Türkiye'den Somut Adımlar Bekliyoruz...
GÜNDEMKıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin Kıbrıs müzakerelerine somut katkı koymasının çok önemli olduğunu, Türkiye'nin katkısı olmadan hiçbir çözüme ulaşılamayacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen resmi törende Hollanda yeni Büyükelçisi Nathalie Jaarsma'nın güven mektubunu kabul eden Anastasiades, Kıbrıs ve Hollanda arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin iyi düzeyde olduğunu teyit etti.
Anastasiadis, Bayan Jaarsma'nın görevinin çok yapıcı, verimli geçeceğine inandığını, Kıbrıs'ın memnuniyet duyduğu Hollanda'yla ilişkilerin daha da ilerleyeceğini umduğunu belirtti.
Anastasiadis, Avrupa Birliği içerisinde her iki ülkenin, ortaklar olarak ve ikili esasta, siyasi düzeyde çeşitli siyasi alanda yakın ve kapsamlı işbirliği kurabileceklerini, turizm yoluyla ve karşılıklı temaslarla ekonomik etkileşimi artıracaklarını belirtti; diğer alanlarda da işbirliğini sürdürme ve geliştirmeyi taahhüt etti.
Anastasiadis, Avrupa Birliği'nin zor zamanlardan geçmekte olduğunu, 'birçok küresel zorlukla karşı karşıya kaldığını' ifade etti; bu zorluklara rağmen birliğin Avrupa'da 60 yıldan bu yana barış, istikrar ve refahı korumayı başardığını, açık ve rekabet edilebilir bir piyasa oluşturduğunu, iç sınırları kaldırdığını, küresel gündemi etkileyebilme arayışında olduğunu, bunların Avrupa Birliği'nin ana gücü olduğunu, bu bağlamda Avrupa vatandaşlarının güvenini bir kez daha kazanmak gerektiğini ifade etti.
Kıbrıs ekonomisinden de söz eden Nikos Anastasiadis, göreve gelişinin hemen ardından ekonominin ekonomik yıkımla karşı karşıya kaldığını, bugün Kıbrıs'ın haklı olarak ekonomik reformların başarılı hikâyesini yansıttığını söyledi.
“İddialı reform gündemimizle, uzun dönemli sürdürülebilir büyümenin temellerini atmayı arzu etmekteyiz” diyen Anastasiadis, ekonominin verimli sektörlerinde doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmeyi artıracak iş ortamını geliştirmeyi istediklerini vurguladı.
Anastasiadis şöyle devam etti:
“Mayıs 2015'ten bu yana yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi ve AB'la ilgili fasıllardaki birçok konuda ilerleme kaydedildi. Mülkiyet faslında da biraz ilerleme oldu. Aynı zamanda bu fasıllarda hala farklılıklar var ve konuların düzgün müzakere edilmesi gerekir.”
“En önemli farklılıklar, bir çözümün uygulanabileceği önemli ölçüde ağırlıkta olan mülkiyet, güvenlik ve garantilerle bağlantılı olan toprak fasıllarındaki özlü ve temel konulardadır. Çözümün siyasi ve ekonomik yönden işleyebilir, kalıcı ve uygulanabilir olmasının sağlanması için diğerlerinin yanı sıra, çözümün mali yönlerini de halletmemiz, çözümün İlk Günü'nde ve istenildiği şekilde anlaşmanın düzgün, hızlı ve güvenle uygulanabilmesini sağlamamız gerekmektedir.”
Anastasiadis, yukarıda belirtilen zorlukların gelecek aylarda yapılacak yoğunlaştırılmış müzakerelerle üstesinden gelinebileceğine inandığını, müzakerelerin var olan farklılıkları ve beklemede olan konuları azaltma, ayrıca şimdiye kadar etraflıca görüşülen bütün konularda ilerleme sağlama üzerinde yoğunlaşacağını söyledi.
Anastasiadis, Türkiye'nin bu müzakerelere somut katkı koymasının önemli olduğuna da işaret etti ve şöyle konuştu:
“Türkiye'nin katkısı olmadan bir çözüm olamaz. Dolayısıyla biz, Kıbrıs'ta 40,000'den fazla askeri bulunduran Türkiye'nin, çözümün sadece Kıbrıs halkının faydasına değil bölgesel istikrar ve işbirliğine de olumlu etkisi olacağını dikkate alarak bu yönde somut adımlar atmasını bekliyoruz.“
“Avrupalı ortaklarımızın, Hollanda'nın, Kıbrıs'ı yeniden birleştirme çalışmalarına taahhüdümüzü desteklemelerini bekliyoruz.”
Hollanda Büyükelçisi Nathalie Jaarsma da, iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu, son yıllarda da oldukça geliştiğini söyledi.
“Ekonomik alanda çok zor yıllardan sonra Kıbrıs'ın şimdi büyüme yolunda ilerlemektedir. Hükümetinizin etkileyici politik edinimleri Kıbrıs'ın makroekonomik uyum programından başarıyla çıkmasını mümkün kılmıştır” diyen Büyükelçi, ticaret ve yatırımda, Birleşik Krallık'ta kurulmuş Hollanda şirketlerinin Kıbrıs ekonomisine yatırım yapan ana yatırımcılardan olduklarını, önemli sektörlerin deniz nakliyatı, petrol ve gaz, turizm ve mali sektör olduğunu hatırlattı.
Nathalie Jaarsma, yatırımcıların Kıbrıs'ı seçmelerinin, Avrupa, Orta Doğu ve Asya'yı birbirine bağlayan adanın stratejik konumunun önemini gösterdiğini vurguladı.
Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da Hollanda Büyükelçisi Jaarsma, Anastasiadis'in müzakere sürecinde adil, kapsamlı ve yaşayabilir bir çözüm için attığı cesur adımlarını övdü ve “Bu çabaların gelecekte başarılı olacağı konusunda çok umutluyuz. Size çabalarınızda her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir