Lefke, LAÜ’de masaya yatırıldı
GÜNDEMLefke Avrupa Üniversitesi ile Lefke bölgesi sivil toplum örgütleri işbirliğinde ‘Lefke, Turizm ve Sağlık’ konulu çalıştay düzenlendi. LAÜ Sinema Salonu’nda saat 15.00’de düzenlenen çalıştaya, Turizm Bakanı Müsteşarı İsmet Esenyel, Yatırım Geliştirme Ajası (YAGA) Direktörü Berkan Toker, LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak, LAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Özgün Faruk, Lefke Sivi Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay ile bölge halkı katıldı. Lefke’nin özellikle sağlık, turizm ve eğitim anlamındaki potansiyeli ve konumu belli hatlarıyla masaya yatırıldı. Çalıştayda Turizm Bakanı Müsteşarı İsmet Esenyel, Yatırım Geliştirme Ajası (YAGA) Direktörü Berkan Toker, LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak ile Lefke Sivi Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, Lefke’de gerçekleşmesi muhtemel sağlık turizm yatırımları ile bunların bölge ve LAÜ’ü açısından önemi ve kazanımları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Oktay: Lefke uzun ve zorlu mücadeleler sonrasında, kazanımlar elde etti
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, Lefke’nin her kazanımını uzun ve zorlu mücadeleler sonrasında elde ettiğini anımsatarak, özellikle CMC, Cengiz Topel Hastanesi ve Aplıç Kapısının açılması konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
Oktay, Lefke’nin ilçe olması ve diğer gelişmelerle birlikte yeni projeyi daha hayata geçirmek istediklerini, bunun da Lefke bölgesine yapılacak bir sağlık turizmi yatırımı olduğuna dikkat çekerek, amaçlarının ilgili kurumlarla gerekli çalışmaları yapıp 2017 yılı içinde Lefke’ye sağlık turizmi yatırımını kazandırmak olduğunu söyledi.
Tabak: LAÜ, bölgenin en büyük ekonomik ve eğitim kazanımlarının odağında yer alıyor
Bölgede hızlı gelişen olaylarda üniversitenin nasıl yer aldığıyla ilgili bilgi veren Prof. Tabak, LAÜ’nün şu an bölgede gerçekeleşen her türlü faalitelerin odağında yer aldığını belirtti. Bölgenin en önemli ekonomik kazanılarından birinin LAÜ olduğuna işaret eden Tabak, bu atılımlarla birlilkte üniversitede son yıllarda büyük değişimlerin yaşandığına dikkat çekti.
Üniversitenin şu an yaklaşık olarak 9 bin 500 öğrencisinin olduğunu bununda 2 bin 300’ün sağlık fakültesinde öğrenim gördüğüne vurgu yapan Tabak, bundan dolayı çok etkileşimci ve dinamik bir sağlık yoğunluğunun bu bölgede varolduğunu söyledi.
Toker: İçinde bulunduğumuz bazı projeleri yerine getiremedik
YAGA olarak bölgede daha önce sağlık turizm ile ilgili yapılması planlanan bazı projelerin içerisinde yer almayı hedefledikleri projelerin olduğuna değinen Toker, ancak bazı brokratik ve istenilmeyen sorunlardan dolayı bu projeleri yerine koyamadıklarını ve günün sonunda bu projenin rafa kaldırıldığını belirtti.
Altı yılının sonun bu sağlık turiminin yeniden Lefle sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirildiğini anımsatan Toker, burada tabi ki bu konuyla iilgi belirlenecek her türlü projelerin yerine getirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarına vurgu yaptı.
Esenyel: Yeni modeller geliştiremediğimizden yatırımlar yapılmıyor
Çalıştayda son olarak söz alan Esenyel, en büyük sıkıntılarının koymak istedikleri modeli hayat kalitesinin içerisine koyamamak olduğunu belirterek, bundan üç hafta önce bir sağlık turizmi çalıştayının yapıldığını burada çok güzel bildirilerin sunulduğunu ve KKTC’de ne tür yatırımların, ne tür bitki faunalarının yetiştirilebileceğini ve ne tür yatırımların yapılacağıyla ilgili bazı adımların atıldığını söyledi. Esenyel, ülkeye yatırımcıların yeni yatırımlar yapmak için hergün geldiğini ancak bazı bürokratik engeller ile geliştirilemeyen modeller yüzünden yatırımların yapılmadığına değindi.
İlginizi Çekebilir