© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

LAÜ Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü iletişim alanında profesyoneller yetiştiriyor

Lefke Avrupa Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik (New Media and Journalism) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Asude Tunca ile bölüm ve günümüzün yükselen mesleği Yeni Medya üzerine açıklamalarda bulundu. Teknolojik ve özellikle internet temelli gelişimlere bağlı olarak günümüzde iletişimin, gazetecilik mesleğinin ve habercilik anlayışının gerek şekil, gerek hız ve gerekse yön itibariyle büyük bir değişim kaydettiğini belirten Tunca, gelinen noktanın herkesi dikkatli ve sorumlu olmaya yönelttiğini söyledi.

1.      Yeni medyayı günümüzün yükselen mesleği haline getiren unsurlar nelerdir?

Çağımız teknoloji destekli bilgisayar tabanlı dijital iletişim çağı... Zaman ve mekan farkının kalmadığı, uzağın olmadığı ya da yakın olduğu bir çağ... Özellikle genç neslin içine doğduğu bir çağ... Bugün bilginin akıllı telefonlar sayesinde (ceplere) cebimize indiği, (bizlerle) her yere taşındığı bir çağ. Sanal ortamdaki beğenilerle, yer bildirimleriyle, fotoğraf, görüş, fikir paylaşımlarıyla etkileşimli hatta çoklu etkileşimli bir çağ. Bu çoklu etkileşimin en aktif kullanıcıları da doğal olarak bu çağın içine doğan genç nesil... Yeni medya onların zaten rahatlıkla kullandığı, doğal parçası haline geldikleri bir ortam.  Hepsi yeni medyanın amatör birer içerik üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi. İşte amatörce ama gözlemlerime göre büyük bir keyifle yaptıkları dijital ortamdaki bu üretim ve tüketim sürecini üniversite eğitimiyle destekleyerek  alanın birer profesyoneli olabilmekteler. Bu sayede, alanın diline, teknik ve yapısal özelliklerine hakim kişiler olarak bilinçli birer içerik üreticisi; profesyoneli olabileceklerdir.

Diğer taraftan günümüzde gazetecilik, habercilik anlayışı, gelişen teknolojiye bağlı olarak şekil, hız ve yön olarak da değişmiş, dijital ortama kaymış durumda. Bugün The New York Times gibi yüksek tirajlı gazeteler bile basımını durdurarak okuyucularına web sayfası üzerinden erişme yoluna gitmektedirler. Bu, günümüzde teknoloji ile gelinen noktayı, medyaya yansıyan boyutuyla ortaya koyan oldukça önemli bir örnektir. Yeni medyanın özellikle maliyetleri düşüren yanı, okuyucuyla gazete ya da diğer yayın kuruluşları arasındaki iletişim hızını arttırması ve okuyucuyla medya kuruluşu arasındaki etkileşimi güçlendirmesi gibi diğer özellikleri, yeni medyanın günümüzün yükselen mesleği haline gelmesine etki eden  temel sebeplerdendir.

 

 

2.      Yeni medyayı geleneksel dediğimiz medyadan farklı kılan özellikler nelerdir?

Yeni Medyayı geleneksel medyadan ya da diğer adlarıyla konvansiyonel medya ya da klasik medyadan ayıran en temel özellik etkileşimli olması, ulaşılabirliği yani erişim kolaylığının olması, içerik üretiminde aktif olmaya imkan tanıması ve özellikle online gazetecilik açısıdan düşündüğümüzde alınan reklamların desteği ile de maliyetinin düşüklüğüdür. Gazetecilik ya da habercilik açısından baktığımızda okuyucuya bilgiyi, haberi ulaştırmadaki hızı arttırması, iletişimin şeklini doğrudan yani kanaldan okuyucu ya da izleyiciye ulaşan yapıdan farklı olarak okuyucu yorumları, paylaşımları ile alıcıdan kanala doğru değiştiren yönü, haberin, enformasyonun dijital; sanal ortamda gerçekleşmesi itibariyle de şeklini değiştiren bir yapıdan söz etmek mümkündür. Yani yeni medyayı geleneksel medyadan tamamen farklı yepyeni bir icat gibi görmek de doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Özellikle medya sahipliği açısından baktığımızda gerek dijital ortama taşınan geleneksel medya yani gazete, dergi, radyo, televizyon olsun gerekse facebook, twitter, google, youtube, vkontakte, yandex gibi sosyal medya ya da arama motorları olsun bunlar da birer şirket ve yeni medya endüstrisi kapsamında faaliyet gösteriyorlar. Uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyorlar. Bu açıdan da yeni medya ortamlarında denetim, kontrol, gözetleme önemli sorunlar olarak ortaya çıkmakta. Öte yandan yeni medya teknolojisiyle birlikte bu teknolojinin kullanıldığı ülkelerde ve ortamlarda katılımcı demokrasi anlayışının gelişimine katkı koyan bir eğilim ve yaklaşımdan söz etmek de oldukça mümkün.

3.      LAÜ Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümünde nasıl bir eğitim programına sahipsiniz? Bölümünüzü farklı kılan özellikler nelerdir?

Öncelikle şunu belirteyim, Yeni Medya ve Gazetecilik bölümümüz YÖK ve YÖDAK onaylı bir bölüm. Kuzey Kıbrıs’taki İletişim Fakülteleri lisans programları arasında tek. Bugün sadece ülkemizde değil tüm dünyada teknolojinin ortak dili İngilizce. Bölümümüzde eğitim dilimiz de İngilizce. Dolayısıyla bu sayede öğrencilerimiz sadece teknolojinin diline sahip ve evrensel bir dilin parçası olmakla kalmayacaklar aynı zamanda çok daha önemli olduğunu düşündüğüm bir özelliğe de sahip uzmanlar olarak mezun olacaklar: Dünyanın her yerinde bu alanda seslerini duyurabilecek, iş imkanlarını ve alanlarını genişletebilecekler. Teknoloji temelli iletişim ağı ve medya yapısal olarak bunu getirdi zaten... sanal ortamda sınırları ortadan kaldırdı. İngilizce alacakları eğitim sayesinde bölümümüz mezunu öğrenciler bu sınır öteliğini katlamış olacaklar.

Lefke Avrupa Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü olarak bu temel farkımızın yanısıra; bizler bilimsel kurumlar olarak öğrencilerimizi birer alan profesyoneli olarak donanımlı hale getirip belli bir bilince sahip yetiştirip mezun etme misyonu içerisindeyiz. Bu misyonu gerçekleştirirken de herşeyden önce ister klasik, ister konvansiyonel, isterse geçen yüzyılın medyası diye adlandırılsın,  medya programımızda eğitime, geleneksel medya tarihinden; kitle iletişiminden ve özelliklerinden, öneminden, medya ekonomisinden ve iletişim üzerine geliştirilen teorilerden başlarız. Bu konulardaki temel bilgiler öğrencilerimizin yeni medyayı ve önemini daha iyi idrak etmelerini sağlamaktadır. Ayrıca medyayı yeni medya diye adlandırdığımız bugünkü değişim noktasına taşıyan süreci anlamalarına imkan tanımaktadır. Bu onların daha sağlıklı birer medya kaynağı, medya kullanıcısı ya da medya tüketicisi olmalarını sağlayacaktır. Bu temel bilgilerle kurduğumuz alt yapıya paralel olarak bölümümüzdeki 4 yıllık süreçte yeni medyanın temel prensipleri, geleneksel medyadan farkları, yapım teknikleri, yeni medya yayıncılığı, dijital içerik üretimi, gazetecilik ve online gazetecilik, multimedya, dijital fotoğrafçılık gibi konular üzerine eğitim alacakları bir programa sahibiz.

4.      Bölümü bitiren öğrencilerinizin iş imkanları nelerdir?

Sanırım en kritik soru bu... Yeni medyanın önünün açık olması, çok daha büyük değişimlere imkan tanıması bu alanın tercih edilmesini etkileyen  en önemli faktörlerden..  Yeni Medyanın sağladığı iş olanakları ve yeni iş alanları çok fazla... Haliyle bu durum tercih edilmesini; popülaritesini de arttırıyor.  Bölümümüzden mezun olacak öğrencilerin önünde oldukça geniş iş imkanları bulunmakta... Yayın faaliyetlerini yeni medya ortamına taşıyan yayın kuruluşlarında iş imkanlarına sahip oldukları gibi, geleneksel basılı yayıncılık alanında, radyo-televizyon yayıncılığında da çalışabilecekler... Bunun yanısıra, internet ve sosyal ağları kullanan özel ya da kamu tüm kuruluşlarda çalışma imkanına sahipler. Konuyu gerek internet gerekse dijital temelli sosyal ağlar açısından düşündüğümüzde bugün bunları kullanmayan özel ya da kamu kuruluşu yok.. bu da demektir ki bölüm mezunlarımızı bekleyen çok fazla  iş alternatifi  bulunmakta... İnternet gazeteciliği, yeni medya editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı, Halkla İlişkiler ve danışmanlık şirketlerinde, dijital ortam temelli itibar yöneticiliği, dijital tanıtım, reklam ajanslarında internet reklamcılığı, dijital pazarlama, dijital içerik üretimi, dijital proje koordinasyonu ve yönetimi, yeni medyada yayıncılık, etkinlik planlama, blog yazarlığı, multimedya – çoklu ortam özellikli içerik üretimi gibi konu ve alanlarda görev yapabilecekler. Hatta öğrencilerimiz bu iş imkanlarına daha öğrencilik yıllarında ulaşabilirler. Çünkü son derece bakir ve yaratıcılıkla alternatif iş konularının artacağı bir alanı tercih etmiş durumdalar...

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER