TL haftaya ‘rekor kayıpla’ başladı
EKONOMİABD-Çin ‘ticaret savaşları’ ve Türkiye’deki mevcut iktidarın YSK özelinde sürdürdüğü ve bir ayı aşan seçim itirazları TL’yiz baskıladı; dolar/TL paritesi dün 6,00 bandını aştı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki ticaret savaşı, gelişmekte olan ülke para birimlerinde olumsuz bir havaya neden olurken; Türk lirası (TL) asıl olarak İstanbul seçimlerinin sonuçlarına ilişkin belirsizliğin baskısı altında kaldı ve dolar/TL kuru 6 seviyesini aştı. Önceki gece saatlerinde 6,02'yi gören ve düne 5,98 civarında başlayan dolar/TL, gün içinde 6,04 seviyesine kadar yükseldi. Kur, dün 16:53'te 6,0130/6,0160 seviyesinde işlem görüyordu. Aynı saatte sepet bazında TL 6,3703/6,3747, euro/TL ise 6,7289/6,7407 seviyesindeydi.
Söz konusu gelişmelerin KKTC serbest piyasalarına etkisi de olumsuz oldu ve Kuzey Kıbrıs’ta dün dolar 6,02 TL, sterlin 7,87 TL ve euro ise 6,75 TL’den fiyatlandı.
Piyasalarda dün neler yaşandı?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul seçimlerine yapılan olağanüstü itirazları görüşmek üzere dün 14:30'da toplandı. Televizyon kanallarında yer alan habere göre YSK, Türkiye’de iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kişilerin oy kullanmaması gerektiği yönündeki ek müracaatını reddetti. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde dün yüzde 0,2-0,9 bandında değer kaybı gözlenirken, TL bir ara yüzde 1'i aşan kayıp ile Güney Afrika randının ardından en kötü performansı gösterdi.
Ticaret Savaşı ve siyasi belirsizlik…
ABD Başkanı Donald Trump'ın, geçtiğimiz pazar, Birleşik Devletler'in ticaret müzakereleri yürüttüğü Çin'e uyguladığı baskıyı artırarak Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen alınacak gümrük vergisini bu hafta artıracağını açıklamasının ardından, Çin yine de bir heyetin ticaret görüşmeleri için ABD'ye gitmeye hazırlandığını belirtti. Öte yandan Trump, dün attığı bir twitte, ABD'nin Çin ile yaptığı ticarette milyarlarca dolar kaybettiğini savunarak Çin'i eleştirdi ve ‘Amerikan ticaretini koruma’ sözü verdi.
Konuya dair fikir beyan eden uzmanlar ise "Gelişmekte olan ülke para birimleri ticaret savaşı nedeniyle kötü durumda. İçeride ise YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal edebileceği konuşuluyor. Bu da TL'de yukarı baskıyı beraberinde getiriyor. Eğer seçim tekrarı yönünde bir karar çıkarsa yerli döviz talebi de artacaktır. Bu durumda kurda yukarı hareketin devam edeceğini düşünüyoruz. Siyasi riskler nedeniyle TL'nin negatif ayrışması normal" ifadelerini kullandı.
Baskı unsurları ciddi anlamda etkin
Yoğun veri gündeminin etkisiyle geride bıraktığımız hafta dalgalı hareket eden piyasanın gözü, YSK'nin açıklaması beklenen İstanbul seçim sonuçlarına yönelik kararında. TL'de baskı unsuru olan belirsizlikler çözülmedikçe, TL'deki değer kaybı eğiliminin de sürmesi bekleniyor. Bu çerçevede S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkilerin yanı sıra TCMB'nin rezervlerine yönelik endişeler TL'de baskı yaratıyor. TL, yılbaşından beri yüzde 12'nin üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor.
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi geçen cuma spot kapanışta yüzde 19,54, valörde son işlemde yüzde 19,43 oldu. Dün ise spot kapanışta ortalama yüzde 19,79 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise cuma yaşanan spot kapanışta yüzde 23,10, valörde son işlemde yüzde 22,87 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta yüzde 23,05 seviyesinde seyretti.
Gözler YSK toplantısındaydı
ABD Başkanı Trump'ın Çin ile müzakerelere rağmen yüzde 10 olan ek vergi uygulamasını yüzde 25'e çıkaracaklarını açıklaması ile piyasalar haftaya sert düşüşle başladı. Küresel büyüme endişelerinin artması ve buna bağlı risk iştahının düşmesi ile hisseler, vadeliler ve kur tarafındaki oynaklık da arttı. USD/TRY kuru geçtiğimiz haftayı 5,96 seviyesinde tamamlamasının ardından hafta sonu Trump'ın açıklamaları ve gelişen ülke paralarındaki düşüşün etkisi ile haftaya yükselişle başladı ve son saatte yüzde 1,5 kazançla 6,0370 seviyesine yükselerek 11 Ekim sonrası zirveyi görürken; EUR/TRY 6,76 ve GBP/TRY de 7,91'e yükseldi.
BIST 100 tarafında da düşüş devam etti ve endeks dün yüzde 2,5’lik bir kayıpla 91.540 puana gerilerken; BIST Bankalar da yüzde 3'e yakın kayıpla 117.000 puan tabanına geriledi. Gösterge Türkiye 2 Yıllık Faiz ise tekrar yüzde 24’ün üzerine yükselirken, dün Türkiye içinde YSK toplantısı izlendi. 14.30'da başlayan toplantıdan İstanbul seçimine dair yenilenme kararının gelmesi, uzmanlara göre kurdaki oynaklığın endişe verici anlamda yükselmesine neden olabilir. Seçimlerin yenilenmeme kararında ise küresel risklerin yüksek olması nedeniyle kurdaki gerileme sınırlı kalabilir.
Direnç ve destek seviyeleri
5,9596 desteğinin üzerindeki alıcılı seyrine devam eden dolar/TL kuru, uzmanlara göre bu seviye üzerinde işlem görmeye devam ettiği sürece yukarı yönlü işlemler 6,0268 ana direnç seviyesine doğru genişleyebilir ancak kurda yukarı yönlü algının kuvvetlenerek devam edebilmesi için de 6,0268 ana direnç seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor.
Böyle bir durumda 6,1328 direncinin takip edileceğini; aksi durumdaysa kur üzerinde kar satışları görülebileceğini ifade eden iktisatçılar, böylesi bir senaryoda ise 5,9596 desteği güncelliğini korumaya devam edeceğini ve bu seviyenin altına yaşanacak geri çekilmelerde de 5,8715 desteğinin gündeme gelebileceğini belirtiyor. Buna göre destek 5,9596–5,8715–5,7978; direnç ise 6,0268–6,1328–6,2134 bandında kayda geçiyor.
İlginizi Çekebilir