Masa başında çalışanlar nasıl beslenmeli?
SAĞLIKKıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği’nden Tavsiyeler
Uzun süren mesai saatleri ve yoğun geçen çalışma temposu ofiste düzenli beslenmeyi zorlaştırıyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme ile çalışma konsantrasyonunu artırıp daha verimli çalışabiliriz.
Öncelikle masa başında yoğun çalışan bireyler altın öğün diye adlandırdığımız sabah kahvaltısını atlamamalıdırlar. İş yerinde simit, poğaça gibi pratik ama besleyiciliği düşük öğünleri tercih etmek yerine pratik, birçok besin öğesini bir arada barındıran kahvaltılar tercih edilmelidir. İş yerinde bir gün boyunca tüketilecek öğünler planlanmalı ve ona göre alışveriş hazırlıkları yapılmalıdır. Çalışılan masa yanında abur cubur diye adlandırdığımız yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine sağlıklı atıştırmalık olan kuru meyveler, fındık, ceviz, badem bulundurulmalı, bunların da porsiyon kontrolüne dikkat ederek ara öğünler tamamlanmalıdır. Muhakkak masamızda suyumuz bulunmalıdır. Dilersek suyumuzu meyveler ile renklendirebilir veya tarçın koyarak kan şekerimizin dengelenmesini sağlayabiliriz. Çalışma temposunu kısa yürüyüşlerle zenginleştirmemiz de sağlığımız açısından büyük katkı sağlayacaktır. Her 15 dakikada bir yerimizden kalkıp bir miktar yürümek bizi birçok kronik hastalığa karşı koruyacaktır. Asansör yerine merdiven kullanmalı, arabamızı iş yerimizden biraz uzak bir yere park edip yürüyerek işe gidebiliriz. Eğer yerimizden kalkma imkânımız yoksa oturduğumuz yerde kollarımızı kaldırarak ya da ayaklarımızı oynatarak hareketler yapmamız dolaşımı hızlandıracaktır. Çay, kahve tüketimini kısıtlı tutmalı, açık renkte ve şekersiz olmasına özen göstermeliyiz. Tüm bunları unutuyorsak bilgisayarımızın üzerine veya notluğumuza kendimize özel notlar alarak hatırlatmalarda bulunmalıyız. Öğle yemeklerini dışarıdan çağırıyorsanız tercihinizi ev yemekleri, tost veya ızgara tercihler yanında ayran şeklinde kullanabilirsiniz. İş yerinde, buz dolabında yemeğimizi muhafaza etme imkânımız varsa evden öğün getirmek hem daha sağlıklı hem de daha ekonomik olacaktır. Toplantı sırasında ikram edilen yüksek kalorili karbonhidrat yoğunluklu ikramlıklar yerine toplantıya girmeden önce enerjimizi yüksek tutacak ara öğünümüzü tüketip toplantıya girmemiz ikramlıklara saldırmamızı da önleyecektir.
Öğle ve akşam ana öğünlerdeki enerjiyi (kaloriyi) dengelemek yine sağlığımızı ve ideal kilomuzu koruyacak bir yöntemdir. Eğer akşam yemeği için bir yere davetliysek, özel bir yemek varsa öğle yemeklerinizi daha hafif geçirebiliriz. Böylece hem gün içindeki kalori alımınızı dengelemiş oluruz hem de varsa sindirim şikayetlerimizi (reflü, gastrit, gaz, şişkinlik vb.) azaltabiliriz. Sağlıklı bir uyku sağlıklı vücudu da beraberinde getirmektedir. Gece iyi uyku uyuyamamak gün içerisinde yorgun olmamıza ve sağlıksız yiyeceklere, kahveye ve çaya fazla miktarda yüklenmemize sebep oluyor.
İş yerlerinde bu beslenme tüyolarına dikkat edildiği takdirde enerji dengemizi koruyarak kilo almanın önüne geçebiliriz.
Günümüzde kurumsal şirketlerde beslenme ve diyetetik uzmanları beslenme eğitimi vermektedir. Bu hizmet hem kurum hem de çalışan için kaliteli ve verimli bir çalışma ortamı yaratmaktadır. Bu yüzden kurum olarak bir diyetisyenden de eğitim verilmesi üzerine belli aralıklarla hizmet alınması bireylerin öncelikle sağlığını daha sonra iş yapabilme kapasitesini de artıracaktır.
İlginizi Çekebilir