© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Müzik dehasına üniversite yolu açıldı

Özel yetenek sınavının ikinci aşamasında DEÜ Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümüne kabul edilmeyen otizmli Raci Demir'in öğrenci olmak için verdiği hukuk mücadelesi lehine sonuçlandı. Mozart, Beethoven ve Chopin gibi referanslara ihtiyaç duymadan sesleri notaya dökebilen Raci Demir'in okula alınmasını sağlayan "yürütmeyi durdurma" kararı, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesince onandı.

Raci'nin babası Prof. Dr. Cengiz Demir: "Amacımız bağcıyı dövmek  değil, üzüm yemekti. Bu kararın diğer otizmli çocukların ailelerine umut  vermesini diliyorum" dedi.

 

Mozart, Beethoven, Chopin gibi  referanslara ihtiyaç duymadan sesleri notaya dökebilen ve "müzik dehası" olarak  nitelendirilen otizmli Raci Demir, üniversite öğrencisi olmak için verdiği hukuk  mücadelesini kazandı. 

California Üniversitesinin "Perfect Pitch" adı verilen sınavından tam  puana yakın notlar alan, notalarına bakmadan sayısız parçayı keman, piyano,  akordiyon, çello gibi müzik aletleriyle çalan otizmli Raci (21), mahkeme  kararıyla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği  Bölümü öğrencisi oldu.

Özel yetenek sınavında başarısız olduğu gerekçesiyle 2017 yılında  bölüme alınmayan Raci Demir'in üniversite aleyhine açtığı dava sonucu İzmir 6.  İdare Mahkemesinin aldığı "yürütmeyi durdurma kararını", İzmir Bölge İdari  Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi onadı.

"Hukuk mücadelesini kazandık"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği  Bölüm Başkanı olan baba Prof. Dr. Cengiz Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  oğlu için Buca Eğitim Fakültesinin verdiği karara karşı 23 Ekim 2017'de açtıkları  davanın olumlu sonuçlanmasına sevindiklerini söyledi.

Dava sürecine ilişkin bilgi veren Demir, şunları söyledi:

"Raci, DEÜ Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü özel yetenek  sınavına girmişti. İkinci aşamada elenmişti, ben de notunu sormuştum ama  söylememişlerdi. Dava açtık. İzmir 6. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma  kararı verince Raci'nin okula kaydı alındı ve bütün derslerden başarılı oldu. Bu  arada üniversite istinaf başvurusunda bulundu. Yürütmeyi durdurma kararını 17  Ekim'de Bölge İdare Mahkemesi de onayınca hukuk mücadelesini kazanmış olduk.  Üniversiteye giriş zor ama okuma süreci kolay oldu."

Tüm öğretmenlerin Raci'ye destek verdiğini dile getiren Cengiz Demir,  oğlunun not ortalamasının okula geç başlamasına rağmen 80 üzeri olduğunu aktardı.

Cengiz Demir, adli sürecin artık tamamlandığını, otizmli yetenekli  çocukların önünün açılmasına katkı sunmayı amaçladıklarını kaydetti.

Çocukları engelli olan ailelerin benzer durumlarda süreci mutlaka  takip etmesi gerektiğine vurgu yapan Demir, "Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm  yemekti. Bu kararın diğer otizmli çocukların ailelerine umut vermesini diliyorum.  Üniversitelerde engelliler için açılan kontenjanlara engellilerin alınması  gerekiyor. Bu da senatodaki küçük bir madde değişikliği ile mümkün olabilir."  ifadelerini kullandı.

Oğlunun müzik öğretmeni olmasından ziyade sosyalleşmesini  amaçladıklarını vurgulayan Demir, Raci'nin üniversitedeki arkadaşlarıyla arasının  çok iyi olduğunu kaydetti.

Otizmli Raci Demir ise okulunu ve dersleri çok sevdiğini ifade ederek,  eğitimine destek veren herkese teşekkür etti.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER