TOBB HALA SULTAN ÖĞRENCİ YURDU’NDA 1. AKIL OYUNLARI ŞENLİĞİ YAPILDI
GÜNDEMHala Sultan İlahiyat Koleji öğrencilerini misafir eden TOBB Hala Sultan Öğrenci Yurdu Ekim ayında düzenlediği Bilim Şenliği’nden sonra bir ilke daha imza atarak KKTC’de ilk defa “Akıl Oyunları Şenliği” yaptı. 16-18 Aralık 2016 tarihleri arasında TOBB Hala Sultan Öğrenci Yurdunda düzenlenen Akıl Oyunları Şenliği’ne 100 öğrenci katıldı. Şenlikte öğrenciler üç gün boyunca 10’dan fazla akıl ve zekâ oyununu Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin öğretmenlerinden öğrendiler. Son gün ise öğrendikleri oyunlardan oluşan Akıl Oyunları Turnuvası’na katıldılar. 24 ayrı kategoride yapılan turnuvada şampiyonlara ödülleri öğretmenleri tarafından verildi. Çekişmeli geçen maçlarda öğrenciler; strateji geliştirmeyi, hamle üstünlüğü kazanmayı ve centilmenliği yaşayarak öğrendiler, madalyalar kazandılar. Ayrıca şenlik kapsamında öğrenciler, NLP Uzmanı ve NLPTA Türkiye Temsilcisi Fatih ABADİ’den 3 saatlik sertifikalı “Yaşam Becerilerini Geliştirme” seminerine katılarak kendilerini daha iyi tanıma ve beyin gücünün ne denli büyük olduğunu anlama fırsatı yakaladılar.
Şenlikte bulunan herkes, Akıl Oyunları Şenliği’nin en kısa zamanda Kuzey Kıbrıs genelindeki diğer okullarda da yaygınlaşması gerektiği üzerinde durdu. Okul öğretmenlerinin de bulunduğu şenlikte; oyunlara katılan ve onları izleyen herkes telefon, tablet ve internet dışında da güzel ve verimli vakit geçirilebileceğini, gerçek hayatın sanal hayat kadar eğlenceli ve hatta daha faydalı olduğunu ifade ettiler. Yaşadıkları tecrübe karşısında mutluluk ve heyecanlarını gözlerinden okunan öğrenciler, ev ve sınıf ortamında kullanabilecekleri yeni oyunları yoğun ilgiyle karşıladılar.
Okul ve yurt öğrencilerinin 1. Akıl Oyunları Şenliği hakkında görüşleri;
“Oyunlar hakkında bilgi sahibi oldum ve beyin gücümü öğrenmiş oldum. Sosyal medya dışında başka bir dünya olduğunu öğrenmiş oldum.”
“Bugün oynanan oyunlarda kaybetmiş olabilirim. Ama ilerde tekrar yapılırsa birinci olacağım kesin. Çok güzel ve eğlenceliydi. Hem arkadaşlarımızla vakit geçirdik hem de telefon denilen varlıktan uzak durduk. En sevdiğim oyun koridordu ve kaybetsem de çok eğlendim.”
“Zekâ oyunları ile sosyal medya dışında başka bir dünya olduğunu fark ettik. Beynimizde güçler olduğunu fark ettik. Telefon denilen ve bizi bağımlı yapan varlığı kendimizden uzak tutmayı öğrenmiş olduk.”
“Hocalar oyunları çok güzel anlattı. Anlamadığımız yerde yardımcı oldular. Oyunlar çok güzeldi. Cuma günkü konferans da çok iyiydi. Her hafta böyle olsun evde zamanımız boşa gitmemiş olur. Oyunlar çok güzeldi, kazanamadım ama bir dahaki sefere kazanırım.”
“Oyunlar güzel geçti. Hocalarımız bize yeterince bilgi verdiler. Bize verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederiz. Böyle bir program düzenlendiği için emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Eğer hocalarımın veya arkadaşlarımın hakkına girdiysem helal etsinler ben helal ediyorum.”
“Burada vakit geçirmek gerçekten çok güzeldi. Aslında telefon, internet olmadan da yaşanabileceğini, eğlenebileceğimizi öğrendik.”
“Hafta sonu eğlenceli geçti; yeni oyunlar öğrendik. Okuldaki hocalarla ilk defa dersten başka farklı aktiviteler yaptık, çok eğlenceliydi.”
“Günlerin nasıl geçtiğini anlamadım, çok eğlendim. Arkadaşlığımızı vakit geçirerek, oyunlar oynayarak daha da pekiştirdik.”
“Hafta sonum çok güzeldi, telefonuma bakmadım ve onsuz da vaktin verimli geçtiğini fark ettim. Her şey için teşekkürler.”
4000 yıllık tarihi olan Mangala oyunundan Koridor oyununa, Reverse oyunundan Abalone oyununa kadar 12 ayrı oyunun eğitiminin yapıldığı şenlik, öğrencilerin yoğun katılımı ile yapıldı. Tüm öğrenciler edindikleri tecrübeyi diğer arkadaşlarıyla paylaşmak için heyecanlı olduklarını ifade ettiler.
Akıl Oyunları; insanın yaşamında sistemli düşünme alışkanlığı kazandırması, hayatın her alanında problem çözme becerisinin gelişmesini sağlaması açısından oldukça faydalı ve eğitici oyunlardır. Bu oyunlar kişide zihin açıklığı sağlar, algısı daha kuvvetli olur. Olayların sebep-sonuç ilişkisini kavramakta hız ve kolaylık sağlar. Akıl oyunları kişide dikkat ve konsantrasyon, hafıza ve bellek alanlarında gelişimini sağlar. Aynı zamanda ileriyi görme, planlama ve sabır, sebat, kararlılık, karar verme, yenilgiyi hazmetme, rekabet gibi tutum ve davranışları geliştiren, kinestetik alanda uygulamaya imkân sağlayan oyunlardır.
İlginizi Çekebilir