Lefke’de 9’uncu Lefke Yafa Portakal Şöleni yapılıyor
GÜNDEMLefke Belediyesi’nin bölgedeki sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla, yafa portakalını tanıtmak ve ekonomik değerini artırmak amacıyla düzenlediği Yafa Portakal Şöleni’nin 9’uncusu düzenledi…
1935-1939 yılları arasında Lefke’de düzenlenen portakal festivalinin ardından 76 yıllık arayla 2015 yılından beri yeniden düzenlenen şölen, Lefke Çarşı Merkezi’nde yer aldı…
Lefke Atatürk Parkı Önü’nden başlayıp Lefke Çarşısı’nda sona eren kortejle başlayan şölende, daha sonra açılış kurdelesi kesildi.
Ardından şölenin açılış konuşmalarına geçildi.
Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri adına söz alan Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, bölgedeki sivil toplum örgütleri olarak bu tür etkinlikleri destekleyip, devamını arzuladıklarını kaydederek, Aplıç kapısının Derinya kapısı ile eş zamanlı olarak açılması taleplerini yineledi.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Lefke’nin yafa portakalıyla özdeşleşmiş olduğuna dikkati çekerek, bu ürünün değerine vurgu yapmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.
Kaya, ayrıca 1 Nisan 1900 yılında kurulan Lefke Belediyesinin bugün 118 yaşında olduğunu kaydederek, etkinliğin böyle özel bir güne rastlamasının önemine işaret etti.
Lefke Kaymakamı Halil Çorba da etkinlik sayesinde Lefke’nin ürünlerinin ve tarihi güzelliklerini tanıtma fırsatı bulunduğunu belirterek, Lefke’deki ürünlerin yetiştirilmesine katkı koyan Maratasa ile Kafivez Barajlarının doğal suları olduğunu ve bu barajlardan bölge üreticilerinin daha fazla faydalanması adına çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de Lefke’nin sadece yafa portakal değil, hurma, ceviz gibi üretim potansiyelleri olan ülkemizin altıncı ilçesi olduğuna işaret ederek, bu potansiyellerin ülke ve bölge halkı yararına açığa çıkabilmesi adına aşılması gereken sorunlar bulunduğunu söyledi.
Devletin tüm ilçelerine olduğu gibi Lefke’ye de aynı mesafede olması gereğine vurgu yapan Şahali, hükümet olarak bu konuda ciddi gayret içinde olduklarını belirtti.
Şahali, Aplıç ve Derinya kapılarının açılmasının gecikmemesi gerektiğini ve kapıların açılmasıyla ilgili tüm eforun samimiyetle ortaya konması gerektiğini kaydederek, kapıların açılmasının toplumların yakınlaşması açısından önemli olduğunu, bunun yanında Kıbrıs sorununun 2 toplumlu, 2 bölgeli federal bir çözüme kavuşturulmasının nihai hedef olması gerektiğini söyledi.
Bakanlık olarak gerek gıda güvenliği temini, gerekse dış satım açısından uluslar arası pazarların talep ettiği niteliklerin ürünlerimize kazandırılması bakımından ciddi gayret içerisinde olduklarına işaret eden Şahali, ülkemizde de kimliklendirilmiş, sertifikalı, güvenli gıda ile pazar arayışı içinde olmanın kazanç ihtimalini ortaya koyacağını vurguladı.
Şahali, narenciyede tür değişikliği için kesilen bahçelerin aynı zamanda sertifikalı ürün açısından da fırsat olduğunu belirterek, şölenin, önümüzdeki yıllarda daha yeşil ve daha üretken bir dönemin devamını getirmesini diledi.
Konuşmaların ardından dans gösterileri sunuldu.
Ardından stantlar gezildi, yerel ürünlerin tadına bakıldı.
Gün boyunca süren festivalde, rehber eşliğinde Lefke turu ve, dalından portakal toplama etkinlikleri yapıldı.
İlginizi Çekebilir