Üreticilerin tepkisi büyüyor
GÜNDEMHayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin arpa fiyatlarının düşürülmesi ve süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebiyle önceki gün başlattığı süresiz eylem, dün de devam etti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde sabaha kadar nöbet tutan üreticiler, dün hükümetle 6 saati aşkın süre toplantı yaptı ancak yine uzlaşı sağlanamadı.
Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’nin desteğini de alan ve eyleme devam kararlılığını sürdüren üreticiler, bugün daha büyük kalabalıkla sabah saat 10.00’da Tarım Bakanlığı önünde toplanıp, Başbakanlık binası önüne gidecek.
Öfkeli üreticiler, hükümeti protesto eden söylemleriyle bugün eyleme hayvanlarını da getireceklerini belirtti.
Uzlaşı çıkmayan toplantı sonrası Tarım Bakanlığı önündeki güvenlik önlemleri de artırıldı. Bakanlığa takviye polis ve çevik kuvvet ekibi konuşlandırıldı.
6 saati aşkın görüşmeden sonuç yok
Hükümet, eylemdeki hayvan üreticileri ile dün 6 saati aşkın görüşerek önerilerini değerlendirdi.
Toplantıda taraflar uzlaşı sağlayamadı. Başbakan Tufan Erhürman başkanlığında Başbakanlıkta gerçekleştirilen toplantıya Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de katıldı.
Dün saat 16.00’da başlayan toplantı saat 22.00 sıralarında tamamlandı.
Tarım Bakanlığı: Olumlu noktaya ulaşılamaması kaygı verici
Toplantı sonrası açıklama yapan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, üreticilere sunulan önerileri kamuoyuyla paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada,“Ortaya konulan tüm çabaya ve uzlaşıya açık tutuma karşın, olumlu bir noktaya ulaşılamamış olması kaygı sebebidir ve sektörün geleceği açısından üzüntü vericidir. Olağan dışı koşullardan geçmekte olan ülkemizde, bu durumu ortadan kaldırmak toplumsal dayanışmayı ve uzlaşıya açık biçimde konuları ele almayı gerektirir. Temel amaç üretim faaliyetinin devamını sağlamak olduğu sürece, aşılamayacak sorun, bulunmayacak çözüm yoktur” denildi.
Hükümetin önerileri arasında arpa desteği, çiğ inek sütü fiyatına 10 kuruş zam da var
Tarım Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, üreticilerle yapılan görüşmede sunulan öneriler şöyle sıralandı:
“1- Küçükbaş hayvan başı destek olarak 80 kiloluk arpa hibesi sağlanması.
2- Soğuk çiğ inek sütü fiyatının 10 kuruş daha artırılarak yeniden düzenlenmesi ve devletin her bir litre süte sağladığı desteğin 68 kuruştan 78 kuruşa çıkarılması.
3- 16 - 31 Ağustos dönemi süt bedellerinin, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe giren ve yeniden düzenlenecek olan tarifeye bağlı olarak üreticilere ödenmesi.
4- Hayvan besleme giderlerinin aşağıya çekilebilmesi için Hayvancılık Dairesi tarafından farklı rasyonların hazırlanarak kullanımının sağlanması.
5- Toprak Ürünleri Kurumu’nun tüketiciye sunulacak etin, hayvancılarımızdan aracısız temin edilerek hijyenik koşullarda kesiminin yapılarak fiyat denetimi altında satışa arzedilmesini sağlaması.
Bu önerilerin kamu maliyesine getireceği ilave yük, yaklaşık olarak 45 milyondur. 2018 yılı tarım destek bütçesinin 150 milyon olduğu akılda tutulacak olursa, önerilen ilave katkı yıllık öngörülen toplam desteğin 0'una yakındır”.
Naimoğulları: Daha büyük eylemle buradayız
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetle görüşme sonrası Tarım Bakanlığı önüne giderek durumu üreticilere anlattı.
Naimoğulları, bütün talepleri ilettiklerini ve uzun saatler görüştüklerini ancak değişen bir şey olmadığını söyledi. Küçükbaşa verilen arpa hibesinde bir miktar iyileştirme yapılarak bunun 60’tan 80 kiloya çıkarıldığını ancak TÜK’ün durumu ortaya konularak, arpa fiyatının hiçbir şekilde aşağıya çekilmediğini kaydeden Naimoğulları, hükümetin uzun vadeli planları olduğunu ancak kendilerinin “kuruş hesabı yapmaktan mutlu olmadığını” söyledi.
Naimoğulları, kendilerinin bu sürece başlarken en azından düştükleri durumdan da kamuoyunun haberinin olmasını amaçladıklarını kaydetti.
Eyleme “tamam mı, devam mı” oylaması yapan Naimoğulları, “devam” yanıtını alınca, üreticileri daha geniş kitle olarak, iş araçlarıyla bugün saat 10.00’da Tarım Bakanlığı önünde toplanmaya çağırdı.
Naimoğulları, bugün daha büyük eylemle hükümetin karşısında olacaklarını belirterek eylemi Başbakanlık binası önüne taşıyacaklarını açıkladı.
Kaldırımda uyudular
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la önceki gün görüşen üreticiler, kendilerine sunulan önerilerden tatmin olmadıkları için süresiz eylem başlattı.
İş araçlarıyla bakanlık yolunu kapatan ve dün sabaha kadar bakanlık önünde nöbet tutan üreticiler, talepleri yerine gelene kadar eyleme devam edeceklerini belirtti. Üreticilerin, kaldırımlarda uyuduğu gözlemlendi.
Sabaha kadar nöbet tutan üreticilerin, uykusuz ve yorgun oldukları görüldü.
Üreticiler kendi arasında tartıştı
Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’nindestek verdiği eylemde,dün de hareketli anlar yaşandı.
Üreticiler önce kendi aralarında önceki akşam belirlenen yeni süt fiyatının kabul edilip edilmemesi konusunda tartıştı. Sinirlerin gergin olduğu ortamda küçük bir kıvılcım, üreticileri karşı karşıya getirdi.
Şiddete varan tartışma ve kavga sonucu gergin anlar yaşandı. Olayın büyümesini, Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları engelledi.
İş araçlarıyla bakanlığa girmek istediler
Üreticiler arasında çıkan arbede sonucunda traktör ve dozerlerle Tarım Bakanlığı’nın içerisine girmeye çalışan üreticiler, bakanlık önündeki beton çiçekliklere de zarar verdi.
Pankartlar, havalı siren, korna, ziller, çanlarla ayrıca müzik ve Mehter Marşı çalarak bakanlığı protesto eden eylemciler, öğleye kadar Ankara’dan KKTC’ye dönene Başbakan Tufan Erhürman’ın bakanlığa gelip kendileriyle diyalog kurmasını bekledi.
Erhürman: İstişare içinde olacağız
Ankara’dan dönüşünde Ercan Havalimanı’nda açıklama yapan Erhürman, hayvancıların eylemi konusundaki bir soru üzerine Ankara’da olduğu dönemde Tarım ve Maliye bakanlarıyla konuyu görüştüğünü belirtti.
“İçinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemde tüm kesimlerin bizimle, bizim de onlarla istişare içinde olmamız gerekir ve Tarım Bakanlığı baştan beri bu istişare sürecini sürdürmüştür” diyen Erhürman, istişarenin bundan sonra da devam edeceğini kaydetti.
Başbakan Erhürman, “Burada yapmamız gerekenleri ben yaparım olur zihniyetiyle gündeme getirmiyoruz. Şu sorunu Türkiye’den şu kadar sıcak para alalım da çözelim diyerek ele almıyoruz” diyerek, bunun Türkiye’den katkı alınmayacağı anlamına da gelmediğini dile getirdi.
Eylemcilerle istişare sürecinde her türlü çabayı göstereceklerini dile getiren Erhürman öte yandan bu çabanın her kesimden beklendiğini kaydetti.
“Bu bir hükümet sorunu değil, hep birlikte yaşadığınız bir sorundur bu sorun nereden kaynaklanıyor herkes bilmektedir” diyen Erhürman, TL’nin yüzde 80 oranında değer kaybettiğini, herkesin bu konunun gerçekliğinin ve ciddiyetinin farkında olması gerektiğini vurguladı.
İlginizi Çekebilir