geliştirilen modelde, dile dayalı olarak ve kullanılan mevcut elemanların matematiksel oranlarına bağlı olarak incelemeler yaptıklarını belirten Ermiyagil, bu bağlamda, mevcut karakteri bozmayacak ve karakterin, kültürün sürdürülebilmesi amacıyla tasarım önerilerinde bulunulduğunu dile getirdi.

   Ermiyagil, çalışmanın sonucunda, Balıkesir bölgesinde konumlanan geleneksel Türk Konutlarının plan tipinin sınıflandırmasını temel alarak, Geleneksel Türk Evleri’nin sofa mekanı çevresindeki gelişim ve gruplanmasına bağlı olarak iki boyutlu parametrik biçim grameri yöntemine bağlı olarak bir metod geliştirildiğini söyledi. Bu geliştirilen parametrik biçim grammeri yöntemiyle de geleneksel Türk konut mimarisindeki tasarım dilini çözümlediklerini ve grammer kuralları ortaya çıkartıklarını açıklayan Ermiyagil, bu bağlamda, ortaya çıkartılan kuralları göz önüne alarak, kullanıcıların çağdaş ihtiyaçlarını yapılan anket sonucunda belirlediklerini ifade etti. Yeni tasarımların mevcut tasarım dilinin sürdürülebilmesi için uyarlanmış tasarım dili geliştirildiğini söyleyen Ermiyagil, “Bu geliştirilen kurallar doğrultusunda ise, bundan sonra yeni inşa edilecek alanların mevcut tasarım dilini bozmayacak yapılardan oluşması ve güncel ihtiyaçları karşılaması sağlanmış olacaktır” dedi.

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER