Sivil Savunma Teşkilatı'ndan 'sığınak fonu' açıklaması
GÜNDEMYeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha TEL'in, Mersinlik-Ağıllar Bölgesi büyük yangınıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "yangın uçağı alınacak bütçe yok denmesini duymak istemiyoruz, Sivil Savunma'nın bütçesi buna yeter, İnşaat ruhsatlarında sığınma adı altında bir ücret alınıyor" sözlerinin gerçeklerle bağdaşmadığı ifade edildi.
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, 27 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan Yeni Bakış Gazetesi'nde, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha TEL'in, Mersinlik-Ağıllar Bölgesi büyük yangınıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "yangın uçağı alınacak bütçe yok denmesini duymak istemiyoruz, Sivil Savunma'nın bütçesi buna yeter, İnşaat ruhsatlarında sığınma adı altında bir ücret alınıyor" sözlerinin gerçeklerle bağdaşmadığı ifade edildi.
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Feriha Tel'in, ifadelerinde yer alan "Sığınak Fonu'nda biriken parayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Tel'in bilgisi uhdesinde olmadığı halde halkımızı yanlış bilgilendirecek şekilde tamamen spekülatif bir şekilde açıklama yaptığı ifade edilerek, "Sığınak Fonu"nun kullanımıyla ilgili prosedürü halkımızın bilgisine sundu.
Açıklamada, 2000 yılında çıkarılan 44/2000 sayılı Sığınak Yasası ile sığınakların inşası, bakımı ve onarımını sağlamak maksadıyla Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Başkanlığı'nda 10 kişiden oluşan “Sığınak Komisyonu” ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı kontrolünde “Sığınak Fonu” oluşturulduğu, fonun inşaatlardan alınan katkı payları ile beslendiği kaydedildi.
2014 yılına kadar Sığınak Fonunda biriken paranın sığınak ile bütünleşik olarak yapılan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Ayaktan Tanı Merkezi ve Gazimağusa Devlet Hastanesi yapımında kullanıldığı vurgulanan açıklamada, 2014 yılında yapılan yasa değişikliği ile sığınak fonunun yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca 2014 yılından itibaren, fonda biriken paranın devletin diğer projelerinde kullanılmak üzere Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı kontrolünden alınarak Maliye Bakanlığının “Tasfiye Edilen Fon Gelirleri” kalemine aktarıldığı vurgulandı.
Açıklamada, Sığınak fonu kaldırılınca sığınak katkı payı gelirlerinin Maliye Bakanlığı kontrolüne alınarak devletin gelirler bütçesine “Sığınak Katkı Payı Gelirleri” kalemine gelir olarak kaydedilmeye başlandığı belirtilerek, 17 Şubat 2014 tarihinden itibaren “Sığınak Fonu”nun kaldırılması ile birlikte söz konusu fon ve sığınak katkı payı gelirlerinin Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı'nın kontrolünden çıktığına dikkat çekildi.
İlginizi Çekebilir