Şeker hastaları insülini rafa kaldırabilir
SAĞLIKŞeker hastalarına müjde Op. Dr. Kerim Güzel’den geldi. Op. Dr. Güzel: Tip 2 şeker hastalarını laparastik (kapalı) yöntemle metabolik cerrahi olarak tedavi edebiliriz.
Obezite ve Metobolik Cerrahi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel, tip 2 şeker hastalarının insülin ve ilaç çilesini bitirecek metobolik cerrahi yöntemi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Laparaskopik (kapalı) yöntemle metabolik cerrahi olarak tedavi uygulayan Güzel, hastaların bu yolla hem zayıflandığını hem de insülin ve ilaç kullanmadan sağlıklı kalabileceklerini belirtti.
Dr. Kerim Güzel’e göre uygun hastalar ameliyat sonrasında insülin ve ilaçlardan kurtuluyor. İlaçlardan kurtulma süreci çoğu hastada ameliyattan sonra 3-5 gün içerisinde olurken, bazı hastalarda bu, 1 hafta veya 3-4 haftayı bulabiliyor. İyi seçilen hastalar insülin ve ilaçlarını bırakabiliyor.
“Metabolik olarak cerrahi tedavi edebiliriz”
Metabolik cerrahi önemli bir konu olduğunu aktaran Güzel, “Metabolik cerrahinin tanımı tüm metabolik hastalıkların cerrahisi anlamı taşıyor. Günlük pratikte ki anlamı şeker hastalığının cerrahi tedavisi anlamı taşıyor. İnsanlar hep soruyorlar, şeker hastalığının cerrahi tedavisi mümkün mü? Uygun hastalarda şeker hastalığını metabolik olarak cerrahi tedavi edebiliriz” şeklinde konuştu.
Şeker hastalığında cerrahi tedavi de hasta seçiminin mutlaka iyi yapılması gerektiğinin altını çizen Güzel, şunları söyledi: “Başarı tamamen hasta seçimine bağlı diyebilirim. Birinci hastanın özelliği Tip 2 şeker hastası olacak. Yani şu anlama geliyor. Kişinin hala vücudunda insülin üreten hücreler var ise iyi sonuçlar alabiliriz. İkincisi Tip 2 şeker hastası olsa bile hala insülin depoları yerinde olan ve üretebilen, pankreasa sahip olan hastalar fayda görecekler. Tip 1 şeker hastaları bu tedaviden faydalanamayacaktır. Çünkü onlarda mutlaka dışarıdan insülin almak zorundalar ve pankreasta ki insülin üretimi yok denecek kadar azdır ya da üretim yoktur.”
“Başarı Oranı yüzde 90’ın üzerinde”
Kerim Güzel, genelde obezite ameliyatları da dahil olmak üzere bu gruptaki operasyonların 20 ile 65 yaş arasında yapılabileceğine dikkat çekti. Güzel, 65 yaş ve üzeri insanların ameliyat olmasında bir sakınca bulunmuyorsa tedavinin uygulanabileceğini aktardı.
Bu yöntemde amacın şeker hastalığının vücutta yol açtığı kötü ve olumsuz sonuçları kontrol altına almak olduğunu aktaran Güzel, “Ameliyat sonrasında bizim yaptığımız cerrahilerde daha önceden ilaç tedavileri, egzersizleri, diyetini, insülin ilacı kullanmış ama şeker oranını kontrol altına alamayan kişilere uyguladığımız ameliyatlardır. Amaç şeker hastalığının vücutta yol açtığı kötü olumsuz sonuçları kontrol altına aldığımız ameliyatlardır.
İlginizi Çekebilir