TL’yi iç politika hırpalıyor
EKONOMİİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için verilen mazbata ve S-400 krizindeki yumuşamayla piyasalarda başlayan olumlu gelişmeler, AKP ve MHP’nin seçimlerin iptaline yönelik itirazıyla son buldu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için verilen mazbata ve S-400 krizindeki yumuşamayla piyasalarda pozitif tarafa geçen Türk Lirası, iki partinin seçimlerin iptaline yönelik başvurusu sonrasında yeniden negatif tarafa geçerek ciddi oranda geriledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta açıkladığı raporunda 5 Nisan ile biten haftada toplam rezervlerinin 1 milyar 64 milyon dolar artarak 97 milyar 306 milyon dolara yükseldiğini açıklamıştı. Önceki gün de Financial Times, TCMB'nin net döviz rezervlerinin swap piyasasından alınan kısa dönem borçlar hariç 15 milyar doların altında kaldığına dair bir haber yayınladı. Haberde, merkezin rezervlerindeki artış bankalarla yapılan swap işlemlerinden kaynaklandığı belirtildi. Haberin ardından TL varlıklar düşüş yaşarken, piyasalar da merkezin bu konuda bir açıklama yapmasını halen bekliyor.
‘Seçim iptali’ talebi krizi hortlattı
İstanbul seçiminde Millet İttifakı adayı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ekrem İmamoğlu, mazbatasını önceki gün aldı fakat Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) itirazlara vereceği karar bekleniyor zira iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçimlerin iptali ve tekrarı için YSK’ye başvuruda bulundu. Bu durum da piyasalardaki ‘siyasi belirsizlik’ atmosferini hortlattı.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Patriot füze sistemi alımı için görüşmelerin sürdüğü ve S-400 konusunda yaptırım kararı çıkması durumunda ABD Başkanı Donald Trump’ın muafiyet sağlayacağını beklediklerini açıklaması ile kur 5,71 seviyesi altına gerilemişti ancak iyimser haberlerin kura etkisi kısa süreli oldu ve USD/TRY dün yüzde 2 kazançla 5,85 seviyesine yükseldi.
‘Nefes’ için 5,58’in altı şart
Küresel tarafta ise son haftada Çin verilerindeki toparlanma ile yükseliş yaşayan hisseler, gelen kar satışları ile düşüşe geçti ve ABD Dolar Endeksi de tekrar 97,0 seviyesine yükseldi. Gelişen ülke paralarının dolar karşısında düşüş yaşadığı dün TL yüzde 2 kayıpla en çok değer kaybeden para birimi oldu. Uzmanlara göre, teknik olarak 5,87 seviyesi, kurda kritik bulduğumuz bir direnç ve kırılması durumunda 6,0 seviyesine doğru alımlar devam edebilir. Ekonomistlerin çözümlemeleri uyarınca kurda yaşanacak düşüşlerde bu hafta 5,70 destek seviyesi olarak izlenecek ve kısa vadede 5,63 üzerinde alımların devam edeceği öngörülebilir lakin önceki günkü yorumlarda da vurgulandığı üzere, TL'nin nefes alması için kurun 5,58 altına gerilemesi gerekiyor.
Piyasalarda dün neler yaşandı?
İmamoğlu'nun mazbatayı alması ile USD/TRY kuru 5,71 seviyesi altına gerileyerek yüzde 1’lik bir düşüş yaşamıştı. 17 günlük belirsizliğin ardından önceki günkü gelişme sayesinde TL pozitif fiyatlandı. Öte yandan, ABD ile yaşanan S-400 ve F-35 gerginliğine yönelik Türkiyeli yetkililerin ‘sürece dair bir sorun olmadığı’ açıklamaları da önceki gün yaşanan pozitif fiyatlamaya katkı sağlamıştı ancak YSK, iktidar kanadından dün gelen ‘seçimin iptali ve tekrarı’ itirazlarına dair bir kararı gün içerisinde veremedi ve dolayısıyla seçim sorunu da ‘tam olarak’ ortadan kalkmadı.
Bu nedenle, önceki günü 5,75 yakınında tamamlayan USD/TRY kuru, düne yükselişle başladı ve günün ilk yarısında 5,8220 seviyesine yükseldi. Kurda yaşanan yükselişte, Financial Times gazetesinde yer alan haber de etkili oldu. Söz konusu haberde, TCMB'nin net döviz rezervlerinin swap piyasasından alınan kısa dönem borçlar hariç 15 milyar doların altında kaldığı belirtildi. Bu haberin ardından TL tarafında düşüş yaşandı. Financial Times'taki haberin yanı sıra, dün gelişen ülke paralarının dolar karşısında gerilemesi de kurdaki yükselişi destekledi.
Erdoğan, “Karalama kampanyası” dedi
Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Financial Times’ın haberine tepki gösterirken, “Karalama kampanyasına maruz kalıyoruz. Ülkemdeki ekonomik durumla alakalı ne yazık ki bakıyorsunuz Batı dünyasının belli kesimleri, tüm medya organlarıyla adeta ekonomimizi çökmüş, bitmiş vesaire gibi gösterme gayreti içine girmiştir. Ne yaparsanız yapın! Hangi başlıkları atarsanız atın! Türkiye dimdik ayaktadır ve güçlenerek yoluna devam edecektir” ifadelerini kullandı.
“Bu medyaya artık biz alıştık. Bu paçavralara alıştık. Bunları yutmuyoruz. Her zaman bunlar bu başlıkları atacaktır. Financial Times böyle yazmış. Ya sen ne yazarsan yaz! Benim ülkemin durumu ortada. Alışacaklar, Türkiye'nin gücünü de kabullenecekler. Bunlar ilk defa bu başlıkları atmıyorlar ki. Bunlar, yeri gelir bakarsınız madalya dağıtırlar, yeri gelir bu tür başlık atarlar” diyen Erdoğan, Financial Times gazetesinde yayımlanan ilgili çözümlemenin gerçekleri yansıtmadığını ve manipülatif bir amaç taşıdığını savundu.
Direnç ve destek seviyeleri
Ekonomistler, teknik olarak bakıldığında, önceki günkü satışın ardından kısa vadede alış baskısının kırıldığını düşünüyor ve 5,8400 seviyesinin kırılması halinde önce 5,8700 ve arkasından da 6,0030 direncine doğru alımlar yaşanabileceğini söylüyor. Keza, 5,7800’in kırılması halinde de önce 5,7390 ve arkasından 5,7075 desteğine kadar düşüş yaşanabileceğini belirtiyor.
İlginizi Çekebilir