SU VERİLEMİYOR
GÜNDEMBazı belediyelerin abonelik sözleşmesinin imzalamasının ardından depolara verilmesi planlanan su vanada yaşanan sorun nedeniyle halen daha belediyelere verilemiyor. Vananın onarım işlemlerinin halen daha sürdüğü ancak bir yol kat edilemediği ifade edildi
KKTC Su Temin Projesi kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen teknik çalışmaların sonuna gelindi.
Anamur’dan Geçitköy Barajı’na, 1 Ekim 2015 tarihinden bugüne 11.7 milyon metreküp su aktı. Geçitköy Barajı’nda doluluk oranı yüzde 50’ye yükseldi. Suyun baraja arz noktası suyun 18 metre altında kaldı.
KKTC Proje Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Lefkoşa ve Gönyeli su dağıtım hattı çalışmaları tamamlandı. Test çalışmaları da sonlandırılan Lefkoşa ve Gönyeli su dağıtım hattına su verilmemesi için teknik herhangi bir engel olmadığı bildirildi.
DSİ yetkilileri, Girne, Mağusa, Güzelyurt ve Dipkarpaz’da ise suyun sisteme verilmesi için yapılan hatlardan depo ve şebekelere bağlantı çalışmalarının ise süratle devam ettiğini, aynı zamanda bu hatlarda test çalışmaların da sürdürüldüğünü açıkladı.
Proje kapsamında Güzelyalı’da kurulan arıtma tesisinde aylar süren performans testleri ise DSİ yetkililerin ifadesine göre “başarı” ile tamamlandı.
Vana halen onarılmayı bekliyor
Bazı belediyelerin abonelik sözleşmesinin imzalamasının ardından belediyelerin depolarına verilmesi planlanan ancak daha sonra vanada yaşanan sorun nedeniyle verilemeyen su halen daha gölette bekliyor. Vananın onarım işlemlerinin halen daha sürdüğü ancak bir yol kat edilemediği ifade edilirken tüm kesimler vananın ne zaman onarılacağını merak ediyor.
Süreç tıkır tıkır işliyor
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşma’nın, Meclis Genel onaylanarak yürürlüğe girmesinin ardından suyun sisteme verilmesine ilişkin süreç de hızlandırıldı.
Bu kapsamda, bir yandan teknik çalışmalar yürütüldü diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey KıbrısTürk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında su gündemli görüşmeler sıklaştırıldı.
TC-KKTC hükümetleri arasında suyun geçiş dönemi yönetimine ilişkin protokol imzalandı.
Önce belediyelere satış fiyatı belirlendi
TC-KKTC hükümetleri arasında suyun geçiş dönemi yönetimine ilişkin imzalanan protokol ile birlikte Türkiye’den gelen suyun arıtılmış bir şekilde belediye depolarına düşüş fiyatı “geçiş” döneminde 2.30 TL olarak belirlendi.
Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, suyun halka satış fiyatının ne olacağının ise bakanlık ile belediyeler arasında varılacak mutabakat sonucu belirleneceği belirtildi.
Sözleşme belediyelere gönderildi
Türkiye’den gelen suya ilişkin “Abonelik Sözleşmesi” Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından Belediyeler Birliği’ne verildi.
Belediyelerden abonelik sözleşmesi ile ilgili olarak itirazlarını veya sözleşmenin içerisine dahil etmek istedikleri noktaları bakanlığa iletmeleri istendi.
5 belediye karar üretti
“Geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”ni ilk imzalayan Mağusa Belediyesi oldu. Mağusa Belediyesi’nin ardından Büyükkonuk, Akdoğan, Mehmetçik ve İnönü Belediyesi de Türkiye’den gelen su ile ilgili “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”nin imzalanması yönünde Belediye Meclisinden onay aldı.
Bazı belediyeler ise abonelik sözleşmesini imzalayıp imzalamama yönündeki kararını suyun halka satış fiyatının netleştirilmesi ile vereceklerini açıkladı.
Tarımda su kullanımı için çalışmalar sürüyor
Kuraklık nedeni ile ciddi su sıkıntısı yaşayan üreticiler, Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun tarım ile ilgili sürecinin bir an önce tamamlanıp, bol suya kavuşma talebinde ısrar ederken bakanlığın bu konu ile ilgili çalışmaları halen devam ediyor, henüz bu yönde üretilen net bir karar yok.
Suyun tarım ile ilgili süreci hakkında bakanlıktan yapılan en son açıklama, bu yöndeki proje çalışmasının büyük bir kısmının tamamlandığı, proje tamamlandıktan sonra ihaleye çıkılacağı ve tarım için yeni hatlar çekileceği yönünde.
Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, protokole göre, tarım için kullanılacak suyun bir kısmının Geçitköy Barajı’ndan bir kısmı da kentsel arıtmalardan geri dönüşüm olarak elde edileceği bildirildi.
İlginizi Çekebilir