TL’den inişli çıkışlı dalgalanma
GÜNDEMTürk Lirası dün Türkiye piyasalarında 14 Ocak'tan beri ilk kez 5,4880'i test etti ancak, daha sonra geriledi
Türk Lirası dün Türkiye piyasalarında 14 Ocak'tan beri ilk kez 5,4880'i test ederek sert bir yükselişle başladıktan sonra gün içinde her iki yönlü dalgalandı.
Kur gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan girişler, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Patriot konusundaki iyimser algılanan açıklamaları ve ABD faiz artışlarına ilişkin beklentileri zayıflatan ABD tarım dışı istihdam verileriyle gün içindeki kayıplarının önemli bölümünü telafi etti ve 5,46'nın altına geriledi.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Arjantin endişelerinin, dolardaki ECB destekli değerlenme trendinin sabah saatlerinde gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde sert satış baskısı yarattığını görmüştük. Ancak satış baskılarının ardından tahminen yeni pozisyon alımları kaynaklı girişler görüyoruz. EM'lere önemli bir giriş oldu" dedi.
Aynı bankacı, "Öte yandan Akar'ın Patriot konusundaki açıklamaları da piyasalarda olumlu algılandı. Piyasa ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik kötümser bir senaryo fiyatlıyor. Çoğu kişinin aklında Brunson krizi var. Ancak görüşmelerin devam ettiği ve çözüm arandığına yönelik yapıcı açıklamalar olumlu algılandı."
Bankacı dünkü değer kayıplarının azalmasının sorunun tamamen ortadan kalktığı şeklinde algılanmaması gerektiğine de dikkat çekerek, "Sürecin her aşamasını piyasalar takip ediyor" dedi.
TL dün ne yaptı?
Türkiye’de haftanın son işlem gününe 5,46 TL seviyesinden başlayan dolar kuru; gün içerisinde en yüksek 5,4886 TL'yi, en düşük ise 5,4514 TL'yi gördü. Dolar, beklentilerin çok altında gelen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası sınırlı gerilerken; saat 19.00 (TSİ) sıralarında itibarıyla 5,4405 TL seviyesinde bulunuyordu. Türkiye’de 6,1552 TL'ye kadar yükselen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6,1160 TL'de İngiliz Sterlini de 7,0900 TL’de hareket ediyordu.
KKTC piyasasında ise dolar geri çekilmeyip 5,4750 seviyesinde tutulurken, Euro bir gün öncesine göre gerileyerek 6,1550 TL’den, sterlin de 7,1550 TL’den satıldı.
Analistler, teknik açıdan dolarda 5,50 TL'nin önemli direnç konumunda bulunduğunu ifade ederken, bu seviyenin üzerinde kapanışlar olması durumunda 5,30 TL'nin gündeme gelebileceğini belirtti.
Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi saat 17.30 sıralarında yüzde 0,36 düşüşle 97,27 seviyesinde, Euro/dolar paritesi ise aynı dakikalarda 1,1232 seviyelerinde bulunuyordu.
Dolar/TL kuru neden yükseliyor?
Investing.com Türkiye’de dün yayınlanan bir analizde Dolar/TL’nin neden yükseldiği şöyle açıklandı:
“USD/TRY kuru 26 Şubat itibari ile başladığı yükselişine 9. günde de devam ediyor ve kur bugün 5,49 seviyesine çıkarak 14 Ocak sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
Kurdaki yükselişin en büyük nedeni iç belirsizlik ve bu belirsizliğin başında da ABD'nin yeni bir yaptırım uygulayabilme riski geliyor. Türkiye'ye gelen ABD yetkilileri S-400'lerin alınmasına karşı ve Türk yetkililerle bu konuda somut bir uzlaşıya varamadı. Bu görüşmeyle paralel ABD Türkiye'yi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Programı'ndan çıkarmak istediğini açıkladı. Ayrıca ABD'nin ısrarcı olması akıllara 'yeni bir yaptırım uygulanabilir mi?' sorusunu getiriyor.
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günkü konuşmasında S-400 anlaşmasının imzalandığını ve geri dönüşü olmayacağını açıkladı. Türkiye'nin bu kararlılığının ardından ABD'nin nasıl bir tavır takınacağı ise en önemli soru. Eğer ABD, Türkiye 'ye dair olumsuz tavrını sürdürürse risklerin artması TL üzerindeki baskıyı da artıracaktır.
ABD'nin İran ambargosunun muafiyeti mayısta doluyor, temmuzda ise S-400 teslimatı başlayacak. Yılın 2. yarısında gelişmelerin artması ile volatilite de yüksek olabilir.
Yurt içi etkenlerde siyasi gelişmeler ön planda olurken büyümedeki zorluk, yüksek enflasyon, üretimdeki yavaşlama, yurt içi yerleşiklerin dövize talebinin artmaya devam etmesi de TL negatif gelişmeler arasında yer alıyor.
TCMB, mart toplantısında faiz indirimi yapmadı, ancak gerek enflasyondaki riskin devam ettiğine gerekse dış talepteki azalmaya dikkat çekti ve bir sonraki toplantı için faiz indirim mesajı vermedi. Bu ilk etapta TL pozitif bir durum gibi görünse de merkezin risklerin yüksek olduğunu tekrar vurgulaması faize karşın TL'nin kırılgan olduğunu gösteriyor. Ayrıca yüksek faiz üretim tarafına da baskı yapmaya devam ediyor, birçok şirket ve firma kredi zorluğu yaşıyor.
Küresel tarafta ise;
Fed, ocak ve mart toplantısında faizlerde yavaş hareket edeceğini açıkladı. ECB ise faiz artırımı için öngördüğü 2. yarıyı da iptal ederek bu yıl faiz artırmayacağını açıkladı ve yetmedi varlık alımlarına başlayacağını belirtti, bölge ekonomisi büyüme beklentilerini de düşürdü. Bu gelişme ilk bakışta gelişen ülkeler için pozitif görülse de küresel risklerin arttığı bu dönemde istenen fayda sağlanamayabilir. Türkiye özelinde ise en büyük ticaret ortak olan Avrupa'daki yavaşlamanın bizim ihracatımızı azaltacağı gerçeği unutulmamalı.
İthalat azalırken ihracat kanadındaki zayıflama da büyüme üzerinde beklenenden fazla negatif etki yaratabilir.
ABD Dolar Endeksi tarafında önceki gün ECB sonrası yükseliş hızlandı ve endeks, dün önceki günkü atak sonrası hafif gerileme gösterse de fiyatlar Aralık seviyesine yükseldi. EUR/USD paritesinin de 1,12 altına doğru düşüşüne devam etmesi kurda yukarı yönlü hareketi destekleyebilir.
Kurda 5,47 direnci test edildi, ancak henüz bu direncin kırıldığını söyleyemeyiz. Bunun için 5,47 üzerinde günlük kapanış olması gerekiyor. Ancak haftalık kapanışın 5,42 üzerinde olması ile kurda tekrar 5,55-5,58 aralığına yükseliş yaşanabilir. Benzer fiyatlama ocak ayında da yaşanmıştı, ancak kur 5,58 üzerinde tutunamadı ve gerilemişti. Bu nedenle 5,58 seviyesi önemli ve kırılması ile 5,70'e doğru yükselişler devam edebilir. 5,58'in aşılamaması durumunda yaşanacak geri çekilmelerde 5,32-5,30 aralığında soluklanma görebiliriz.”
İlginizi Çekebilir