Ülkemiz Kadınlarının Sağlık ve Hastalık dağılımları belirlenecek
SAĞLIKKıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma İnisiyatifi Derneği, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan kadınların sağlık ve hastalık dağılımlarının ve görülme sıklıklarının belirlenmesi amacıyla yeni bir proje başlattı.
Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma İnisiyatifi Derneği Başkanı Dr. Nilüfer Rahmioğlu Ramiz ile DAÜ Tıp Fakültesinden Prof. Mevhibe Hocaoğlu, DAÜ Biyolojik Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Bahar Taneri, DAÜ Fen & Edebiyat Fakültesinden Assoc. Prof. Tuğçe Karaderi ve KISAA Dernek üyesi Sıddıka Özer Şevket, hem proje hakkında bilgi vermek hem de 21 Kasım tarihinde Bedesten’de gerçekleşecek proje tanıtım etkinliğine ve proje yararına açılacak sergiye davet etmek amacıyla Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nu ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Dernek Başkanı Ramiz, Kuzey Kıbrıs’ta toplumun sağlık durumunu ve sorunlarını belirleyecek güvenilir veri eksikliği olduğunu söyledi.
Derneğin ilk projesinin Oxford Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan kadınların sağlık ve hastalık dağılımlarının ve görülme sıklıklarının belirlenmesi olduğunu kaydeden Ramiz, projeyle, 18-60 yaş arası tüm kadınları temsil eden, hedef nüfusun yüzde 10’undan oluşan 8 bin kadının sistematik bir şekilde sağlık profilleriyle ilgili bilgi toplanmasının amaçlandığının altını çizdi.
Ramiz, veri toplayacakları hastalıklar; Jinekolojik hastalıklar, jinekolojik kanserler ve kadınlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiş hastalıklar olduğunu vurguladı.
Ramiz, projenin veri toplama süresinin 1 yıl olarak belirlendiğini ve Ocak 2018’de hayata geçirilmesinin hedeflendiğini anlatarak, veri toplanacak bin kadından gen haritalarının çıkarılması için ayrıca tükürük örnekleri de toplanacağını dile getirdi.
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da, Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak böyle geniş kapsamlı bir çalışmanın yararlı olacağına inanç belirterek, bu çalışmadan dolayı dernek yetkilileri ve katkı koyanlara teşekkür etti.
Sağlık Bakanı olarak projeye destek olmak adına çalışmaya katılacak kadınlara mamografi de çekilebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçerek gezici bir araç ayarlayabileceğini söyleyen Bakan Sucuoğlu, böylelikle çalışmanın kapsamının genişletilebileceğinin altını çizdi.
Bakan Sucuoğlu, bu tür projelerin ülkede daha çok yapılması gerektiğine işaret etti.
İlginizi Çekebilir