“ÜRETEN KADINLAR VE TOHUM TAKASI ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ
GÜNDEMLapta Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve The Management Centre işbirliği ile düzenlenen “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Lapta Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Lapta Belediyesi'nin öncülüğünde kurulan ve uzman kişilerden oluşan Danışma Kurulu tarafından yürütülen Cittaslow başvuru süreci çerçevesinde, Türkiye'de Cittaslow'un ilk üyesi ve yetkili mercii Seferihisar'dan gelen heyet incelemelerde bulundu.
Çalışmalar çerçevesinde Lapta Belediyesi’nin Cittaslow Uluslararası Ağı’na katılım etkinlikleri çerçevesinde organize ettiği ve Cittaslow’un Türkiye Başkenti Seferihisar Belediyesi’nden yetkililerin de katılımıyla gerçekleştirilen “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı” yapıldı.
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un davetlisi olarak çalıştaya, Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer, SlowFood’un Türkiye’deki öncülerinden Ayfer Yavi, Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Sorumlusu Şevket Meriç, The Management Centre Yönetici Direktörü İzge Arısal, kooperatif mensubu üreten kadınlar ile birlikte Türkiye’den birçok yetkili de katılarak incelemelerde bulundu.
ÇAMLIBEL VE KOZANKÖY’DE YEREL TATLAR DENEYİMLENDİ
Çalıştayın 1. Gününde Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’u makamında ziyaret eden heyet, daha sonra Lapta Belediyesi yetkilileri ile birlikte Çamlıbel ve Kozanköy’e geçerek yerel üretim yapan kadınlar ve üreticilerle görüştü. Heyet Lapta’nın özgün lezzetlerini tadarken, yerel ürünlerin yapım aşamasını da görme şansı yakaladı.
“ÜRETEN KADINLAR VE TOHUM TAKASI ÇALIŞTAYI”
Bölgede yapılan incelemelerin ardından heyet, Manolya Otel’de düzenlenen “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı”nda bir araya geldi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Lapta Belediyesi olarak Cittaslow Uluslararası Ağına katılım başvurusu yaptıklarını hatırlatarak, Cittaslow ağına katılımın, bölgenin turizm yoluyla sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına önemli katkı sağlayacağı ve uluslararası tanınırlığını artıracağına inandıklarını söyledi.
Çevre, altyapı, özgünlük başta olmak üzere, toplam 7 başvuru kriteri kapsamında gerçekleştirecekleri çalışmalar ve projelerin, bölgenin kendi değerleri ve lezzetlerini koruyarak gelişmesine katkı sağlayacağını belirten Namsoy, “Aynı zamanda, Cittaslow Ağı içerisindeki temsiliyetimiz ülkemizin tanıtımı için yürütülen çalışmaları güçlendirecek olup içerisinde Yeniboğaziçi, Mehmetçik ve Lefke Belediyeleri’nin bulunduğu ulusal koordinasyon ağına zenginlik katacaktır” dedi.
Lapta’nın eşsiz doğasının, tarihi ve kültürel özelliklerinin en önemli turizm değerleri olduğuna işaret eden Namsoy, bölgenin tüm bu değerleri korunarak kalkınabilmesi için belediye olarak önemli çaba ortaya koyduklarını belirtti.
“Sizlerin katkıları ile geçtiğimiz yıl tamamladığımız ve önümüzdeki üç yıllık dönemi kapsayan Bölgesel Kalkınma Stratejisi ise çalışmalarımıza yol göstericilik yapmaktadır” diyen Namsoy, Kalkınma stratejisinde de ortaya konduğu üzere vizyonlarının belediye hizmetlerinin kalitesini her geçen gün iyileştirmek suretiyle, bölgenin fiziki koşullarını geliştirmek, katma değeri yüksek yatırım çekmek ve Lapta’yı bir cazibe merkezine dönüştürmek olduğunu söyledi.
Cittaslow Ağı’na katılım çalışmalarını da yine aynı vizyon ekseninde yürüteceklerini dile getiren Namsoy, bu amaçla organize ettikleri “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı” kapsamında bölgenin üreten kadınlarının ekonomik kalkınmaya daha aktif katkı sağlayabilecekleri modeller i değerlendireceklerini ifade etti.
Namsoy konuşmasına şöyle devam etti;
“Seferihisar Hıdırlıklık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Seferipazar örneği bu konuda bize ışık tutacak olup, buradan önemli çıkarımlar yapabileceğimize yürekten inanmaktayım.
Ayrıca, bölgesel üretimde özgünlüğün korunabilmesinde önemli bir unsuru temsil eden ‘tohumun’ nasıl daha iyi değerlendirilebileceği ve özgün üretim yapan kişilerin sahip olduğu imkanların nasıl geliştirilebileceği konuları Seferihisar’ın örnek deneyimleri ışığında tartışılacaktır.
Çalıştaydan elde edeceğimiz sonuçların somut projelere dönüştürülmesi için ileriki günlerde yine sizler ile yakın istişare içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Başarılı bir çalıştay olmasını diler, organizasyonda emeği geçen herkese içten teşekkür ederim”
Çalıştay, üreticilerin kaynaşması ve karşılıklı tohum takasının yapılmasıyla sona erdi.
İlginizi Çekebilir