TURKCELL TEKNOLOJİ ZİRVESİNDE KKTC’DE DİJİTAL DÖNÜŞÜM KONULU PANEL DÜZENLENDİ
TEKNOLOJİBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, hızlı internet 4.5 veya 5 g hizmetleri için, 2020 yılı sonuna kadar 2 bin 500 km fiberoptik kablo döşemeyi, frekans için 2020 yılı ortasında ihaleye çıkmayı hedeflediklerini söyledi.
Turkcell tarafından 10’uncusu Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Teknoloji Zirvesinde “KKTC’de Dijital Dönüşüm” konulu panel düzenlendi.
Panel’de yaptığı konuşmada Bakan Tolga Atakan, ülkede bugüne kadar yapılan çalışmaların dijital dönüşüme ayak uyduramayacak bir hızda yapıldığını, bunun sonucunda da vatandaşın yüzünü gülümsetmeyen bir yapı ortaya çıktığını söyledi.
Bakanlık görevinde dijital dönüşüm için çok kapsamlı bir çalışma yapıldığını ifade eden Atakan, bilişim adası perspektifini hayata geçirmeye yönelik sürece girileceğini söyledi.
Altyapı yatırımlarına yönelik çok ciddi bir çalışma başlatıldığını kaydeden Atakan, 2020 yılı sonuna kadar hedeflerinin 2 bin 500 kilometre fiberoptik kablo döşenmesi olduğunu kaydetti.
Fiberoptik kabloları direkt evlere ulaştıracak bir altyapı tasarladıklarını belirten Atakan, beş haftalık bir süreç içerisinde de bu çalışmaları destekleyecek mevzuat çalışmalarını tamamlamayı ve meclise sevk etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Atakan, bu altyapı çalışmaların araştırma ve geliştirme ile teknopark yapılarının da daha üretken bir yapıya kavuşmasını sağlayacağını ifade etti.
Atakan, 2020 yılı ortası itibarıyla, teknoloji bağımsız 4 veya 5 G hizmet verecek bir frekans hizmeti ihalesine çıkmayı hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye’nin 2020 yılı sonuna kadar sıfır evrak hedefi koyduğunu kaydeden Atakan, dijital değişim ve dönüşümün bir lüks olmadığını artık bir gereklilik olduğunu söyledi.
Fiberoptik kablo döşeme çalışmalarının finansal kaynağı ile ilgili bir soru üzerine Atakan, farklı modeller üzerinde çalıştıklarını, devlet kaynağı kullanmadan yapmanın da mümkün olduğunu kaydetti.
Üçüncü bir operatörün adaya getirilmesi ile ilgili bir soruya Atakan, böyle bir çalışmaları bulunmadığını söyledi.
HARUN MADEN
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden ise üçüncü operatörün adaya gelmesinden rahatsız olmayacaklarını söyledi.
Yapılan araştırmalarda küçük ülkelerde ikinci operatörlerin fiyatları artırdığını, üçüncünün de daha da arttırdığının görüldüğünü kaydeden Maden, ancak Kuzey Kıbrıs’ta üçüncü operatörle fiyatların düşeceği algısı bulunduğunu ifade etti.
Maden, Güney Kıbrıs ile yapılan kıyaslamalı bir çalışmada Kuzey’deki vergi dahil fiyatların Güney Kıbrıs’taki baz fiyatlarının altında olduğunun görüldüğünü da kaydetti.
BÜRÜNCÜK
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, regülatör olarak hazır olup olmadıkları noktasında, son yıllarda önemli gelişmeler yaşansa dahi, yapılan çalışmaların yeterli olmadığını bunun bir nedenin de sektörün çok dinamik bir yapısı olması olduğunu söyledi.
Sektörün 2018’i 390 milyon dolarlık bir gelir ile kapattığını, sektörün altı yılda 179 milyon TL (
İlginizi Çekebilir