© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Tayfun Aydınlı: Dijitalleşme hızlandıkça, siber güvenlik her zamankinden daha kritik hale geliyor

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, siber güvenliğin dijitalleşme sürecindeki kritik rolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tayfun Aydınlı, siber güvenliğin modern dünyada dijitalleşmenin getirdiği en büyük zorluklardan biri olduğunu vurgulayarak şu ifadelerde bulundu:
"Dijitalleşme, devlet hizmetlerinden sağlık sektörüne, eğitimden iş dünyasına kadar büyük fırsatlar sunuyor. Ancak, bu dönüşümle birlikte siber güvenlik daha karmaşık ve önemli bir hale geldi. Dünya genelinde artan siber saldırılar, kişisel verilerden devletin kritik altyapılarına kadar ciddi tehditler oluşturuyor."

Aydınlı, siber suçların giderek daha karmaşık yöntemlerle gerçekleştiğine dikkat çekerek, dijitalleşmenin hızına paralel olarak güvenlik önlemlerinin de aynı hızda geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Özellikle e-devlet uygulamaları, 5G ve yapay zeka gibi teknolojilerin gelişmesiyle birlikte dijital platformlara yönelik saldırılar da artıyor. Güçlü bir siber güvenlik altyapısı, kişisel verilerin korunması, finansal sistemlerin güvenliği ve devletin kritik hizmetlerinin devamı için zorunludur. Bireylerin dijital güvenlik konusunda bilinçlenmesi ve toplumda bir siber güvenlik kültürü oluşturulması büyük önem taşır. Bu, eğitim programları ve bilinçlendirme kampanyalarıyla mümkün olabilir."diye belirtti.

Aydınlı, KKTC’nin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda siber güvenliğin büyük önem taşıdığını belirterek, "5G, fiber optik altyapı ve e-devlet gibi projeler geliştiriliyor, ancak bu sistemlerin güvenliğinin sağlanması kritik bir konu. Güçlü bir siber güvenlik politikası, dijital altyapıların korunmasında kilit rol oynayacak, vatandaşların kişisel verilerinin korunması ve kamu hizmetlerinin kesintisiz sunulabilmesi için siber güvenlik yatırımları artırılmalıdır. Özellikle fiber optik altyapının sunduğu hız ve güvenilirlik, yalnızca güçlü bir siber güvenlik katmanıyla tam anlamıyla kullanılabilir." dedi.

Son olarak, Aydınlı, KKTC’nin küresel teknoloji dünyasında yerini sağlamlaştırabilmesi için siber güvenlik yatırımlarının artırılması gerektiğini belirtti: "Uluslararası işbirlikleri ve ileri teknolojilerle desteklenen bir siber güvenlik altyapısı, KKTC’nin bilişim adası olma vizyonuna büyük katkı sağlayacaktır. Dijitalleşme sürecinde alınacak önlemler, KKTC’nin dijital geleceğini güvence altına alacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER