© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Mikrobiyota alanında talasemi hastası çocuklar için önemli çalışma

Türkiye’de “Değişen Mikrobiyota ve Sağlığa Etkileri” başlıklı ve 16 bilimsel çalışmanın değerlendirildiği çalışmada “Pediatrik Talasemi Vakalarında Kemik İliği Nakli Sonrası Bağırsak Mikrobiyotasının Değerlendirilmesi” başlıklı çalışma birinci proje seçildi.

Biocodex Mikrobiyota Vakfı, 2018 yılında “İnsan Sağlığı ve Hastalıklarında Bağırsak Mikrobiyotası” ile ilgili temel veya klinik çalışmaları desteklemek üzere kuruldu. Bu çerçevede, 2018 yılı içerisinde ülkemizin de seçilmiş olduğu 11 ülkede Ulusal Araştırma Bursu için fon ayrıldı. Bu fon ile Türkiye’de “Değişen Mikrobiyota ve Sağlığa Etkileri” başlıklı çalışmaların destekleneceği açıklanmıştı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden mikrobiyota ve onun sağlığa olan etkileri ile ilgili birçok proje başvurusu yapıldı. Türkiye’de verilecek destek için başvurular Ekim 2018’de son buldu. Ülkemizden bilimsel komite tarafından seçilen araştırmaya verilecek toplam destek miktarı 25 bin Euro olarak açıklandı. Ayrıca 11 ülkenin birincisi kendi içinde uluslararası bir platformda, Uluslararası Bilim Komitesi tarafından tekrar değerlendirilerek 20 bin Euroluk ek bir destek alacak.

TÜRKİYE BİLİMSEL KOMİTE ÜYELERİ SEÇİMİNİ YAPTI

Bilimsel komite üyeleri Prof. Dr. Cihan Yurdaydın, Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, Prof. Dr. Ateş Kara, Prof. Dr. Tarkan Karakan, Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici desteklenecek projeyi belirledi. Türkiye Bilimsel Komite üyeleri seçimlerini yapmak üzere Aralık 2018’de bir araya geldi ve mikrobiyota konusundaki 16 çalışma arasından birinci projeyi belirledi. 
 

Prof. Dr. Songül Yalçın

“Pediatrik Talasemi Vakalarında Kemik İliği Nakli Sonrası Bağırsak Mikrobiyotasının Değerlendirilmesi” başlıklı çalışma birinciliğe hak kazandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri ÜnitesindenProf. Dr. Songül Yalçın’ın sorumlu araştırmacı olduğu çalışma ekibinde yardımcı araştırmacılar Dr. Tekin Aksu, Dr. Barış Kuşkonmaz, Dr. Namık Yaşar Özbek, Dr. Melda Çelik, Dr. Ener Çağrı Dinleyici ve Dr. Duygu Uçkan Çetinkaya yer aldı. 

“MİKROBİYOTA ÇALIŞMALARINDA SON 10 YIL HEYECAN VERİCİ”

Bilimsel Komite üyesi, Pediatrik Probiyotik Prebiyotik Mikrobiyota Derneği Başkanı Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, bilim dünyasının son 10 yıl içerisinde, en heyecan verici çalışma alanlarından biri olan mikrobiyota konusunda ülkemizde de çalışmaların yapılması mutluluk verici olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: 

“Gebelik döneminden itibaren anne karnında şekillenen ve birçok hastalıkta direkt ya da dolaylı olarak etkisi bulunan mikrobiyota alanında, ‘Değişen Mikrobiyota ve Sağlığa Etkileri’ başlıklı proje desteği, bu alanda yeni ve önemli veriler elde edilmesine olanak sağlayacaktır. Daha önce kemik iliği nakli yapılan olgularda mikrobiyota alanında çalışmalar bulunmakla birlikte bu yıl bilimsel proje desteği kazanan çalışmada Prof. Dr. Songül Yalçın ve ekibi, talasemi hastalarında kemik iliği nakli sonrası mikrobiyota değişikliklerini değerlendirme olanağı bulacaklardır. Bu çalışma sonuçları hematoloji, transplantasyon ve mikrobiyota alanında çalışan bilim insanlarının yeni çalışmaları için de yol gösterici olacaktır." 

Bilimsel Komite üyesi, Probiyotik Prebiyotik Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarkan Karadağ da, ”Türkiye'de bağırsak mikrobiyotası kavramının tanınması ve gelişmesi için çok önemli bir destek olarak görüyorum. Bu nedenle kazanan projenin ülkemiz açısından da önemli sonuçları olacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER