Merkez piyasanın önüne geçti
GÜNDEMMerkez Bankası politika faizini 6.25 puan artırarak yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltti. TCMB bu kararı ile piyasalardaki anketlerin de üzerinde bir artış yaparak piyasanın önüne geçti.
Açıklanan ağustos ayı enflasyon verisi sonrasında eylül ayı toplantısında parasal duruşun yeniden şekillendirileceğini açıklayan Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 625 baz puan artışla yüzde 24’e yükseltti. TCMB’den yapılan açıklamada fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar verildiği belirtildi. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.
Merkez’in kararı sonrasında dolar/TL kuru 6.52’li seviyelerden 6.07 seviyesine kadar gerilerken, Borsa İstanbul, 91.229’lu seviyelerden 93.650’lere yükseldi. İlk piyasa tepkisi olumlu. Bunun asıl etkilerini ABD ile ilişkilerde yeni bir gerilim yaşanmazsa TL varlıklara ilginin artması ile önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Dolar inişe geçti
Dolar kuru gün içerisinde test ettiği 6.52’li seviyelerden 6.07’ye kadar geriledi. Kurda daha sonra 6.21’lere doğru yeniden hareketlenme görüldüyse de önümüzdeki günlerde satıcıların arttığını görebiliriz. Kurda kademeli olarak geri çekilme ve yıl sonuna doğru 6 seviyesinin altına doğru kayma görebiliriz. ABD ile ilişkilerde yumuşama yaşanması 5.50’lerin test edilmesini de sağlayabilir.
Oynaklık azalır
Faiz kararı döviz kurlarının gün içerisindeki hareket marjlarının daralmasına neden olabilir. Döviz kurlarında son dönemde bir ayda gerçekleşen fiyat dalgalanmaları bir günde gerçekleşmeye başlamıştı. Bu da kur spekülasyonlarının önünü açıyordu. Eylül ve ekimde yüksek beklenen aylık enflasyon, yıllık enflasyonu yüzde 20’lerin üzerine taşıyabilir. Merkez Bankası’nın bu kararı enflasyonla beklenen faiz baskısının da önüne geçiyor.
Yeni OVP izlenecek
Piyasalardaki sert reaksiyonların önüne geçecek olan ilk hamle gerçekleşmiş oldu. Şimdi gözler yeni OVP’de olacak. Maliye politikasından gelecek adımlar önemli. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ayakları sağlam yere basan, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendini yakalamayı hedefleyen bir OVP” ile karşılaşılacağını söylüyor. Yeni OVP’nin beklentileri karşılaması piyasalarda 13 Eylül ile başlayan yumuşamanın çok daha olumlu bir seyre dönmesini sağlayabilir.
Risk primi düşüyor
Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 474 seviyesine geriledi. 4 Eylül’de 574 seviyesinde olan risk priminin düşüş eğilimine girmesi olumlu. Risk primindeki gerilemenin devamı piyasalarda sakinleşmenin ve güvenin sinyali olacaktır. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yaparken baktıkları önemli göstergelerden biri olan CDS, kredi notlarından çok daha dinamik bir gösterge. Henüz yüksek. Güçlü sermaye girişi, 150-200 bandına gerilediğinde artış gösterecektir.
Yabancı girişi hızlanır
Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında yabancı sermaye girişinin önü açıldı. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında ön plana çıkabilir. Bir süredir hisse senetleri ve tahvil piyasasında yaşanan para çıkışı yerini yeni sermaye girişlerine bırakabilir. Yılbaşından bu yana yabancılar hisse senetleri ve tahvilde 2 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Yabancıların alımları yeniden artmaya başlayabilir.
625 BAZ PUAN YORUMLARI
‘Bağımsızlıkla ilgili tartışmayı bitirir
Nail Olpak DEİK Başkanı
“Merkez Bankası’nın gerekli değerlendirmeyi yaparak aldığı bu kararın TL’deki volatiliteye olumlu etki edeceği ortada. Alınan bu karar, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı üzerindeki tartışmalara da son verecek. Türkiye ekonomisi, daha dengeli büyüyerek bu olumsuz süreci de atlatacak ve kendisini küresel gelişmelere adapte edecek.”
‘Finansa da, üretime de istikrar kazandırır’
Erdal Bahçıvan İSO Başkanı
“Öngörülebilirlik, ekonominin ve üretim hayatının olmazsa olmazlarından birisi. Finansal istikrar, biz sanayicilerin üretim sürecinde en çok ihtiyaç duyduğu öngörülebilirliğe büyük katkı yapar. İşin özü şudur, finansal istikrar, üretim hayatında da istikrar demektir. Merkez Bankamızın aldığı kararın, finansal istikrarın yeniden tesisine katkı yapacağını ümit ediyoruz.”
‘Merkez piyasaya zorunlu aşı yaptı’
Şekib Avdagiç İTO Başkanı
“Merkez Bankası, faiz artışı ile piyasaya zorunlu aşısını yaptı, piyasanın önüne geçti. Sıradaki karma aşı ise Orta Vadeli Program’dır. Ekonomi yönetimimiz çok kapsamlı bir OVP hazırlıyor. Faiz artışının döviz kuruna gerçek etkisini, hükümetin açıklayacağı OVP ortaya çıkaracak.”
‘Merkez Bankası’nın önceliği enflasyon’
Muhammet Mercan
ING Bank Başekonomisti
“Beklentilerin çok üzerindeki faiz artışıyla Merkez Bankası fiyat ve finansal istikrara dair artan risk algısına karşı sert bir faiz artışıyla güçlü bir mesaj verdi. Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda yaşanan oynaklığın iç talepte yaratacağı olası risklere ve tüketim ve yatırım davranışlarına olumsuz etkilerine rağmen önceliğin enflasyon görünümünü kontrol altına almak olacağına işaret etti.”
‘Algıdaki bozulmanın önüne geçildi’
Burak Kanlı
QNB Finans Yatırım Başekonomisti
“TCMB algılamalardaki bozulmanın önüne geçme hedefinde başarılı oldu. Dolar/TL’nin önümüzdeki dönemde 6 seviyesinin altına inmesini ve kurdaki aşırı hareketlerin ortadan kalkmasını bekliyorum. Bu karar uzun vadeli faizlerde de bir miktar düşüşe yol açacak, büyümeyi de olumlu yönde etkileyecek.”
‘Karar, beklentiyi aştı TCMB güven tazeledi’
JP Morgan
“Merkez Bankası faizi 625 baz puan artırarak güvenilirliğini tazeledi. Artırım, beklentileri aştığı için faizde daha fazla bir artış beklemiyoruz. Kararın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek faize karşı olan sözlerinin ardından gelmesi MB’nin güvenilirliğini daha da artırdı. Bundan sonra hükümetin Orta Vadeli Programı önem taşıyor.”
Zeynep Aktaş
İlginizi Çekebilir