"Sivil havacılık hizmetleri uluslararası standarda kavuşuyor"
GÜNDEMBayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, sivil havacılık sektörünün gelişerek uluslararası standarda kavuşacağını duyurdu.
“Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”, dün Cumhuriyet Meclisi genel Kurulu’nda oybirliği ile onaylandı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi tarafından Kurula sunulan tasarıyla ilgili Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, tasarının yasallaşmasıyla dünyadaki çağdaş uygulamaların ülkede de uygulanması açısından önemli bir adım atılmış olacağını kaydetti.
Bazı önemli sivil havacılık hizmetlerinin de artırılacağını dile getiren Atakan, yasanın, uluslararası standartlar üzerinden yeniden düzenlendiğini belirtti.
Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) (Değişiklik) Yasası, gelişen havacılık sektörü ile günümüz koşullarında eksik olan unsurları tamamlanmış ve Ercan Havaalanı’nın İşletme Haklarının Devredilmesi İhalesi sonrasında oluşan sorunların giderilmesi, Yer Hizmet Kuruluşları ve Hava Taşıyıcılarının “Çalışma Ruhsatı” koşulları ve Sivil Havacılık Hizmetlerinin uluslararası standartlar çerçevesinde düzenlenmesi amaçlanıyor.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın detayları şu şekilde:
“İşletmeciye yapılacak ödemeler ile ilgili yöntemler:
Bilindiği üzere Ercan Havaalanı’nın İşletme Haklarının Devredilmesi İhalesi sonrasında Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) Yasası gereği Havalimanı İşletmeci tarafından tahsil edilen gelirlerin G,8’i gelir paylaşımına tabidir. Bu bağlamda yasada yapılan birtakım değişiklikler ile ödemelerde yaşanan sıkıntıların bertaraf edilmesi planlanmıştır.
İlgili yasa kapsamında Hava Yolu Taşıyıcıları ve Yer Hizmet Kuruluşlarının İşletmeciye yapacağı ödemeleri düzenleyebilmek için “Kredili Ödeme” ve “Peşin Ödeme” koşulları getirilmiştir. “Peşin Ödeme” yöntemini seçen Hava Yolu Taşıyıcıları ve Yer Hizmet Kuruluşları İşletmeci tarafından tahakkuk ettirilen ücretleri peşin olarak ödeyebilme yöntemi eklenmiştir. ‘’Kredili Ödeme’’ yötemini seçen Hava Yolu Taşıyıcıları ve Yer Hizmet Kuruluşlarının İşletmeciye hizmet fatura bedellerini ayni ayın onbeşine kadar ödeme koşulu sağlanmıştır. Sivil Havacılık Dairesi müdürlüğünün onayı ile İşletmeci , Hava Yolu Taşıyıcıları ve Yer Hizmet Kuruluşları arasında Hizmet Sözleşmesi zorunluluğu eklenmiş olup bu sözleşme ile İşletmeci ile Hava Yolu Taşıyıcıları ve Yer Hizmet Kuruluşları arasında ticari ve işletmesel bağlantı sağlanmıştır. Ayrıca Kredili ödeme yöntemi ile ‘’Teminat Mektubu’’ zorunluluğu ve buna bağlı olarak yaptırımlar getirilmiştir.Yer hizmet kuruluşları ve hava taşıyıcıları:
Yer Hizmet Kuruluşları ve Hava Taşıyıcıları tarafından verilmekte olan Havalimanı Yer Hizmet türleri yeniden düzenlenerek günümüz gereklilikleri sağlanmıştır. Ayrıca Uluslararası Standartlara uygun olarak Yer Hizmet Kuruluşu ve Havayollarının çalışma ruhsatları birbirinden ayrılmış yeni ‘A Grubu Çalışma Ruhsatı’ ve “B Grubu Çalışma Ruhsatı” olarak geliştirilmiştir. Yer Hizmet Kuruluşları ve Hava Taşıyıcılarının hizmetlerini gerçekleştirirken SHD tarafından verilen “Çalışma Ruhsatı” bu yasa ile “Ön İzin’’ koşuluna bağlanmış ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak İnceleme Komisyonu tarafından değerlendirme kıstasları belirlenmiştir. Ön izne bağlı olarak da Çalışma Ruhsatı koşulları yeniden düzenlenmiştir. Tüm bunların sonucunda Yeni Yer Hizmet Kuruluşu başvurularında Çalışma Ruhsatı İzni değerlendirme kıstasları belirlenmiş ve başvuruların değerlendirilmesi ölçütlere bağlanmıştır.
Sivil Havacılık Dairesi’nin yürüttüğü işlemler:
Bu yasa ile Sivil Havacılık Dairesinin denetimine tabi olan İşletmeci, Yer Hizmet Kuruluşları ve Hava Taşıyıcılarının Yükümlülükleri yeniden düzenlenerek Uluslararası Standartlar çerçevesinde denetim ve cezai müeyyeler getirilmiştir. Yine bu yasayla “Sivil Havacılık Hizmetleri” olarak adlandırılan ve havalimanında Sivil Havacılık Dairesi tarafından verilen; Yer Hizmetleri Çalışma Ruhsatıları Ücretleri, Pat Sahası Araç Kullanma Kartına ilişkin usul ve esaslar ve Personel Tanıtma Kartı Ücret Tarifesi ve Uygulama Esasları günümüz koşulları ve uluslararası standartlar çerçevesinde yeniden düzenlenmiştir. Eski yasada ücrete tabi olmayan Geçici Personel Görevli Kartı ve Geçici Apron Araç Kartı gibi yeni kalemler eklenerek devletin gelirleri artırılmıştır."İlginizi Çekebilir