MÜSİAD zor olanı başardı
GÜNDEMAda tv de Cüneyt oruç'a konuk olan MÜSİAD Başkanı Okyay Sadıkoğlu, İstanbul’da fuar düzenleneceğini açıkladı:
MÜSİAD Başkanı Okyay Sadıkoğlu, 21-24 Kasım tarihlerinde MÜSİAD olarak İstanbul’da fuar düzenleyeceklerini belirterek “Buradan 3-4 şirketi oraya katmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar pek tatmin edici değildi katılımlar. Bu işi sevmek lazım. 2 sene önce son anda bu fuara katılma kararı aldık. Bu fuar MÜSİAD Kıbrıs’ın organizasyonunda oluyor ama turizmciler, Sanayi Odaları, Ticaret Odası’yla işbirliği yapılıyor. Türkiye’deki hemen hemen bütün belediyelere ricamız olacak. MÜSİAD Kıbrıs’ın devlet olarak katılımının reklamınını yapacağız. En büyük alanı biz aldık” dedi.
Krizden çıkmanın yolu
Krizden çıkmak için bu fuarın cevaplardan biri olacağını anlatan Sadıkoğlu “Bu Fuarda tüm ürettiklerimizi satabilecek potansiyel var. Yüzlerce stand, binlerce iş adamı var. İkili iş görüşmeleri de organize ediyor. Kıbrıs’tan giden iş adamı ürününü bize bildirecek. Biz de onlara görüşebileceği alıcılar bulacağız. 2016’da 848 yabancı 247 Türkiye’den satın almak için firma geldi. Kendiniz bunları bulmanız mümkün değil. İşten anlayan kalifiye firmalardır buraya gelecek olan firmalar. Hem ülke ekonomisine çok ciddi kazanç sağlar, hem de Kıbrıslı Türk işadamının potansiyelini dış dünyaya açmak anlamında önemli bir forumdur bu” diye konuştu.
Bütün işadamlarına açık davet
“Bizim davetimiz bütün iş adamlarına, genç iş adamlarına. Turizm acentelerimize, ziraatçilerimize, belediyelerimize, üniversitelerimize yani her kuruma açıktır. Türkiye’de bir çok yardım kuruluşu var. Herhangi bir yardım kuruluşundan beklentisi olan insanları da davet ediyoruz. Arayan herkes her istediğini bu fuarda bulacak. O yüzden ricam bütün belediyeler de bu fuara katılacak. Biz kimseyi siyasi görüşüyle değerlendirmiyoruz. Biz KKTC olarak yola devam ediyoruz ve buradaki kuruluşlar bizim kuruluşlarımızdır görüşüyle hepsini davet ediyoruz” diyen Sadıkoğlu, şöyle devam etti:
Yurtdışı temaslar
“Yalnızca Türkiye’ye satış yaparsak bizim ihtiyacımızı karşılayabilir. Ticaret Odamız Ankara’da şube açtı. Sanayi Odamızın ikili ilişkileri var. MÜSİAD’ın çok güzel ilişkileri var. Yurtdışı temaslarımız var. Bize böyle bir fırsat verilmiş olsaydı ben çok mutlu olurdum. Buradan çağrı yapıyorum. Lütfen bizimle temasa geçsinler. Facebook’tan bizle temasa geçsinler. Müsiadkibris.org’dan da bize ulaşabilirler. TC Ticaret Bakanı ve KKTC Ekonomi Bakanı’na çok teşekkür ediyorum. MÜSİAD başkanına çok teşekkür ediyorum. Kıbrıs davasını bilen ve her özel günümüzde mesaj yollayan bir başkanımız var. MÜSİAD Kıbrıs’a yapılacak çok ufak bir katkı dışında bu fuar yüzde yüz teşviklidir. Çok güzel bir fuar olacağını düşünüyorum”
MÜSİAD zor olanı başardı
Fuar için yapılan reklam çalışmalarına göre stand bedellerinin 500 bin euroya tekabül ettiğini ifade eden Okyay Sadıkoğlu “Bunu devlet olarak karşılayabilme veya tek başımıza karşılayabilme imkanımız yok. MÜSİAD Kıbrıs bunu başarmış ikili ilişkileri sayesinde. Doğru projelerle hedefe ulaşabilirsiniz. KKTC standı bu fuarda gövde gösterisi yapacak. Kültürümüzle orada olacağız. Şimdiye kadar bu fuarda bir ülkeye tanınan en büyük stand alanı bize verilmiş olacak. Eğer bu fuardan memnun kalınırsa, istediğimiz alanı doldurursak bu dahada büyüyerek, başka fuarlarda da çalışma şansı bulabiliriz. İş dünyasıyla ilgili seminerler olacak, forumlar olacak, ülke tanıtımları olacak. KKTC’nin yatırım imkanlarını, fırsat ve avantajlarını sunacağız. Biz orada dünyaya hitaben pazar arayışı içerisinde giriyoruz. Bu oturumlardan faydalanacağız” şeklinde konuştu.
Bürokratik engeller aşılmalı
Konuşmasında “Ülkemizdeki bürokratik engelleri aşmamız lazım. Biz maalesef memur devleti olduk. Bu 9 günde tatil yaptık. Saat 14:00’te daireleri kapatıp eve gidiyoruz. 14:00’e kadar da çalışmıyoruz. Memur devleti meydana getirdik. Bizim kendimize gelmemiz lazım. Ekonomik olarak boyumuzu aşan borçlarımız var. Finans kuruluşlarının ne kadar artıda olduğunu ama halkın ne kadar eksiye düştüğünü, mahkemelerin ne kadar dolu olduğunu, davaların uzadığını görüyoruz. Yatırım yapacak insanların vazgeçip Makedonya'ya gidip çok daha rahat bir şekilde işlerini çözebileceği için oralara gideceğini görüyoruz” diyen Sadıkoğlu şunları kaydetti:
Doğru mal üretilirse
“Memurlarımız vatandaşa hizmet için o dairelerde istihdam edilirler. Devlet de bunun karşılığını öder. Benim iş yerime bir müşteri geldimi sevinirim. Vatandaş daireye gidiyor ve memurun velinimettir. Gerekirse siyasi hayatını bitirebilecek bir hükümet özlüyorum. Sendika yasası yapabilecek, tazminatı ödeyip memuru emekliye ayırabilecek, işadamının önünü açabilecek bir iktidar arıyorum. Bu, sistemin yarattığı sorunlar. Ciddi önlemler alacak ve buna uyacak bir mekanizma lazım. O zaman doğru yatırım gelir. Üretim yapan ürettiğini satan bir ülke haline gelebilir o zaman bu ülke. Ürettiğimizi anavatana satsak zaten bize yeter. 80 milyonluk Anavatanımız çok önemli bir Pazar. Buna karşı söylemlerde bulunanların görüşü tamamen siyasi. Bir kısım siyasetçi var. Doğru söylemiyorlar. Türkiye bile bize ambargo uyguluyor diyen siyasetçiler var. Bir de Mersin Kapısı bize sonuna kadar açık diyen var. Onlar da doğru söylemiyorlar. Bu işin doğrusu şudur; doğru malı üretirseniz, istenilen süreçte üretirseniz, gerekli belgelerde üretirseniz bu malın Mersin gümrüğünden girmemesi için hiçbir sebep yok. Fakat üretip Anavatan’ın bizden almasını beklersek burada yanılgıya düşeriz. Onun için hem dünyayı tanımak hem de ne şartlarda üretmemiz gerektiğini bilmek çok önemli”
Portakala ihtiyaç var
Açıklamasında Ekonomi Bakanı’nı ziyaret ettiklerini ve MÜSİAD üyesi firmaların çok ciddi anlamda portakala ihtiyacı olduğunu belirttiklerine işaret eden Okyay Sadıkoğlu “O dönemde pazar darlığı olduğunu söylediler. Bundan önceki zamanda üreticinin elinde kaldığını ve döküldüğünü söylediler. Biz talep ettiğimizde bize ürünün kalmadığını söylediler. Bu işin aracılığını yapan bir çok insan var. Bizim bu isteğimizden sonra portakal kalmadı piyasada. Bunun üzerine biz de bir karar aldık. Kıbrıs’ta üretilen bütün tarım ürünlerini, hangi noktada sıkıntı duyuluyorsa MÜSİAD olarak hepsini yurtdışı pazarına almaya hazırız. Zamanında olmayan şey adil olmaz. Üreticinin malını zamanında alıp zamanında ödeyeceksiniz. O yüzden tekrar söylüyorum. Bu fuar bu satım için büyük fırsat. Lütfen bizle temasa geçsinler, biz de gerekli bağlantıları sağlayalım ve bu fuarda bu ilişkileri sağlayalım. Devlet olarak da bu fuarı destekleyelim ve gerekli katkıları ortaya koyalım” ifadesini kullandı
İlginizi Çekebilir