© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Saner:Şiddet kaynağından kurutulmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla panik butonu hazırlandığını ve bununla şiddet gören kadının anında birilerine ulaşmasının sağladığını belirtti.

BRT’de “45 Dakika” programına katılan Bakan Saner, bakanlığın kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet gören kadının korunması adına yapılan çalışmaları anlattı.

Bakanlığın son 10 gün içerisinde üç değişik proje açıkladığını ifade eden Saner, bunlardan bir tanesinin gençlere istihdam katkısı sağlanması ve yeni istihdam edilecek kişilerin sosyal güvenlik yatırımlarının bakanlık tarafından karşılanması, ikincisinin sosyal sigortalar dairesinin göreve geldikleri günden itibaren bugüne kadar geldiği durum ve üçüncüsünün de kadın yönelik şiddetle mücade çalıştayı ve daha sonra ortaya çıkan eylem planı olduğunu açıkladı.

Kadına yönelik şiddetle mücadele çalıştayı ve sonrasında alınan eylem planına da açıklık getiren Bakan Saner, söz konusu çalıştayda kadına karşı şiddetin var olduğunu kabullenip, bu konuda çok ciddi tedbirler alınmasının kararlaştırıldığını anlattı.

Çalıştaydan çıkacak sonucun 5 yıllık eylem planını oluşturacağı için her kesimin görüşlerinin yansıtılmasının önemli olduğunu belirten Bakan Saner, 5 yıllık eylem planının tedaylı anlatıldığı bir kitapçık hazırlandığını ve herkese dağıtıldığını söyledi.

Çalıştay’daki tespitlerin altı aylık periodlarla gözlemleyip nerede ne tür aksaklıklar olduğunu belirleyerek eylem planının yenileceğini ifade eden Bakan Saner, eylem planında kısa vadede yapılacak işler olduğunu ve kısa vadede yapılacak şeyleri şimdiden gündeme almaya karar verdiklerini belirtti.

Bakan Saner, KKTC’de ilk kez sıkıntı yaşayan kadınların adli yardım görmesi için bir bütçe ayrıldığını ve bundan sonra adli yardım ihtiyacı duyan kadınlara hükümetin destek vereceğini, barolar birliğinin de ücretsiz avukatlık hizmeti vereceğini anlattı.

Boşanmış kadınlara kira katkısı yapılmasının da gündemde olduğunu ve bunun da ilk olduğunu anlatan Bakan Saner, bunların hepsinin hazır olduğunu ve 2018 yılından sonra devreye gireceğini açıkladı.

Çalıştay’dan çıkan sonuçlardan en önemli bir tanesinin de kadın sığınma evi gibi bir merkezin istasyon olarak kullanılması olduğunu, hayatlarını normal yaşama koyana kadar yer alacağı bu istasyınlarda iş insanlarının da yer alacağını belirten Bakan Saner, kadınlarla ilgili yapılan diğer önemli çalışmalardan bir tanesinin kadın panik butonu olduğunu söyledi.

Saner, “kadına yönelik şiddetin anında bilinmesi için kadına yönelik şiddet butonu oluşturuldu. KKTC panik butonu yazmak kaydı ile tüm telefonlara bu ablikasyon indirilebilir. Bu aplikasyon ile kadın ilk olarak ulaşmak istediği üç kişiyi kendi telefonunakayder ve şiddet gördüğü anda bu telefon ile o kişilere yer bildirimi ile ulaşma imkanı sağlar, bu telefonlar bizim de alo 183 hattımıza ulaşır”dedi.

Bakan Saner, şiddetin kaynağından kurutulmasının önemli olduğunu bunun da eğitimle olacabileceğini ifade etti.

Bakanlığın diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Saner, çalışma dairesi ön izin merkezinde yarından itibaren tam bir otomasyına geçileceği müjdesini verdi.

Konuşmsında iş kazalarına da değinen Bakan Saner, iş kazalarının olduğu yerlerininin %65 inde iş sağlığı ve güvenliği raporunun olduğunu ancak yapı denetiminin çok önemli olduğunu inşaatlarda bunun artırılasmının şart olduğunu kaydetti.

Kayıt dışı iş gücünün önlenmesi konusunda da çok ciddi adımlar atıldığını anlatan Bakan Saner, denetimleri bakanlıkların yaptığını ancak esas denetimleri vatandaşın kendisinin yapması ve toplum bilincinin artması gerektiğini söyledi.

6 bin 382 kişinin kayıt altına altındığına da dikkati çeken Bakan Saner, kayıt altına alınmasının sosyal sigoartalar dairesinin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasını sağladığını anlattı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER