© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

PROF.DR. ACAR; GUATR’DA ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİDİR

Girne Amerikan Üniversite (GAÜ) Tıp Fakültesi Akademisyeni Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Acar katıldığı bir televizyon programında Guatr hastalığının nedenleri, teşhis ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Acar; guatr, tiroit bezi olarak adlandırılan kelebek şeklindeki bir organın iyi huylu yada kötü huylu olarak büyümesine verilen genel bir ad olduğunu ve boyunda yutkunmakla hareket eden bir kitle varsa bunun guatr hastalığının belirtisi olduğunu ifade etti.

Acar guatr hastalığı hakkında yaptığı açıklamalarda; “Çokça yaygın görülen bir hastalıktır. Özellikle Akdeniz ülkelerinde 5 kişiden 1’inde görülüyor. Özellikle zehirli guatr olgularının sıcağa tahammülü yoktur. Soğuk havalarda bile ellerde terleme gibi bulgular çıkıyorsa zehirli guatr riski yüksektir. Bunların hepsi riskli değil. Özellikle nodüllü dediğimiz guatr hastalarında kanser riski bulunur. Bir de zehirli tipler var. Halk arasında da bilinen, aşırı sinirlilik halleri, gözlerde çıkıklık ve ellerde titremeye yol açan tipleri bulunan guatr türleri de tehlikeli olarak nitelendirebileceğimiz tipler arasında yer alır. Türk hapishanelerinde yapılan bir çalışmaya göre suçlulardaki saldırganlık özellikleri guatrın zehirli türlerinden kaynaklanır. Guatr, her türlü; kanser tipleri de dahil, 0 tedavi edilebildiğimiz bir hastalıktır. Önemsiz bir konu değildir ama çok da endişe etmek gerekmez” dedi.

“Guatr Büyük Ölçüde Genetiktir”

Acar; “Guatr, Türkiye’de ve KKTC’de oldukça yaygındır. Toplumsal bir hastalıktır. Kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Büyük ölçüde genetik bir rahatsızlıktır. Annede varsa

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER