Reflü Nedir? Neden Olur?
SAĞLIKGastrit hastalığının belirtileri ile karıştırılan reflü nedir? Nedenleri nelerdir? Mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak bilinen reflünün temel belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Tıbbi anlamda Gastro Özofagenal Reflü ( GÖRH ) olarak bilinen reflü, yiyecekler ile mide asidinin yemek borusuna kaçmasıdır. Yemek borusu ile uzun süre temas halinde olan mide asidi, yemek borusunun koruyucu özelliğini kaybetmesine neden oluyor ve bu durumda reflü belirtileri başlıyor. Dünya genelinde görülme oranı yüzde 20 olan reflü, Türkiye’de de en çok görülen mide rahatsızlıklarından biridir.
Mide ile yemek borusunun birleştiği yerdeki kasların gevşemesi ve işlevlerini tam olarak yerine getirememesi nedeni ile ide asidi yemek borusuna doğru kaçarak reflü rahatsızlığını meydana getirir. Reflü en çok şu kişilerde görülür:
Mide boşalma sorunu yaşayan kişilerde, Kilo problemi olanlarda, Mide fıtığı sorunu yaşayanlarda, Hamilelerde, Romatizmal hastalık yaşayanlarda, Şeker ve astım hastalarında.Yaygın olarak görülen reflü nedenlerihakkında bilgi sahibi olmak, hastalığın uygun yöntemlerle tedavi edilmesi adına önemlidir. Kimyasal içerikli besinlerin artmasına bağlı olarak tüm dünya genelinde reflünün arttığı görülmektedir. Başka hastalıkların da tetikleyici olan reflünün nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Yanlış Yeme Alışkanlığı: Yemeklerin çok hızlı ve olması gerekenden daha büyük porsiyonlar halinde tüketilmesi nedeni ile reflü oluşmaya başlar. Ayrıca yemeklerin uyumadan hemen önce yenmesi de reflülün tetikleyicilerinden biridir.
Yaşam Stili: Kötü bir yaşam tarzı benimseyen kişilerin çoğunda reflü hastalığı baş göstermektedir. Alkol ve sigara tüketimi nedeni ile mide asidi artar. Ayrıca obezite, sürekli yemek yeme isteği ve kötü duruş gibi nedenler de reflünün oluşumunu hızlandırmaktadır.
Yanlış ve Uzun Diyetler: Zayıflamak adına yapılan yanlış diyetler, midenin asit dengesini bozar ve zamanla reflüye neden olur. Bunun önüne geçmek için vücut yapınıza uygun diyetler yapmanız gerekir.
Diğer Etkenler: Hamilelik, hızlı kilo alıp – verme, diyabet gibi etkenler nedeni ile vücutta ani değişimler ortaya çıkar. Bu değişimlere ayak uyduramayan midede reflü başlama riski artar.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Gastrit ve reflü hastalıkları karıştırıldığı için reflü belirtileri nelerdir? sorusu önem kazanmaktadır. Reflü hastalığının belirtileri çok açıktır. Belirtilerin birkaçını dahi kendinde gören kişiler mutlaka bu durumu önemsemeli ve gereken önlemleri almalıdır. Önlem alınmadığı zaman reflünün kansere çevirebileceği unutulmamalıdır. Reflünün belirtileri şunlardır:
Ağza acı su gelmesi Ses kısıklığı Geğirme Midenin üst kısmında yanma Midede ekşime Boğazda dolgunluk hissi Ağız kokusu Sürekli öksürük Tekrarlayan astım nöbetleri Yutmada güçlük Hıçkırık Karında şişkinlik hissi Sürekli oluşan boğaz iltihaplanmasıReflüde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Reflü rahatsızlığının ortaya çıkardığı belirtileri en aza indirmek ve yaşam standartlarını daha iyi hale getirmek için nelere dikkat edilmesi gerektiği son derece önemlidir. Midesi hassas olan kişilerin reflüyü tetikleyecek besinleri tüketmemesi gerekir. Belirtileri açık olduğu için tanısı kolay bir şekilde konulan reflüde dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bu sayede hastalığın rahatsız edici etkilerinden kendinizi koruyabilirsiniz. Reflü rahatsızlığı yaşayanların dikkat etmesi gerekenler şunlardır:
Kilosu fazla olanların kilo vermesi gerekir. Beslenme düzeni ve yemek saatleri değiştirilmelidir. Yatmadan 3 saat önce gıda alımı kesilmelidir. Asitli meyve suları içilmemelidir. Yatağın başı 15 cm kadar yükseltilmelidir. Bir öğünde çok fazla yemek yenilmemelidir. Reflüyü tetikleyecek baharatlı gıdalar ve çiğ soğan – sarımsak yenilmemelidir. Yağlı yiyeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.Reflüye Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözümler Nelerdir?
Günümüzde en sık karşılaşılan ve tanısı kolay bir şekilde koyulan ‘’ reflüye ne iyi gelir? ‘’ sorusunun cevabı ile reflünün rahatsız edici etkilerinden kendinizi koruyabilirsiniz. Reflünün yeni başladığı evrelerde etkileri daha hafiftir ve alınacak tedbirlerle bu etkiler de ortadan kaldırılır. Daha şiddetli seyreden reflüde ise asit baskılamasını sağlamak için tedbirler alınmalıdır. Reflüye iyi gelen gıdalar şunlardır:
Lifli Gıdalar: Sindirimi kolay olan lifli gıdalar mide salgılanmasını engelleyerek reflüye iyi gelir. Bu nedenle besinlerde tam tahıllı gıdalar ve lif açısından zengin besinler tercih edilmelidir.
Bitkisel Proteinler: Bitkisel besinlerden alınan proteinler, mide ile yemek borusu arasında bulunan ve asidin geçmesini engelleyen kası zorlamaz. Bu sayede reflü tetiklenmez ve yanma hissi ortadan kalkar. Protein açısından zengin olan siyah fasulye ve mercimek tüketmek de reflüye iyi gelir.
Reflünün ilerlemesine neden olan baharatlı gıdalardan uzak durulması gerekir. Bununla beraber reflüye iyi gelecek besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Hastalığın tedavisi için evde kolay bir şekilde yapabileceğiniz reflü için bitkisel çözümler son derece etkilidir. Mide yanmalarından, ekşimesinden ve ağrımasından kurtaracak bitkisel kürler şunlardır:
Elma Sirkesi Kürü: Doğal elma sirkesi ile yapacağınız bu kür sayesinde mide yanması sorununa çözüm bulabilirsiniz. Yemeklerden 30 dakika önce ve aç karına bir su bardağı su ile karıştıracağınız 1 tatlı kaşığı elma sirkesini için. Asit dengesini düzenleyen elma sirkesi sayesinde ağrılar da azalır.
Aloe Vera Kürü: Doğal bir yangı ve asit giderici olan Aloe Vera, reflü rahatsızlığının semptomları ile savaşmaktadır. Yemeklerden 30 dakika önce yarım çay bardağı aloe vera suyunu için.
Karbonat Kürü: Midenin asit dengesini düzenleyemeye yarayan karbonat kürünü düzenli olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak su içerisine ir çay kaşığı karbonat ekleyin ve için. Aç veya tok olarak tüketilebilen karbonat ile mide yanmasının önüne geçilebilir.
Kök Zencefil Kürü: Mide ülserini, mide yanmasını ve bulantıyı tedavi eden zencefil kürünü yemeklerden 20 dakika önce tüketebilirsiniz. 1-2 dilim kök zencefilin kabuklarını soyun ve kaynar su içerisinde 30 dakika bekletin. Daha sonra ılık olarak zencefil suyunu tüketin.
Uyku esnasında soluk durması Göğüste yanma Hazımsızlık Ses tellerinde nodül Larenjit ve farenjit hastalıklarının tedavi edilememesi Sürekli zatürreİlginizi Çekebilir