Siber: Memnuniyetle görüyorum ki ‘geç de olsa’ taramalara başlandı
GÜNDEMBaşbakanlık Covid-19 Koordinasyon Konseyi Başkanı Sibel Siber, konsey olarak, yaygın testlerle taramaların başlatılması tavsiye kararını 4 Nisan’da aldıklarını hatırlatarak, “7 Nisan’da katıldığım bir programda, sahaya inip hızla toplumu taramamız gerektiğini, en az 15.000 test yaparsak, önümüzü görebileceğimizi söylemiştim” dedi.
Kişisel sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşım yapan Siber, Sağlık Bakanı’nın konuyla ilgili “Ya 5 bin pozitif çıkarsa!” açıklamasının bir süre gündem olduğunu belirterek, “Memnuniyetle görüyorum ki şimdi geç de olsa bu taramalara başlandı” ifadelerini kullandı.
Taramaların hızlı testlerle yapıldığını, bu testlerde pozitif çıkanlara da virüsü taşıyıp taşımadığını anlamak için PCR testi yapıldığını işaret eden Sibel Siber, “Lefkoşa Belediyesi çalışanlarına 450 hızlı test yapılmış 10 şüpheli çıkmış ve tekrar test yapılınca negatif oldukları anlaşılmış. Bu ne anlama gelir? Hızlı testler, kişinin vücuduna virüsün girip girmediğini gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.
Sibel Siber, paylaşımına şu şekilde devam etti: “Hızlı test, pozitif çıkarsa (hatalı pozitif olma ihtimali de var) kişi, bu virüsü ya halen taşıyor ya da bu virusü geçirdi demektir.
Bunu anlamak için PCR testi yapılıyor, PCR pozitif çıkarsa bu vaka, virüsü taşıyor yani pozitiftir.
Hızlı test pozitif, PCR testi ise negatif çıktığında, “ilk yapılan test hatalıdır” anlamı taşımıyor; “Kişinin bu virüsü geçirmiş olma ihtimali kuvvetli”.anlamı çıkıyor.
İşte hep sözü edilen toplum bağışıklığı budur.
Bir arkadaşımız, “her gün sıfır pozitif” çıkmasından endişe duyduğunu açıklamıştı.
Aslında tam da izah edilmek istenen budur.
Taramalar hızlı testlerle yapılıyorsa ve hepsi negatif ise, o zaman toplumda bağışıklık oranı sıfır demektir.
Halbuki öğreniyoruz ki, çok düşük de olsa bir bağışıklık yüzdesi var.
450 belediye çalışanında 10 hızlı test pozitif demek, yüzde 2.2 civarında bir bağışıklık oranı var demek.
Ocak ayında bu virüsle tanışma ihtimalimiz olduğunu birçok meslektaşımız söylüyor.
İşte bunu anlamanın yolu, hızlı testler veya Elisa antikor testleri yapmaktır.
Bugüne kadar yapılan hızlı testlerin sonuçlarına göre, toplumdaki bağışıklık oranını Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması önemlidir.
Tüm ülkeler bu oranı toplumlarına açıklamaktadır.
Bu arada, virüsün kalıcı bağışıklık bırakıp bırakmadığı konusunun da henüz net olmadığını belirtmek isterim”
İlginizi Çekebilir