© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Takograf’ın, ülkemizde de kullanılması isteniyor.

Avrupa ve Türkiye’de TIR, kamyon ve otobüs gibi karayolu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılması zorunlu hale getirilen ancak KKTC herhangi bir mevzuat ya da yasası olmayan Takograf’ın, ülkemizde de kullanılması isteniyor.

TIR, kamyon ve otobüs gibi karayolu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılan, trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de zorunlu hale getirilen Takograf (Takometre) cihazlarıyla ilgili KKTC’de herhangi bir mevzuat ya da yasa yok.

Bu cihazlar sayesinde, uygulama kapsamında durdurulan araçlarda şoförlerin hız kontrolü, kaç saat çalıştığı ve kaç kilometre yol yaptığı denetlenerek olası kazaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Araçların seyir hafızası

Takograf cihazları, araçların günlük hareket zamanları, kullanım süreleri, kullanan şoförlerin hangisinin hangi zaman aralığında kaç km boyunca araç kullandığını, maksimum hangi hızlara çıktığını, ne kadar dinlendiğini ayrıntılı olarak kaydeden ve bu bilgileri istenildiğinde tüm ayrıntıları ile rapor şeklinde veren zorunlu bir kayıt ve takip cihazı.

“KKTC’de yürürlüğe girsin”

Karıştıkları trafik kazaları veya trafikte sebep oldukları yoğunluk nedeniyle sık sık ülkemizde eleştirilerin hedefinde olan TIR ve kamyon gibi ağır vasıta şoförleri, Takograf cihazının kullanımının KKTC’de de zorunlu olmasını istiyor. İsmini vermek istemeyen bazı ağır vasıta şoförleri, uygulamanın KKTC’de de yürürlüğe girmesinin faydalı olacağını, bu sayede denetim mekanizmasının daha kolay işleyeceğini söyledi.

Uzuner: Araçların sürat tespitinde faydalı olacak

Konuyla ilgili KIBRIS’a konuşan Emekli Trafik Müdürü Özdemir Uzuner, Takograf (Takometre) cihazlarının TIR ve kamyon gibi karayolu taşımacılığı yapan araçların sürat tespitinde çok faydalı olacağını söyledi.

Uzuner, “Görevli olduğum 1985 yılında bu sistemin geçirilmesi için öneride bulunmuştum. Ancak yürürlüğe girmemişti. Bu sistem, zaman kaybedilmeden ülkemizde yürürlüğe girmeli” dedi.

Güran: Sanık bir gün önce 16 saat 2 dakika çalıştı

Öte yandan, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Ömer Güran, Değirmenlik dağ yolunda üç kişinin hayatını kaybettiği, yedi kişinin de ağır yaralandığı kazayla ilgili davanın gerekçesinde, TIR’ın GPS kaydındaki verilere de yer vererek, bir nevi Tamograf’ın önemine işaret etmişti.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, sanığın kazadan bir gün önce 16 saat 2 dakika çalıştığını ve

kaza günü ilk hareket sinyalinin saat 06.59, son hareketin ise 07.12 olduğunu kaydetmiş, sanığın aşırı yorgunlukla ve araç kullanma yeteneği azalmış olarak araç kullandığına dikkat çekmişti ve tüm bunları da ceza takdir ederken ağırlaştırıcı husus olarak dikkate almıştı.

Bu sistemin ülkemizde yürürlüğe girmesiyle birlikte, ağır vasıta sürücülerin çalışma saatlerine de kısıtlama gelecek ve yorgun bir şekilde direksiyon başına geçmelerinin önüne geçilecek.

Türkiye’de, Karayolları Trafik Denetleme yönetmeliğine göre sürücüler, 24 saatlik herhangi bir süre içinde toplamda 9 saat araç kullanabiliyor. TIR gibi ağır vasıtalarda ve taşıma kapasitesi 9 kişiyi geçen araçlarda kullanılması zorunlu…

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER