© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Sahurda bu yiyeceklerden uzak durun?

Yarın milyonlarca Müslüman oruç tutmaya başlayacak. Bu mübarek ay iftar ve sahur sofralarıyla zenginleşecek. Oruç tutacaklar için en önemli şey; oruçlu oldukları saatler boyunca sağlıklı ve zinde kalabilmelerine yardımcı olacak besinleri tüketmek. Bu yüzden de sahurda; oruçlu olduğunuz zamanlarda sizi acıktıracak besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Bu besinler neler mi? Haberimizde...

Sahur; günlük beslenmemizdeki kahvaltı öğünü gibidir. Ramazan boyunca gün boyu zinde kalabilmek için gerekli enerji sahurda yiyeceğimiz besinlerden gelir. Sahurda mutlaka yenmesi gereken yumurta , peynir, yoğurt gibi gıdaların yanında bir de yenmemesi gereken gıdalar var. Şimdi; ‘Sahurda uzak durmamız gereken besinler nelerdir?' Oruçlu olduğunuz zamanlarda sizi acıktıracak besinlerin neler olduğunu anlatmaya çalışacağız…

KIZARTMA VE HAMUR İŞLERİNDEN UZAK DURUN

Zeytin, salam, sucuk, tuzlu peynir gibi besinler sahurda tercih edilmemelidir.

Kızartma, kavurma, hamur işi, baharatlı ve yağlı besinler kilo problemi ve mide rahatsızlığına yol açacağından sahurda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Çay ve kahve de diüretik özelliğinden dolayı sahurda tüketimi sınırlandırılması gereken besinler arasında yer alır.

BAL, REÇETE, SÜRÜLEBİLEN ÇİKOLATA

Sahurda bal, reçel, sürülebilen çikolata gibi tatlı grubu yiyecekler hem kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek çabuk acıkmaya yol açıyor hem de susatıyor.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan demek Ramazan pidesi demek. İftar sofralarının olmazsa olmazı pideyi sahurda tüketmek doğru değil. Çünkü; besinlerin şeker yükü anlamına gelen glisemik indeksi yüksek yiyecekler çabuk acıkmaya neden oluyor ve pide de glisemik indeksi yüksek bir besin. Sahurda; tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

PATATES

Patates; yenildikten sonra kısa sürede yeniden acıktıran yiyeceklerden biri. Çabuk acıktırma özelliğinin yanısıra kızartma olarak tüketilirse sağlığa zarar veriyor. Kızartılmış patatesi sahurda tüketmekten kaçının.

KAVUN, KARPUZ, ÜZÜM

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, posanın yanısıra belirli miktarlarda şeker içeriyor. Yüksek şeker içeren meyveler aynı zamanda çabuk acıkmanıza yol açıyor. Özellikle; kavun, karpuz, üzüm gibi yüksek şeker içeren meyveleri sahurda tüketmeyin.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI

Vitamin, mineral ve posadan zengin olan meyve grubunun iftardan 1 saat sonra veya sahurda aşırıya kaçmadan tüketilmesini önerirken, buna karşın taze sıkılmış dahi olsa meyve suyunu önermiyoruz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER