TL ‘en çok değer kaybeden’ para birimi
EKONOMİABD-Türkiye arasındaki eko-politik gerginlik, TCMB rezervlerine dair endişeler ve İstanbul seçimlerine yönelik belirsizliğin piyasalara olumsuz etkisi haftanın son işlem gününde de sürdü
Dolar/TL paritesi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye’nin ilişkileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerine ilişkin endişeler ve seçim sürecine yönelik belirsizlikle değer kaybetmeye devam ederken; dolar/TL de son iki işlem gününde olduğu gibi dün de yatay bir seyir izledi. Önceki günü 5,97 civarında tamamlayan ve dün sabah güne benzer seviyelerde başlayan dolar/TL kuru, dün 17:42'de 5,9700/5,9731 seviyesindeydi. Söz konusu durumun KKTC serbest piyasalarına etkisi de olumsuz oldu ve Kuzey Kıbrıs’ta dün Euro 6,7000 TL, dolar 5,9850 TL, sterlin ise 7,8230 TL ortalamasından fiyatlandı.
Piyasalarda dün neler yaşandı?
Bankacılar, beklentilerin oldukça altında kalan Türkiye enflasyon verilerine karşın Türk lirasındaki (TL) iyimserliğin sınırlı kaldığına dikkat çekerken, 10 yıllık gösterge tahvil getirisi ise sert geriledi. Uzmanlar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in piyasa kapanışı sonrası gece geç saatlerinde açıklanması beklenen kararının izleneceğini belirtti. Tüketici fiyatları enflasyonu ise gıda fiyatlarının tahminlerin altında açıklanmasının etkisiyle nisanda yüzde 1,69 beklentilerin oldukça altında gelirken, yıllık enflasyon da yükseliş beklentisinin aksine bir önceki aya göre gerileyerek yüzde 19,5 oldu.
“TCMB iyimserliği sınırladı”
Reuters anketine göre, Türkiye’de Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) nisan periyodunda gıda ve tütün fiyatlarındaki artış öncülüğünde aylık yüzde 2,4 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise yüzde 19,71'den yüzde 20,33'e yükselmesi bekleniyordu. Döviz masası işlemcisi olarak çalışan iktisat uzmanları, "Beklentilerin altındaki enflasyon verilerinin TL'ye daha iyimser yansımasını beklerdik ancak TCMB beklentilerden erken bir indirime gidebilir mi sorusu bu iyimserliği sınırladı diyebiliriz" dedi.
Bankacılar, siyasi gündemde, İstanbul'daki yerel seçimlere ilişkin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını beklemeye devam ederken, bir diğer taraftan da Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP) ve yönetim kadrolarında olası revizyon da piyasada yakından takip ediliyor.
TL’deki eriyiş sürüyor
TL ise yılbaşından beri yüzde 11'in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor. Dolar/TL kuru, geride bıraktığımız hafta 5,9350-5,9850 bandında seyrediyordu. Önceki günü 5,97 civarında tamamlayan ve dün sabah güne benzer seviyelerde başlayan dolar/TL kuru, dün 17:42'de 5,9700/5,9731 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 6,3222/6,3261, Euro/TL ise 6,6748/6,6785 seviyesindeydi. TL dün dolar karşısında anlamlı bir değişim göstermese de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ise devam etti. Gelişmekte olan benzer para birimleri genelinde bugün dolar karşısında yüzde 0,9'a ulaşan değer kazançları yaşandı.
Tahviller ucuz hale geldi
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi önceki gün spot kapanışta yüzde 19,95, valörde son işlemde yüzde 19,87 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 19,54 valörde son işlem yüzde 19,43 oldu. Yeni iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta yüzde 23,20 seviyesindeydi. Dün spot kapanış yüzde 23,10 valörde son işlem yüzde 22,87 seviyesindeydi.
Analistler, Türkiye'nin TL cinsi devlet tahvillerinin enflasyonundaki düşüş sayesinde bu yıl ilk defa "ucuz" hale geldiğini, yaptıkları modellemeye göre kazanımların yüksek olabileceğini belirtti. Deutsche Bank'ın Gelişmekte Olan Ülke Piyasaları Stratejisti Christian Wietoska, yayımladığı bir notta, "Bu yıl ilk defa, 10 yıllık lokal tahvillerin aslında tahvil değerleme modelimize göre ucuz olduğuna dikkat çekiyoruz" dedi.
TCMB’nin döviz mevduatı geriledi
Öte yandan, TCMB, haftalık para ve banka istatistik raporunu açıkladı. Buna göre merkezin brüt döviz rezervleri son haftada 75.6 milyar dolardan 73.3 milyar dolara geriledi. Yabancı yatırımcı, geçen hafta net 204 milyon dolarlık menkul kıymet sattı. Türkiye içi yerleşiklerin döviz mevduatı son haftada 839 milyon dolar azalarak 180.405 milyar dolara geriledi. Türkiye içi yerleşiklerin döviz mevduatı aynı dönemde altın hariç 638 milyon dolar azaldı.
Merkez Bankası verilerine göre, TCMB'nin brüt döviz rezervi 26 Nisan itibarıyla bir önceki haftaya göre 2.28 milyar dolar azalışla 73.28 milyar dolara geriledi. Altın rezervleri 28 Nisan itibarıyla 51 milyon dolar artışla 20.43 milyar dolar, toplam rezerv ise 2.23 milyar dolar azalışla 93.72 milyar dolar oldu. Merkez bankalarının rezervleri ülkenin dış finansman olanaklarının kesilmesi halinde eldeki paranın yükümlülükleri ne kadar süreyle karşılayabileceğini gösterdiği için yakından izleniyor. Özel sektör ağırlıklı olmak üzere yüksek miktarda dış borcu olan Türkiye'nin döviz rezervlerinde son aylarda gözlenen azalış yatırımcıların TCMB döviz rezerv verisini yakından izlemesine yol açtı.
Albayrak: Hedeflerimizi tutturacağız
Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da dün açıklanan nisan enflasyon verisini değerlendirdi. Albayrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yıllık enflasyonun yüzde 19,71’den 19,50’ye, çekirdek enflasyonun da yıllık yüzde 17,53’ten 16,30’a önemli bir gerileme kaydettiğini savunarak, "Bu gelişmeler, yaz aylarında özellikle gıdada sağlanacak düşüşle, hedeflerimizi tutturacağımızı gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Direnç ve destek seviyeleri
Bant dahilinde son günlerde dalgalı bir seyir izleyen dolar kurunda, beklentilerin altında gelen enflasyon verisinin devamında belirgin bir değişiklik göze çarpmazken; 5,92 üzerinde kalma eğiliminde olan dolar kuru için kısa vadeli olarak 6.00 seviyesi, ekonomistlere göre ‘önemli direnç’ konumunda. Buna göre destek 5,85-5,92, direnç ise 6,00-6,10 bandında öngörülüyor.
İlginizi Çekebilir