NASA güneş sistemimizin tuhaf şeklini ortaya çıkardı
GÜNDEMGezegen mahallemizin etrafını çevreleyen "balon" Dünya'daki ve evrenin diğer yerlerindeki yaşamı anlamanın anahtarı...
NASA güneş sistemimizin tuhaf şeklinin "sönmüş bir kruvasan" gibi olduğunu ifşa etti. Yeni bulgular, sistemimizdeki gezegenlerin tamamını çevreleyen manyetik balonun şeklini belirlemek amacıyla, araştırmacıların çeşitli NASA görevlerinden elde edilen verileri kullanmasının ardından geldi.
Geleneksel olarak bir kuyrukluyıldıza benzer şekilde, bu balonun ön ucu yuvarlakça, arkasıysa uzun bir iz bırakacak şekilde tasvir ediliyordu.
Ama cismin aslında bir kulağa ya da kötü pişmiş bir kruvasana benzeyen çok daha tuhaf bir şekle sahip olduğu ortaya çıktı.
Güneş sistemimizin tüm gezegenlerini çevreleyen manyetik balon, güneş rüzgarıyla Güneş'ten dışarı akan maddelerden oluşuyor. Bu balonun ötesinde, evrenin geri kalanında olduğu gibi, güneş sistemimizle diğer komşu gezegen sistemleri arasındaki boşluğu da dolduran yıldızlararası madde olarak bilinen ortam yer alıyor.
Heliosfer ismiyle bilinen bu balonun resmini almak içeriden zor. Bize en yakın kenar, yaklaşık 10 milyar kilometre uzakta ve insanlığın ürettiği yalnızca iki nesne yakınına yaklaşabildi; bu da, her iki Voyager uzay aracı da güneş sistemimizden dışarı çıkarak yıldızlararası ortama girdiği zaman oldu.
Ancak araştırmacılar, Dünya'ya doğru uçan parçacıklara bakarak balonun resmini iç taraftan elde edebiliyor. Bu yüklü parçacıklar bize hem galaksinin uzak köşesinden hem de güneş sistemimizin içinden ulaşıyor ve Dünya'da ölçülebilecekleri bir konuma gelmeden önce balondan ve etrafından sekiyor.
Yıldızlararası Sınır Gezgini diye bilinen bir NASA görevi bunları adeta bir radar gibi kullanıyor ve kenarlardan nasıl sektiklerini izleyerek bu kenarların nerede olabileceğini anlamaya çalışıyor.
Araştırmacılar bu verileri NASA'nın diğer gezegenlerde yürüttüğü (güneş sistemimizin daha derinlerine ilerleyen Cassini ve New Horizons görevleri gibi) görevlerle birleştirerek güneş rüzgarına dair yeni ölçümler yaptı.
Tüm bu verileri birleştiren araştırmacılar, güneş sistemimizin sönük kruvasan görünümünü oluşturmayı başardı.
Heliosferi ve şeklini anlamak, Dünya'daki yaşamı anlamamız için anahtar niteliğinde. Balon, örneğin bizi yoğun enerjiyle süpernovadan fırlayan ve Dünya'daki yaşam için problemlere neden olabilecek, galaktik kozmik ışın diye adlandırılan parçacıklardan koruyan bir kalkan gibi çalışıyor.
Aynı zamanda evrenin başka neresinde yaşam bulunabileceğini anlamamıza da yardımcı olabilir. Heliosferimiz bizi galaktik kozmik ışınlardan koruma konusunda bu kadar kilit konumda olduğu için, benzer korumaya sahip olmayan diğer gezegen sistemleri yaşanabilir olmayabilir ve oralardaki gezegenler yaşamı hiçbir zaman desteklemeyebilir.
İlginizi Çekebilir