TÜRKEŞ, KADINLAR KENDİ KIYMETLERİNİ BİLMELİ VE KENDİ HAYATLARINI SÜRDÜREBİLMELİDİR
GÜNDEMGirne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tiyatro Kulübü ve Halkla İlişikler Kulübü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “8 Mart Dramatisyonu” adlı tiyatro gösterisini sundu.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, “Kadınlarımızı yalnız 8 Mart’ta değil, her zaman baş tacı etmeliyiz. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'de toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerden biri olan kadınlara seçme ve seçilme hakkını, birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Kurtuluş savaşında erkeklerle beraber her türlü koşulda yanımızda olan kadınlar için Atatürk şu sözleri söylemiştir; ‘’Ey Kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil , omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.” Ayrıca şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadınların eseridir ve bizler kadınlarımıza daima değer veren milletiz. Dünya emekçi kadınlar gününü kutluyorum ve bu hassasiyetin her zaman olmasını diliyorum.” dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Neden Kutlandığı ile ilgili konuşma gerçekleştiren, GAÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, 8 Mart’ın Sanayi Devremi ile ilgili olduğunu belirterek, Sanayi Devrimi’nden sonra ilk defa erkek gücünün yetmemesi başlayınca, kadınlar ve çocuklarında çalışan güç haline geldiğini ifade etti.
Türkeş açıklamasının devamında ise şunları söyledi;
“Buna baktığımız zaman hayatın şöyle bir gerçeği var her insan toplumda gördüğü işlev kadar değerlidir. Zihniyet öyle bir şey ki erkekler ile aynı işi yapıp hatta daha fazla saat çalışıp aynı maaşın yarısını almak. New York’ta bir takım kadın hareketleri başlıyor, greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar: “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret...” sloganıyla kadınlar haklarını aradılar. 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı. Bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı. 129 kadın, yangında hayatını kaybetti... 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de anıldı. Anmaların 8 Mart olarak değiştirilmesine 1921'de Moskova'da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda karar verildi. ABD'de de ise 1960’lı yıllarda anılmaya başlandı. Birleşmiş Milletler, 66 yıl sonra 8 Mart'ın 'Dünya Kadınlar Günü' olarak kabul etti.”
Türkeş; “Kadınlar Her Türlü İş Şartlarında Üst Makamlarda Etkili Olmalıdır Ki Hakkını Koruyabilsin”
“Kadınların her türlü iş şartlarında üst makamlarda etkili olmalıdır ki, hakkını koruyabilsin. Öncelikle kadınların bilinçli olması ve bu hakları talep etmesi gerekir. O bakımdan yaşanılan sıkıntıları, kadın cinayetleri ve son günlerin çok gündemi olan evlenme yaşını çocuklara kadar düşürmeyi planlayan bir takım ‘’hasta’’ zihinlerden mücadele etmenin temel yolu, kanunlardır. Ancak gördüğümüz kadarıyla yeterli değildir. Kadınlar kendi kıymetlerini bilmeli ve kendi hayatlarını sürdürebilmelidir. Kendi hayatlarını yönetebilen ve dümeni elinde tutan kadınlar, bu eşitliği sağlayacak ve erkeklerin bize vermekte çok kaçındıkları haklarını alabileceklerdir”dedi.
Konuşmaların ardından, GAÜ Tiyatro Kulübü öğrencileri hazırlamış oldukları, “8 Mart Dramatisyonu” adlı oyunu sergiledi.
İlginizi Çekebilir