© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Muhaceret Affı Yasası bugün meclis gündeminde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, mahkemeden alınan ara emriyle durdurulan afla ilgili KHK’nın yasalaşması için çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi

Hükümet tarafından 16 Ağustos’ta kanun hükmünde kararname olarak yürürlüğe konulan muhaceret affının, 29 Eylül’de mahkemeden alınan ara emriyle durdurulması sonrasında harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hazırlanan yasa taslağının bugün meclis gündemine sunulacağını bildirdi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi tarafından yapılan itiraz sonucu ara emirle durdurulan KHK’dan 45 gün içinde 2 bin 697 kişi faydalanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, çalışma ve muhaceret affı ilgili yaşanan süreç konusunda bilgi verdi.

16 Ağustos 2016 tarihinde çıkarılan kararnamenin gerekçesi ve kapsamı hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Saner, "Bakanlığa geldiğimiz ilk günden itibaren ilgili tüm sivil toplum örgütlerinin bizden çalışma yaşamına daha kaliteli iş gücünün kazandırılması adına bir talebi oldu. Biz de konuyla hemen ilgilenerek , işin hem ekonomik hem de manevi boyutunu da göz önünde bulundurarak hem çalışma yaşamını hem de muhacereti kapsayan bir kanun hükmünde kararname çıkardık’’ dedi.

Bakanlık Basın Bürosu açıklamasına göre, Haziran ayında çalışmalara başladıklarını, Temmuz ayında Meclis tatile girdiği için bir aylık sürede yasanın hazırlanmasının mümkün olmayacağını ifade eden Saner, çalışmaların ancak Ağustos ayında tamamlanabildiğini ve 16 Ağustos’ta kanun hükmünde kararname olarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi tarafından yapılan itiraz sonucu, affın 29 Eylül’de alınan ara emriyle durdurulduğunu kaydeden Saner, yaşanan süreçle ilgili mağduriyetlerin yaşanmaması adına, halkı bilgilendirdiklerini ve hemen yasayı Meclis’e taşımak için kolları sıvadıklarını söyledi.

Oybirliği sağlandı

Kanun hükmünde kararname Meclis’te olmasına rağmen, konuyla ilgili yasal çalışmaları; Çalışma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın senkronize çalışması neticesinde Meclis’e aktardıklarını söyleyen Saner, geçen hafta ve bu hafta içinde iki yasanın iki oturumda Meclisin alt komitesinde ele alındığını ve oy birliğiyle kabul edildiğini ifade etti.

Saner, ilgili yasa tasarısının pazartesi günü, Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacağını ve Genel Kurul’dan geçtikten sonra Cumhurbaşkanı’nın onayına gönderilerek yasallaşacağını belirtti.

Yasa Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra, çalışma izni, ziyaretçi izni, iş kurma izni ve ikamet izninden dolayı kayıtdışı duruma düşen herkesin 60 gün süreyle bu aftan yararlanabileceğini açıkladı.

Affın hiç bir adi suçu kapsamayacağını vurgulayan Saner, aftan kimlerin nasıl faydalanacağı konusunda ,"Eğer bu ülkeden kayıtdışı çalışırken yakalanıp ihraç edilen kişiler varsa, ya en yakın KKTC Büyükelçilikleri’ne gidip yazılı başvuruda bulunacaklar ya da KKTC’de bir vekil atayıp İçişleri Bakanlığı’na müracaatta bulunacaklar. Ülkeden neden ihraç edildikleri belirlendikten sonra kendilerine bir bildirim yapılacak. Bu müracaatı yapma süreleri 60 gündür" dedi.

Ersan Saner, kayıtdışı olduğundan dolayı ihraç edilen, halen kaçak durumda olarak ülkede bulunan ve ülkeden cezalı olarak çıkış yapan herkese, af kapsamında KKTC’ye geldiğinde 45 günlük ziyaret izni verileceğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER