© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Mobilya Sanayicileri Derneği, Maraş adımına destek verdi

Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Ciddi, Maraş açılımını desteklediklerini belirterek, uzun yıllar kapalı kalarak harabeye dönen kentin açılması ile yerli üretim sektörünün de ivme kazanacağını, genelde ülke esnafının özelde mobilya sanayicilerinin hareketli bir dönemden geçeceğini belirtti.

MOSAD Başkanı Hüseyin Ciddi yaptığı yazılı açıklamada, kapalı Maraş’ın envanter çalışmalarından elde edilen bilgilere göre bir yol izlediklerini ve buraya yapılacak yatırımın 265 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu belirtti.

Maraş’ın kademe kademe açılmasıyla iş insanlarının bu şehirde yürüteceği çalışmalarla ülke ekonomisinde ciddi hareketlenmeler yaşanacağını iddia eden Ciddi, Maraş’ta yer alan tüm binaların yeniden elden geçmesi gerektiğini savundu.

Ciddi açıklamasına şöyle devam etti:

MOSAD olarak kapalı Maraş ile ilgili sektörümüzün burada yapacağı yatırımlar hakkında bilgi sahibi olmak istedik. Maraş’a yatırım yapacak iş insanlarına yol gösterecek oradaki inşaatların envanter çalışmalarını bulduk.

Kapalı Maraş’ta otellerin, okulların, ibadet yerlerinin, eğlence merkezlerinin, konutların ve devlet dairelerinin sayısının kaç olduğu ile ilgili geçmiş dönemlerde çalışmalar yapılmıştı. Biz de bu çalışmalardan yola çıktık ve bazı sonuçlara ulaştık.

Dernek olarak ulaştığımız bilgilere uzman arkadaşlarımızın tecrübeleriyle ortalama bir rakam ortaya koyduk ve bu ortalama rakamlarının da bir ortalamasını çıkarttık. Maraş’ta toplam 265 milyon dolarlık bir ahşap işinin olduğunu tahmin ediyoruz. Kapalı Maraş bölgesinde şu an 45 otel, 60 apart otel, 3 bin 800 bitmiş konut ve 380 civarı inşaat halinde konut vardır. Bu rakamlar 1974 yılından itibaren kapalı olan bölgede yer alan rakamlardır. Bunun dışında 99 eğlence merkezi, 143 devlet dairesi, kilise, spor tesisleri, müze, camiler gibi binalar da bu rakamların içinde yer almaktadır.”

“MARAŞ TEKRARDAN HİZMETE GİREBİLİR”

Kapalı Maraş’ın alüminyum, inşaat, alt yapı gibi işleriyle birlikte tüm bölgeye yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Ciddi, 3 milyar dolarlık bir yatırımla Maraş’ın tekrardan hizmete girebileceğini ifade etti.

“BİZİM DE TERCİHİMİZ MARAŞ’IN ETAP ETAP BELİRLİ ZAMAN DİLİMİNE GÖRE AÇILMASIDIR”

Maraş’ın Türk yönetimiyle açıldığı zaman önemli bir kalkınma olacağını belirten Ciddi, kapalı Maraş’ın etap etap açılmasının bütünüyle açılmasından daha iyi olacağını savundu.

Esnafın bir anda bu bölgenin eksikliklerini giderme konusunda yeteri kadar hızlı olamayacağının altını çizen Ciddi, bu durumun MOSAD’ın kapasitesini bir hayli aşacağını, etap etap açılması halinde yerli iş gücünün buradaki yapılaşmaya yeteceğini öngördüklerini kaydetti.

“SEKTÖR PANDEMİDEN SONRA YOĞUNLUK İÇERİSİNE GİRDİ”

Ciddi, mobilya sektörünün pandemi sürecinde oldukça etkilendiğini fakat mayıs ayından itibaren iş yerlerinin açılmasıyla durağan dönemde bekleyen tüm işlerin hızla tamamlanmaya başladığını belirtti.

Ciddi ayrıca, ülkede iki lokomotif sektörden birinin turizm, diğerinin de eğitim olduğunu kaydederek, ikisinin de şu an durduğunu, KKTC’nin fakirleşmeye başladığını, bu fakirleşmenin faturasının da 2021’de ödeneceğini belirtti.

Ciddi, “Aşı yeni yılın ilk aylarında bulunsa eğer belki 2021 yılında turizm, eğitim ve inşaat sektöründe canlanma ve para akışı tekrar başlarsa, bu krizden belki teğet geçebiliriz.” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER