Tatar: İki devletin iş birliği ile bu adada sürdürülebilir bir antlaşma olabilir
GÜNDEMCumhurbaşkanı Ersin Tatar TRT Haber’e yaptığı açıklamada, dünyadaki gelişmelerin, bizim öngörümüzün ne kadar isabetli olduğunu gösterdiğini belirterek bu bağlamda bu yeni siyasetin tam arkasında duran ve cesaret veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve milletimize teşekkür etti. Doğu Akdeniz’de asırlardır bu mücadeleyi verebilmenin hiç de kolay olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yarım asırdır hep federal temelde bir antlaşmanın konuşulduğunu ve özellikle Annan Planı sonrasında Kıbrıs Türkü’ne yapılan büyük haksızlıkların; uluslararası hukuka aldırmadan, garantör ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne danışılmadan Rum tarafının AB’ye alınmasının, dengeleri kendi lehine çevirdiğini ve bunun sonucunda da yeni siyasetin gündeme geldiğini söyledi. “Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir antlaşma olacaksa kuzeydeki devletin egemen devlet olarak kabul görmesi ve egemen devletin Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içinde ilişkilerimizin devam etmesi gerekir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu yeni siyasetin kökleşmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Bütün bu konuları, dün kendisini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’a ayrıntıları ve gerekçeleri ile aktardığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, şu anda Ukrayna-Rusya savaşından sonra bir kez daha bizim siyasetimizin ne kadar anlamlı ve değerli olduğunun ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Tatar; “Ukraynalılar hepimizin de gördüğü gibi yalnız kalmıştır. Ne AB ne de ABD, Ukraynalıların yanında olmamıştır. Birtakım eylemler ve ambargolarla Rusya’yı yıldırmaya çalışıyorlar fakat olan olmuştur” dedi.
“KKTC BİR GERÇEKTİR”
Kıbrıs’ta güven, barış ve huzur içinde yaşayabilmek için Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün, Türk askerinin adada caydırıcı bir güç olarak bulunmasının ve bölgedeki istikrarın korunması için de ne kadar önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar; “KKTC bir gerçektir” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ın dün Rum tarafındaki görüşmesinde Cumhurbaşkanı Tatar’a hitap şekli üzerine tepki alması sonucunda artık uluslararası merkezlerde KKTC gerçeğinin daha da kabul gördüğünü ve Kıbrıs’ta bir antlaşma olacaksa mutlaka bu denklem üzerinden olabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar bu siyaseti, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile savunmanın ve yürütmenin ne kadar isabetli ve doğru bir süreç olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar; “Bizim siyasetimiz doğru siyasettir ve yıllardan beridir verilen mücadelenin meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Geçmişte Kıbrıs Türkü’ne yapılan haksızlıkları, katliamları, soykırımları bütün dünya bilmektedir. O zaman bütün bunlara BM seyirci kalmıştı. Karşımızdaki ırk, adayı bir Helen Adası’na dönüştürmek istiyor. Hâlâ daha bu düşünceleri değişmemiştir. Biz Rum-Yunan ikilisine karşı o dengeyi, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığı ile kurabiliriz” dedi.
“ENTERKONNEKTE PROJESİ, ADANIN GELECEĞİ İÇİN EN BÜYÜK PROJELERDEN BİRİ”
Türkiye Cumhuriyeti’nden elektrik gelmesi konusunda ise Cumhurbaşkanı Tatar tek yolun; Kıbrıs Adası’nın kuzeyi ve güneyi de dahil olmak üzere bir kabloyla Türkiye Cumhuriyeti üzerinden enterkonnekte olarak Avrupa’ya bağlanması olduğunu söyledi. Avrupa’nın bir merkez olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin şu anda AB’ye enterkonnekte olarak bağlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın güneşi en fazla gören ülkelerden biri olduğunu dile getirerek solar enerjinin daha yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için elektriğin kesintisiz, kaliteli ve çevreyi de koruyacak şekilde olması gerektiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Tatar, böyle bir projeye onay verilirse Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu konuda gerekli adımı atacağını, bu projenin adanın geleceği için en büyük projelerden biri olduğunu söyledi. Projeyle hem iki halk arasındaki güven artırıcı önlemlerin daha fazla anlamlı bir şekilde yer bulması için hem de ülkedeki çeşitli sektörlerin önünün açılması için kesintisiz ve maliyeti daha düşük elektrik imkânı sağlanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, akaryakıtla çalışan sistemin maliyetinin yüksek olduğunu, şu anda da kuzey ve güney arasında enterkonnekte bir sistemin mevcut olduğunu dile getirerek Eastmed Projesi gibi Güney Kıbrıs’tan Yunanistan üzerine bağlanılmasının daha fazla maliyet gerektireceğine işaret etti.
İlginizi Çekebilir