© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

"Otomasyon uygulaması serbest çalışan hekimlerle de pilot uygulama olarak başlatıldı"

Çalışma Bakanı Sucuoğlu, eczacılarla başlatılan otomasyon uygulamasının serbest çalışan hekimler ile de pilot uygulama olarak başladığını müjdeledi. Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası Mutabakat Metni hakkında eczacıları bilgilendirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Umut Öksüz başkanlığındaki Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği yetkilileri ile görüştü.

Görüşmede söz alan Başkan Umut Öksüz, gündemde olan Genel Sağlık Sigortası’nın iki temel bacağından birinin eczacılar  olduğuna işaret ederek  , genel sağlık sigortasının eczane bacağında  neler olduğu  konusunda bilgi almaya geldiklerini söyledi. Eczacıların halka en yakın sağlık danışmanı olduğunu kaydeden Öksüz, hayata geçirilecek Genel Sağlık Sigortası uygulamaları içinde eczacıları neler beklediği,  vatandaşın ilaçlara nasıl ulaşacağı gibi konularda sorularına yanıt almak istediklerini ifade etti.  Öksüz,  Eczacılar Birliği olarak genel sağlık sigortası ile ilgili teknik çalışma ve bilgi paylaşımda bulunmaya ve süreçte aktif olarak görev almaya hazır olduklarını söyleyerek Bakan Sucuoğlu’na destek belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da konuşmasına Sosyal Sigortalar Dairesi’nde hayata geçirilen yeni bir uygulamanın müjdesini vererek başladı.  Eskiden sigortalardan doktorlara 3 nüsha halinde reçete verildiğini belirten Sucuoğlu, bugün itibariyle Bakanlık tarafından serbest çalışan hekimler ile deneme amaçlı pilot otomasyon uygulamasına geçildiğini,   reçetenin  kalktığını; ilaç alımının doğrudan  bilgisayar üzerinden otomasyon sistemi ile yapıldığını açıkladı. Pilot uygulamanın ardından otomasyon sisteminin ülke geneline yaygınlaştırılacağını anlatan Sucuoğlu,  vatandaşa ve eczanelere   otomasyon sistemi ile çok daha hızlı bir şekilde hizmet verileceğini önemle vurguladı.

TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan "Genel Sağlık Sigortası Mutabakat Metni" hakkında da bilgi veren Sucuoğlu, göreve geldikleri ilk günden itibaren Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile ilgili  Bakanlık olarak yoğun  çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Genel Sağlık Sigortası’nın Çalışma, Sağlık ve Maliye Bakanlıklarını ilgilendiren üç bacağı olduğunu anlatan  Sucuoğlu ;  yürütülen çalışmaların Bakanlıklar arası resmiyet kazanması ve kayda geçirilerek  sonuçlandırılması  amacıyla  heyetler arası görüşmeler yapıldığını, bu kapsamda İslam Ülkeleri Toplantısında  mevkidaşı ile bir araya gelerek mutabakat metnini  imzaladıklarını söyledi.

 Mutabakat metninin esasının, genel sağlık sigortası alanında  yol haritası belirlemek olduğunu  ifade eden Sucuoğlu; imzalanan mutabakatta   genel  sağlık sisteminin örgütlenmesi, aktüeryal sürdürülebilirliğinin sağlanması, yasa ve tüzüklerin yer aldığı mevzuatın belirlenmesi,  yardımlar  ve yararlanma koşulları, uzman ve yetkililerin karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı, ilgili kurumlarla işbirliği konusunda  üç yıllık detaylı bir takvimlendirme yapıldığını  kaydetti.

Genel Sağlık Sigortası’na geçilmesinde,  Sağlık Bakanlığı’nın  tamamen otomasyon sistemine geçmesinin önem ve önceliğine de vurgu yapan Sucuoğlu;  "Genel sağlık sigortası ile devlet artık eczacı olma rolünden sıyrılacak. Tamamen otomasyon sistemine geçileceği için ilaç zaafiyatı minimum seviyeye düşecek ve  vatandaş anlaşmalı özel eczanelerden ilaç tedarik edebilecek. Dolayısıyla siz  eczanelerin üzerindeki yük de   artacak " ifadelerini kullandı.  Eczanelerin  Genel Sağlık Sigortası’nın önemli bir bacağı olduğunu,  Bakanlık olarak görüş ve önerilerini dikkate almaya hazır olduklarını  da sözlerine ekleyen Sucuoğlu, iki ülke bakanlıklarının temsilcilerinden oluşacak bir Komite kurulacağını ve Komite’nin  hızla  çalışmalarına başlayacağını söyledi.    

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER