TMT: “FEDERAL ÇÖZÜMDE ISRAR ETMEK BARIŞI BERHAVA ETMEKTİR”
GÜNDEM Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, federal çözümde ısrar etmenin göz göre göre barışı berhava etmek olduğunu kaydetti.
Dernek Başkanı Yılmaz Bora yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs’ta, Viyana Antlaşması ile iki ayrı bölgede toplanan ve en uzun süreli barış içinde yaşayan, dil, din, ulusal kimlik bakımından birbirinden farklı olan, 1960’ta iki halkın eşitliğine dayalı kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Rumların Enosis’e sıçrama tahtası olarak görmeleri ve Türklere 13 maddede tanınan hakları silah zoru ve terörle değiştirmeye kalkmalarının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığına son verdiğini ifade etti.
Bora, bugüne kadar yaşanan deneyimlere, çekilen acılara ve dünyadaki somut örneklere rağmen, federasyon üzerinde ısrar etmenin göz göre göre Ada’daki barışın bozulmasını istemek anlamında olduğunu belirtti.
Bora, “Kıbrıs Türk halkı olarak bize biçilen kefeni giymekten başka çaremiz olmadığını kabul etmek yerine, somut gerekçeleri ve örnekleri kanıt olarak göstermemiz ve federasyonun isabetli,kalıcı, çözüm şekli olamayacağını , aksine adadaki ve dünya barışı için de tehlikeli olacağını anlatmamız gerekir. Yaklaşık yarım asırdan beri, sürdürülen görüşmelerin çözümle sonuçlandırılmaması, tek çözüm seçeneği olarak federasyon üzerinde durulmasından kaynaklanmaktadır” dedi.
Bora, çözüm modeli olarak federasyon üzerinde anlaşma sağlanamadığına göre, artık Kıbrıs’ta uzun bir süre BM Genel Sekreter Yrd. ve Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak 1993 – 1998 yılları arasında görev yapan Gustav Feissel’in de önerdiği gibi Kıbrıs’ın son yıllarda yaşanan gerçekleri ve gelinen bugünkü aşama dikkate alınarak kalıcı ve yaşayabilir bir çözüme ulaşılmasının mümkün olduğunu belirtti.
Bora, “1980 – 1984 yılları arasında Kıbrıs’ta BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak görev yapan Hugo Gobbi’nin yayınladığı kitabında iki ayrı dil, din, ırk, kültüre sahip iki halkı ortak bir devlette yaşamaya zorlamanın hiçbir olumlu sonucu olmayacağı görüşlerine yer vermesi yine dikkate değerdir” ifadelerini kullandı.
Bora, Güney’deki gayri meşru Rum Yönetimine karşı Kuzey’de meşru ve bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini ifade etti.
Bora, Rum Yönetiminin tek çözüm şekli olarak federasyon üzerinde ısrar etmesinin değişmeyen hedeflerine ulaşmak için olduğunu kaydetti.
Yaşanan zorluklar nedeniyle,1990’lı yıllardan sonra dünyada, federasyonların, hatta konfederasyonların ortadan kalktığını ifade den Bora, SSCB ve Yugoslavya başta olmak üzere bir çok federasyonun dağılmasını ve bir çok devletin bağımsızlığını kazanmasını örnek gösterdi.
İlginizi Çekebilir